Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентські програми обміну

Міжнародне співробітництво

ВІД РЕДАКЦІЇ. Вашій увазі пропонуємо розмову із Ю. М. МАХАНЬОВОЮ, начальником відділу міжнародних програм та академічної мобільності, та К. Б. УТКІНОЮ, доцентом кафедри екологічної безпеки та екологічної освіти.

Кожного року студенти Каразінського університету беруть участь у міжнародних програмах студентського обміну та у програмах подвійних дипломів, що допомагає молоді набувати досвіду за кордоном, ознайомлюватись з життям і студентством інших країн, вступати до магістратури, стажуватись чи успішно працевлаштовуватись. Так, у 2015 році у міжнародних програмах студентського обміну взяли участь близько 60 осіб, що навчаються в університеті.

Найбільш ефективними є освітня програма Erasmus+, програма німецьких академічних обмінів DAAD, стипендіальна програма Fulbright до Америки, тощо. Студенти університету можуть брати участь в будь-якій з міжнародних програм, які пропонуються для громадян України. «Більшість студентів беруть участь у програмах обміну Erasmus+, адже тут чимала ймовірність пройти конкурс при відборі, а ще велика стипендія, яка покриває проїзд, навчання та проживання в країнах Європи. Програма складається з трьох чинників: навчальна мобільність, університетське співробітництво і підтримка політики в сфері освіти, при вступі якої враховується мотивація учасника, його вміння та досвід. Юридичний, екологічний, хімічний, економічний, факультет комп’ютерних наук і факультет міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу є найактивнішими, які беруть участь у міжнародному співробітництві», - розповідає Юлія Миколаївна МАХАНЬОВА.

Катерина Богданівна УТКІНА, доцент кафедри екологічної безпеки та екологічної освіти знаходить партнерів за кордоном, встановлює контакти, тобто повністю налагоджує міжнародне співробітництво на екологічному. Але це не тільки обмін між студентами, а й практика у найкращих університетах ЄС, проведення спільних конференцій та написання проектів. «Ми уклали договір з Лодзинською Політехнікою (Польща), наразі цей університет є першим за кількістю відвідуваності наших майбутніх екологів. Наші студенти їздять до польських партнерів на практику, беруть участь у програмі подвійних дипломів, вступають до магістратури й аспірантури. Студенти і самі проявляють ініціативу та самостійно знаходять собі стажування і їдуть на тиждень, на місяць чи на півроку», - розповідає Катерина Богданівна.

У 2015-2016 рр. викладачі Лодзинської Політехніки провели студентам змістовні практики - студенти відвідали промислові підприємства, піднялися на теплову електростанцію, яка є однією з найбільших в Європі з вироблення електроенергії. Сходили до технопарку, побачили сучасне обладнання, лабораторії. Але й не забули здійснити культурну програму, що є не менш важливо, адже студенти їдуть отримати не тільки знання, а й нові враження.

- Катерино Богданівно, чи всі курси можуть брати участь у таких програмах?

- Якщо це подвійні дипломи у співробітництві з Лодзинським університетом, то поїхати можуть тільки студенти 4 курсу, а на практику - будь-хто. Ми пропонуємо й інші програми, де є свої вимоги, наприклад, враховується вік, курс чи певні досягнення.

Як правило, після стажування за кордоном студенти все одно повертаються до України, хоча є й певні виключення. Так, наприклад, аспірантка екологічного факультету Яна МОЛОДАН чотири роки тому їздила спробувати свої сили за Міністерською програмою до Німеччини. Згодом вона стала працювати у представництві німецької фірми у Харкові, а рік тому переїхала до Польщі та працює там вже у польському офісі цієї ж фірми.

Марина ЛИТВИНЕНКО, третьокурсниця, Ольга БОНДАРЕНКО, другокурсниця, Олег ІВАНОВ, третьокурсник, восени 2015 року проходили ознайомчу студентську практику в Лодзинській Політехніці, а Анастасія БЕХТЕР, студентка четвертого курсу, у березні їздила до Польщі за програмою Erasmus+. «Це неоціненний досвід, лекції та практичні завдання, які безперечно допоможуть мені у професійній діяльності», - ділиться враженнями Настя. Подібна практика відбулася також влітку 2016 року.

А от медичний факультет відомий не тільки постійною участю у міжнародних програмах, а й стажуванням в рамках програми обміну студентів. Останнім часом всі міжнародні програми на медичному факультеті проходять за сприяння Всеукраїнської асоціації студентів-медиків (UMSA), яка об'єднує всі медичні вищі навчальні заклади країни. Основний напрямок діяльності асоціації - це проведення професійних і наукових обмінів з іншими країнами. Так, у лютому цього року до нашого університету завітали четверо студентів з м. Познань (Польща) та успішно пройшли стажування на кафедрі хірургічних хвороб, оперативної хірургії та топографічної анатомії медичного факультету в ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії НАМН України» під керівництвом завідуючого кафедрою, проф. І. В. БЕЛОЗЬОРОВА. Студенти з Польщі брали участь у лікувально-діагностичних маніпуляціях, асистували на операціях, розглядали клінічні випадки в одному з найкращих лікувально-діагностичних закладів Харкова. Членами UMSA було організовано культурну програму, під час якої іноземні студенти ознайомились з українською культурою, відвідали музеї, виставки, театри та із задоволенням провели вільний час у Харкові.

У березні Олена ДЕЛІЧ, студентка другого курсу та Євген НАЗАРЕНКО, віце-президент UMSA, студент шостого курсу брали участь у німецько-українській міжнародній програмі студентського обміну «З впевненістю у майбутнє», яка була організована UMSA і громадською організацією CHANCE Bildung, Jugend und Sport. Програма обміну відбулася у Берліні, під час якої студенти ознайомилися з життям і навчанням студентства Німеччини, відвідали семінари, воркшопи і неформальні зустрічі з теми професійного, міжкультурного обміну і навчання; зустрілися з представниками Німецької асоціації студентів-медиків, відвідали культурні заклади Берліна. «Завдяки тісній співпраці з нашими колегами як з Польщі, так і з інших країн, а також за підтримки адміністрації університету, факультету і керівників кафедр, студенти проходять подібні стажування в багатьох країнах Європи, беруть участь у різних програмах, у тому числі й в програмі міжнародного обміну Всесвітньої федерації асоціацій студентів-медиків IFMSA SCOPE, в рамках якої проходить чотирьохтижневе стажування в кращих клініках всього світу», - зазначає Євген НАЗАРЕНКО.

Отож, міжнародне співробітництво досить розвинуте в нашому університеті. На якому б факультеті ви не навчались, усюди є пропозиції поїхати за кордон, але не забувайте враховувати декілька критеріїв: висока успішність у навчанні, активна наукова діяльність, знання іноземної мови, і звичайно, бажання. А у наших студентів цього не перейняти!

А. ОРЛОВА