Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Наукова традиція

Одна з наукових традицій кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства геолого-географічного факультету – проведення щорічних міжнародних науково-практичних конференцій, присвячених дослідженню регіонів. У 2005 році ми організували першу конференцію для студентів та аспірантів з відповідної тематики. Досвід виявився вдалим, і щороку ми почали проводити дві міжнародні науково-практичні конференції. Символічно, що восени проходить традиційна конференція за участю видатних науковців України та країн СНД, навесні – конференція молодих учених.
15-16 квітня 2010 року відбулась міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих науковців «Регіон-2010: суспільно-географічні аспекти».  До Каразінського приїхала учасники з 17 ВНЗ Харкова, Одеси, Києва, Чернівців, Львова, Сімферополя, Дніпропетровська, Луцька, Рівного, Полтави, Кривого Рогу, Луганська, Черкас і Тернополя. Були гості з 4 ВНЗ країн СНД, з міст Бєлгорода, Гомеля, Пензи та Пскова. Конференція працювала за такими напрямами: теоретико-методичні особливості суспільно-географічних досліджень, прикладні регіональні дослідження, в тому числі демографічні проблеми регіонів України та суміжних територій, регіональне краєзнавство та туризм, транскордонне співробітництво і таке інше. Крім того, з'явився новий важливий напрям – використання інноваційних технологій в суспільній географії, ГІС у регіональних дослідженнях. До початку роботи конференції ми видали збірку матеріалів конференції.
Найбільш вагомі наукові результати представили на пленарному засіданні конференції. Особливий інтерес викликала доповідь магістранта кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства Андрія РОДНЕНКА про суспільно-географічні особливості проведення «Євро-2012» в Україні.
Для учасників конференції ми організували екскурсії Харковом і знайомство з Харківським університетом: Центральною науковою бібліотекою, Музеєм історії ХНУ та Музеєм природи.
Організатори конференції висловлюють подяку за допомогу у проведенні конференції співробітникам та студентам кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства, співробітникам Харківської обласної станції юних туристів, особливо її директору Валентині Андріївні РЕДІНІЙ, Музею природи, Музею історії ХНУ та всім, хто не залишився байдужим до розвитку суспільно-географічної науки в Харківському університеті.


К. СЕГІДА, аспірантка, голова Ради СНТ ГГФ.