П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого спеціального кореспондента

Осінній Ботанічний сад…


ВІД РЕДАКЦІЇ. Продовжуємо розповіді від наших спецкорів. Нині - подорож до осіннього  Ботанічного саду університету. ОСІНЬ - особлива пора року. На повну  силу квітнуть шафрани та пізньоцвіти. І лише хвойні стоять вічнозелені, неначе їх зовсім не торкається час. У попередніх номерах ми писали про екзотичну флору, а сьогодні вирішили познайомити вас з більш відомими усім квітами. Наш спеціальний кореспондент Карина БОНДАР поспілкувалася із завідуючою відділом квітково-декоративних рослин Ботсаду Тетяною Георгіївною ОРЛОВОЮ.

- Я вже багато років є куратором колекції багаторічних трав’янистих рослин та дрібноцибулинних. Восени квітнуть цибульні та бульбові цибульні рослини: хризантема, айстра багатолітня, крупноквіткова ромашка, ехінацея, пізньоцвіт та шафран. У деяких може початися друге цвітіння, якщо буде волога осінь. Хоча самі квітки стають меншими. Масове цвітіння відбувається наприкінці вересня. Найбільше пишаємося шафранами та пізньоцвітами, адже не кожен ботанічний сад може похвалитися такими надбанням. Зараз ще цвітуть злакові, які набувають різних відтінків: сірого, білуватого, трохи рожевого. До зимового періоду вони зберігають свою красу.

Також у Ботсаду є декоративні гарбузи, які можуть потрапити на жовтневу виставку. Але туди доставлять лише стиглі овочі. На Клочківській, 52 є фондова оранжерея, де цілий рік у закритому ґрунті ростуть представники різних груп рослин: кактуси, дощові ліси. У відкритому ґрунті можна побачити квіти до жовтня, доки не вдарять заморозки. Так у Ботанічному саду закінчується декоративний період, але робота продовжується. Уже зайнялися пересадкою рослин. Наприклад, викопали канни. А хвойні та деревні готові радувати око відвідувачів цілий рік. Осіннє розфарбування уже є на всіх  деревних і кущових рослинах.

Карина БОНДАР.