Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Працюємо на майбутнє

Університетська наука - до людей!


ВІД РЕДАКЦІЇ. Ми хочемо познайомити вас із проектом «Пересувна виставка цікавої науки Каразінського університету». У роботі взяли участь співробітники навчального центру «ЛандауЦентр», науковці біологічного, фізичного, фізико-технічного, фізико-енергетичного, хімічного, філологічного факультетів, а також представники факультету математики і інформатики і факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем. Із жовтня по листопад вони відвідали 17 районів Харківської області. Діти впевнилися, що університетська наука доступна! Колючий стілець і повітряна гармата, колиска Ньютона і гіроскоп, хімічні, фізичні експерименти та ще багато іншого. З нами - Вікторія КРУГЛОВА, директор навчального центру «ЛандауЦентр»:
- Вікторіє Володимирівно, поділіться з нашими читачами підсумками проекту.
- Перше, що надихало під час поїздок, - це щедрі на емоції душі. Діти справді налаштовані на результативну роботу. Вони серйозно поставилися до того, що ми їм розповідали. Хтось під час розмови про енергозалежність України вирішив обов’язково винайти механізм чи систему, яка допоможе усунути цю проблему, хтось - створити ліки від раку. З одинадцятикласниками різних шкіл, скажімо, говорили про створення куточка цікавої науки у власному навчальному закладі… Займатися наукою - запорука успіху! Таким чином, зокрема, ми виховуємо в дітях самосвідомість та самовпевненість, бо вони вірять у себе, один в одного та хочуть розвиватися.
Сільські учні часто думають, що вони знаходяться на узбіччі життя. А повз проминає місто-авто на шаленій швидкості, яке може ніколи й не зупинитися біля них. Багато викладачів та студентів, які представляли виставку, самі родом із невеличких міст і селищ. Коли започатковували проект, то не знали, хто з науковців до нас долучиться. Сьогодні ми вже бачимо, що різні факультети об’єдналися на спільних майданчиках науки. Наприклад, до Балаклії з нами вперше поїхав астроном, а до Сахновщини - дівчата-філологи. Плануємо продовжити цей проект навесні. Гарний початок чи не так?


Також наприкінці травня організатори збираються провести фестиваль наукових ідей. Школярам, які відвідали виставку, і не тільки їм, запропонують показати власні цікаві досліди чи експерименти. Така робота дійсно буде спрямована на майбутнє університету, адже про сучасну науку потрібно розповідати доступною мовою і саме тим дітям, хто завтра в університет прийде вчитися.
Також планується впровадити різноманітні тренінги для вчительської аудиторії.


Розмовляла К. МОСЬПАН.