Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

13-й Знак Зодіаку

Змієносець завжди був, буде і нікуди не зникне

ВІД РЕДАКЦІЇ: Астрологи всього світу знову б’ють тривогу: чи додавати до знаків зодіаку Змієносця? Хоча саме сузір’я ніколи не змінювало свого розташування. З 1970-х років між астрологами точаться дискусії про те, скільки ж має бути знаків зодіаку. Хоча ще в I тисячолітті до нашої ери вавилоняни прив'язали карту сузір'їв до свого календаря, який ділив рік на 12 місяців. Через це вони розділили зодіак на 12 секторів і викреслили Змієносця. Ще у січні 2016 року на освітньому порталі Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору вийшла стаття для дітей, яка намагалася пояснити, що астрономія і астрологія - це різні речі. Але більшість журналів неправильно висвітлило цю інформацію. Тож виникли дивні припущення щодо 13 знаку зодіаку. У плутанині між сузір'ями та знаками зодіаку нам допоміг розібратися Дмитро Геннадійович СТАНКЕВИЧ, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри астрономії та космічної інформатики. Він показав атласи ХVІІ століття Яна Гевелія та Йогана Байєра, графічні малюнки яких стали класикою у зображенні сузір’їв.


- Астрономи до астрології ставляться негативно і відмовляються називати її наукою. Немає доказів того, що під знаком Тельця народжуються великі полководці, а під знаком Скорпіона - підлі люди. Просто виділяють окремих особистостей, що якимось чином схожі за родом своєї діяльності. Так астрологи хочуть довести, що є якийсь позаземний вплив на долю людини. Вони намагаються передбачити характер людини за положенням Сонця, Місяця та планет на небесній сфері на момент її народження. Від положення Сонця ще щось суттєво залежало раніше, коли люди харчувалися зі своєї землі. Влітку їли овочі та фрукти, а взимку - кашу та квашену капусту. У залежності від пори року було різне харчування у матерів. Тому відбувалося так, що одні діти народжувалися сильними, а інші - слабенькими. Можна припустити, що на людину впливає розташування Сонця відносно небесного екватора. А точніше - пора року, яка від нього залежить.

У науці не стільки важливо відповісти на питання, як воно є, а зрозуміти, звідки ми це знаємо, як це отримали. Є речі, які в принципі не можна довести чи спростувати. У щось можна вірити, а в щось - ні. Наприклад, в існування Бога. Отже, це не науковий фактор. Усі астрологічні докази зазвичай опираються на те, що написано в давніх книгах. Сучасна наука не погоджується визнавати істину за звичайним посиланням на авторитети. Екліптика, тобто шлях Сонця по зоряному небу, проходить через 13 сузір’їв. Так, Сонце деякий час знаходиться в сузір’ї Змієносця. Але чомусь це сузір’я образили і не внесли до знаків зодіаку. Можливо, тому що воно тринадцяте, можливо, тому що у нас лише 12 місяців. Або ж через те, що Змієносець не є дуже виразним - у ньому немає яскравих зірок. Основна частина Змієносця знаходиться далеко від екліптики. І тільки 3 слабенькі зірочки потрапляють на шлях Сонця.

Раніше говорили, що сузір’я -це візерунки із зірок. А з 1922 року визначення поняття сузір’я змінилось: зараз кожне сузір’я - це одна з 88 ділянок, на які поділена небесна сфера. На небі вибрали деякі фіксовані точки, ніби кілочки, між якими натягли прямі та кругові лінії-мотузки, що розділили все небо. Раніше не всі зірки входили до сузір’їв, і, можливо, та ділянка неба, через яку проходить Сонце просто не усвідомлювалась як південна частина сузір’я Змієносця. Але і багато років тому, і зараз лінія екліптики проходить однаково. А от розташування небесного екватора менш стабільне. Недарма ж Землю часто порівнюють із дзиґою. У неї вісь обертання рухається по конусу. Раніше точка перетину екватора та екліптики, від якої в астрономії йде відлік координат, знаходилась в сузір’ї Овна. Казали: «Як вступить Сонце в знак Овна, то прийде вже до нас весна». Зараз ця точка вже перемістилася в сузір’я Риб, але цей факт чомусь зовсім не хвилює астрологів. Через те, що ця точка переміщується, поняття знак зодіаку і сузір’я вже давно розійшлися, але астрологи на те не зважають та складають свої передбачення, як і в давнину.

Б. КАРИНА.