Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пізнати університет

 

Шкільні подорожі університетом

ВІД РЕДАКЦІЇ. У рамках проекту «Відкрий для себе Каразінський» продовжуються екскурсії для школярів, майбутніх студентів класичного університету. Цього разу сезон почався у вересні та триватиме до 20 грудня. Уже відбулося 35 екскурсій університетом та 23 екскурсії містом. Загалом за цей період на екскурсіях побували близько 1700 школярів.
«Учасники проекту традиційно завітали до центральної наукової бібліотеки, «ЛандауЦентру», Музею природи, Музею археології, Музею історії університету, галереї імені Г. Семирадського, «ЄрміловЦентру», а також здійснили «подорож» факультетами Каразінського. Найбільшою популярністю наразі користуються біологічний, історичний, медичний факультети, факультет іноземних мов, факультет комп’ютерних наук, факультет математики та інформатики», - зазначає Марина Віталіївна Григор’єва, фахівець відділу реклами та брендингу, відповідальна за проведення цих екскурсій.
- Чи вдалося учням пройти п’ять кілометрів коридорами Головного і Північного корпусів за 9 тисяч секунд?
- Екскурсійні групи проходили різні відстані - від кількох сотень метрів до кількох кілометрів, залежно від побажань групи та віку учнів. Зокрема, у жовтні до нас завітала група учнів з краматорська, які подорожували університетом цілий день. За цей час школярі встигли відвідати три факультети, Музей археології, Музей природи, Музей історії університету, «ЛандауЦентр», а також пообідали в університетському «Бункері». Важко сказати, скільки кілометрів вони пройшли, за моїми підрахунками близько 7-8.
- Хто зараз проводить екскурсії?
- На кожному факультеті є відповідальні. якщо раніше це була, як правило, одна людина, то тепер може бути, наприклад, один викладач та кілька студентів, або по одному викладачу з кожної кафедри. Адже екскурсії стають більш масовими і до нас приходять багато груп. У музеях працюють кваліфіковані екскурсоводи, які на професійному рівні знайомлять відвідувачів з надбаннями та досягненнями університету. Останнім часом до робочого процесу долучилися й студенти - стажери відділу реклами та брендингу за напрямком «Екскурсійна робота». На екскурсіях також працює фотограф. І фото з усіх екскурсій можна знайти в соціальних мережах Каразінського. До моїх обов’язків входить загальне керівництво проектом «Відкрий для себе Каразінський» та проведення екскурсій містом.


- Що із програми екскурсій цікавить школярів найбільше?
- Як правило, все залежить від їх навчальних інтересів. хтось цікавиться біологією, хтось - фізикою, а комусь до вподоби вивчення іноземних мов. Учнів старших класів завжди приваблюють особливості навчального процесу та різноманітні аспекти вступу на різні спеціальності.
- Що нового у сьогоднішніх екскурсіях?
- У цьому сезоні поряд з екскурсіями будівлями університету з’явилися екскурсії центром міста, в рамках яких учні проходять шлях від першої будівлі університету до сучасного головного корпусу, знайомляться з пам’ятними університетськими місцями, дізнаються цікаві факти з історії Каразінського. Спочатку ми планували проведення таких екскурсій лише по суботах, але вони почали користуватися дуже великим попитом. Тому зараз такі екскурсії відбуваються і протягом тижня. У процесі таких подорожей завжди проходить цікавий діалог зі школярами, педагогами та їхніми батьками. Особисто мене такі заходи завжди надихають.
Восени до Каразінського завітали, в основному, учні старших класів. була також одна група п’ятикласників зі спеціалізованої економіко-правової школи ХГУ «НУА». «Дуже приємно, що протягом осінніх канікул університет відвідали 19 груп з інших міст, у тому числі, з Краматорська, Куп’янська, Миколаєва, Полтави, Харкова, Чернігова та Чугуєва», - зазначає Марина Віталіївна.


А. ОРЛОВА.