П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Нам - 200!

Олександр РАЇЛКО: «Газета - невід’ємна складова альма-матер»

ВІД РЕДАКЦІЇ. Продовжуємо розповіді до 200-річчя газети про тих, хто у свій час робив і продовжує допомагати робити соборний орган Каразінського університету - газету «Харківський університет». Сьогодні наша розповідь про університетського художника - Олександра Миколайовича РАЇЛКО.

- Олександре Миколайовичу, пам’ятаєте перші кроки співпраці з університетською газетою? - Аякже, з першого курсу, на початку 60-х років минулого століття. Це зараз маємо інтернет, різноманітні гаджети, багато різних можливостей для того, щоб професійно і гарно оформити видання. А тоді всі секрети оформлення кожного номера газети були в руках художника, тобто вашого покірного слуги. Підніміть підшивки газет із середини минулого століття і до його завершення, і побачите мою роботу - всі плакати  і малюнки мої та мого однокурсника Зії Сайфутдінова… Наша газета завжди відзначалася професійним смаком у оформленні - була яскравою,  красивою, хоча й друкувалася на найдешевшому папері, так званому «зриві». Я із задоволенням оформлював «шапку» газети, малював комікси, виписував лозунги. І заголовну частину колись створював...

Олександр Миколайович спочатку навчався в Одеському художньо-театральному училищі, звідти пішов до армії і працював кореспондентом військової газети. У 1963 році став студентом ХДУ імені О. М. Горького з метою вдосконалення журналістської майстерності.

- Олександре Миколайовичу, а можете свою роботу художника якось наглядно показати?

- Ще студентом мене запросили до Художньої ради університету одночасно з тим  займатися і оформленням «Студенського клубу» (нині культурний центр), до якого входило тоді 18 художніх гуртків. Десятки плакатів, малюнків в університетській газеті, малював банери до великих свят для площі Свободи. У мене каліграфічний  почерк, тому я часто писав привітання, грамоти, нагороди, тощо. У свій час брав участь в обласному конкурсі створення ескізу герба Харкова. Мій варіант завоював призове місце.

- Над чим працюєте зараз?

- Днями малював полотнище для сцени на конкурс «Красуня університету-2016». Щороку оформлюю рекламу для приймальної комісії. Для мене це звична справа.

- Що означає для вас газета та університет?

- Університет - наша альма-матер, а газета - її невід’ємна складова. Скільки тут працюю, стільки й пам’ятаю, що газета «Харківський університет» завжди здобувала призові місця у різноманітних конкурсах. Ми маємо пишатись …

 

А. ОРЛОВА