Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рейтинг кафедр

У п’ятірці кращих


ВІД РЕДАКЦІЇ: Перше місце серед кафедр факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп'ютерних систем посідає кафедра теоретичної радіофізики на чолі з проф. М. М. КОЛЧИГІНИМ. І п’яте почесне місце серед кафедр природничо-математичного профілю університету.


Доц. В. В. ХАРДІКОВ зазначає, що досягти такого результату кафедра змогла завдяки плідній праці кожного представника дружного колективу. В 2015/2016 навчальному році грамотами та подяками нагороджені професори С. М. ШУЛЬГА (Грамота Харківської обласної ради) та Д. О. БАТРАКОВ (Подяка міського голови), доц. О. Ю. БУТРИМ (Грамоту Харківського національного університету). Завідувач кафедри проф. М. М. КОЛЧИГІН носить почесне звання Почесного професора Каразінського університету. Три співробітники кафедри отримали призові місця (доц. М. І. ЛЕГЕНЬКИЙ - І місце, аспірант О. І. МАСЛОВСЬКИЙ - ІІ місце, старший науковий співробітник Б. М. КОЧЕТОВ - ІІІ місце) у конкурсі на кращу наукову доповідь, що проводився Європейською Мікрохвильовою Асоціацією (EuMA) в рамках міжнародної конференції «Надширокосмугові та надкороткі імпульсні сигнали», яка відбулася 5-11 вересня 2016 році у Одесі. Увосьме кафедра організовує цю конференцію і бере активну участь у підготовці та проведенні серії міжнародних конференцій («Теорія та техніка антен»). Проф. М.М. КОЛЧИГІН є постійним віцеголовою її організаційного комітету. 
…Я слухаю про високі нагороди студентів кафедри на різноманітних конкурсах: Владислав ХРИЧОВ, Олександр МАСЛОВСЬКИЙ, Катерина ДЬОМІНА, Олександр ГРИЦЕНКО, Вікторія РИЛЬЦЕВА. Перемоги різного рангу, на різних конкурсах, а всі разом - працюють на успіх свого колективу.
За 2015-2016 рр. співробітники кафедри опублікували 28 наукових робіт у наукових виданнях, що мають імпакт-фактор та реферуються системами SCOPUS або Web of Science; два розділи у монографіях, що були опубліковані видавництвом Springer, отримано 2 патенти; видано 1 монографію (В. Б. КАЗАНСЬКИЙ, В. Р. ТУЗ, В. В. ХАРДІКОВ «Електродинамічна теорія композиційних середовищ»). Слід звернути увагу на останні два підручника, що були підготовлені до друку: О. В. БАГАЦЬКА, О. Ю. , БУТРИМ, М. М. КОЛЧИГІН, О. О. ТРЕТЬЯКОВ, С. М. ШУЛЬГА. «Теоретична електродинаміка» (знаходиться у видавництві ХНУ імені В. Н Каразіна) та М. М. КОЛЧИГІН, В. М. БИКОВ, Д. Д. ІВАНЧЕНКО, Т. Д. БЕРЕЖНА «Принципи побудови та застосування систем радіотеплолокації».
Коло наукових проблем, над вирішенням яких працюють співробітники кафедри, є досить широким і включає як питання розвитку теорії різноманітних фізичних явищ та розробки математичних моделей складних пристроїв, так і суто прикладні питання. Умовно можна виділити декілька напрямів: електродинаміка композиційних структур (метаматеріали, поглинаючі покриття тощо), прямі та зворотні задачі розсіяння електромагнітних хвиль плоскошаруватими середовищами та включеннями в них (підповерхневі радари, вивчення біологічних тканин тощо), розробка надширосмугових антен та антенних граток, теорія радіолокації та теплорадіолокації, зворотні задачі магнітостатики та магнітокардіографія. Наслідком націленості наукових досліджень на розв'язання прикладних питань є той факт, що кафедра постійно виконує роботи з госпдоговірної тематики.


Карина БОНДАР.

 

 

Четверте місце


ВІД РЕДАКЦІЇ. Четверте місце серед кафедр природничо-математичного профілю посіла кафедра екологічної безпеки та екологічної освіти екологічного факультету. Досить молодий та амбіційний колектив. Тут співробітники і студенти складають одне ціле, є активними учасниками навчального та наукового процесу.
- Ми зі студентами партнери, вони - наша гордість, - зазначає завідувач кафедри проф. А. Н. НЕКОС. - Більшість з них займається науковою діяльністю: виступають із доповідями на конференціях, публікують наукові статті, перемагають у Всеукраїнських олімпіадах та конкурсах студентських наукових робіт, проходять практику у зарубіжних вузах. Лише за минулий рік наші екологи брали участь у 10 конференціях, з яких шість міжнародних, також опублікували близько 30 статей. Троє студентів вибороли перемогу на другому етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт екологічного спрямування. У другому турі Всеукраїнських олімпіад вихованці кафедри також отримали три перемоги. Маргарита Кривицька (керівник - проф. О.М, Крайнюков) завоювала призові місця у трьох Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, Ольга Мальчук та Денис Ахтирський в минулому році отримували стипендію фонду Юрія Сапронова, Анастасія Бехтер вдало закінчила піврічну практику в Лодзинському Політехнічному інституті (у Польщі), а також вступила там до магістратури, першокурсниця Олександра Цюмон (нині студентка другого курсу) отримала подяку за вдалий дебют на Всеукраїнській олімпіаді в Одесі …!
…Сама Алла Наумівна Некос - активна та позитивна жінка, професор, відмінник освіти України - зразок для своїх колег і підшефних: вона встигає щороку видавати по підручнику, організовує польові практики, керує дипломниками та аспірантами, опікується Студентським науковим товариством екологічного факультету. На рахунку вченого - понад 300 наукових публікацій, серед яких 5 монографій, 27 навчальних підручників та посібників (більшість з яких з грифом МОН України). За високі досягнення двічі удостоєна престижної премії імені В.Н. Каразіна. У 2014 р. отримала подяку Національної академії педагогічних наук України за вагомий особистий внесок у розвиток науки і освіти.
На кафедрі трудяться п’ятеро докторів та двоє кандидатів наук. Наприклад, проф. О.М. КРАЙНЮКОВ - завідувач атестованої лабораторії еколого-токсикологічних досліджень, де виконуються господарсько-договірні теми. Професор має вісім патентів на корисні моделі. Алла Наумівна розповідає про кожного співробітника, відзначає їх активність та успішність. На кафедрі працюють два заступники декана екологічного факультету - доц. І. А.КРИВИЦЬКА - заступник декана з виховної роботи та доц. Е.Б.УТКІНА - заступник декана з наукової роботи, яка є координатором міжнародної діяльності факультету. Злагоджена робота професорсько-викладацького складу кафедри - це також заслуга двох інженерів Чижової Наталії та Водяницької Оксани. Активні та відповідальні дівчата завжди готові допомогти у навчальному та науковому процесах. 
Кафедра є співвиконавцем Міжнародного проекту TEMPUS «Рамка кваліфікацій в галузі наук про навколишнє середовище в українських університетах (2013-2017)». Минулого року колектив посів третє місце у конкурсі на краще наукове- методичне забезпечення навчального процесу за напрямом «Розробка та впровадження інноваційних технологій». Вже традиційними стали колективні методичні публікації за участі професорів та викладачів кафедри, а це вказує на єдність та плідну співпрацю членів колективу.
Дуже серйозно професорсько-викладацький склад кафедри ставиться до виховної роботи зі студентами. Минулого року група ДЕ-31, де куратором є проф.О.М.КРАЙНЮКОВ, перемогла у конкурсі на кращу студентську групу, а вихованці доц. К.Б. УТКІНОЇ - група ДЕ-11 разом з ДЕ-12 вибороли Гран-прі в конкурсі творчості першокурсників «Alma Mater». 
У наших знайомих серйозні плани на майбутнє: Незабаром вийде підручник проф. А.Н.НЕКОС у співавторстві з проф. А.Б.АЧАСОВИМ та доц. Е. О. КОЧАНОВИМ «Методи вимірювання параметрів навколишнього середовища: дистанційні методи», рукопис якого був відзначений на XVI Виставці-конкурсі навчальної літератури за напрямком «Рукописи навчальних посібників для вищої школи». Готується до друку чергова монографія. В планах кафедри також польові експедиції разом зі студентами, мета яких - оцінка стану компонентів навколишнього середовища. Приємно було познайомитися із таким успішним та енергійним колективом!


Д.КАЛЬНІЦЬКА.