Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Додатковий ювілей

17 квітня в ХНУ імені В. Н. Каразіна вже традиційно (третій рік поспіль) відбувається святкування Дня випускника. Цьогоріч у рамках свята працювали різноманітні виставки: виставка документальних фотографій «Історія університету – це МИ!», виставка документів Центрального державного науково-технічного архіву України "Документальна спадщина української наукової інтелігенції в особових фондах Центрального державного науково-технічного архіву України», виставка фотографій «День випускника – свято для всіх», виставка факультетських альбомів 70-х років і виставка-продаж сувенірної продукції з символікою університету. Крім того, випускникам запропонували дві екскурсії: до Ботанічного саду нашого університету та до Музею астрономії та обсерваторії. Святкування завершував концерт авторської пісні клубу Ю. Візбора в актовій залі. Цього року на свято приїхало близько 10 тисяч випускників, що на третину більше, ніж минулого.
Вікторія Володимирівна КРУГЛОВА, координатор Асоціації випускників, викладачів і друзів ХНУ: «Цього року ми дещо додали святкування Дня випускника. По-перше, ми збирали випускників-ювілярів, тобто тих людей, у яких із дня випуску пройшло 10, 15, 20, … років. Ми підняли університетський архів і розіслали цим випускникам запрошення; зібралося близько півтисячі випускників-ювілярів. Для них у Великій фізичній аудиторії відбулися окремі урочистості. Ми плануємо зробити збори таких людей традиційними. По-друге, цього року ми запросили професійних акторів, які забезпечили анімацію перед корпусами університету. Випускників зустрічали і Ломоносов, і Ейнштейн, і Каразін. Усі були в захваті від цієї ідеї!
Наступного року ми плануємо розширити базу випускників-ювілярів. Крім того, ми збираємося влаштувати галерею викладачів 1970-1990-х років, щоби випускники мали змогу подивитися та навіть узяти собі копії цих фотографій. А ще ми знайшли в архіві багато фотографій без підписів. Ми хочемо зробити виставку з них. Можливо, хтось когось упізнає – так ми зможемо встановити особистості людей, зображених на фото. І обов'язково наступного року ми влаштуємо концерт на площі, що задовольнить смаки випускників різного віку. Чому на площі? Щоби люди, що давно не бачилися, мали змогу і слухати музику, і спілкуватися одночасно».
Наталія МАЙСТРО, випускниця мехмату 2007-го року: «Я була на всіх трьох Днях випускника ХНУ. Мені надзвичайно подобається це свято, бо воно дає можливість зустрітися з одногрупниками, викладачами, випускниками інших факультетів та відвідати рідний університет. Після випуску студенти забувають університетське життя – у них з'являється робота та купа інших важливих справ. Студентство стає минулим, а День випускника – це унікальна можливість хоча би на один день відчути себе студентом».


А. КУТАС.