Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Першокурсник-2016

«Без захисту інформації не обійтися!» - Анастасія ЦАРЬОВА, золота медалістка, студентка групи КБ-11 факультету комп'ютерних наук:

- Починаючи з сьомого класу випробовувала свої знання на олімпіадах з математики, української та французької мови, географії. Писала  наукові роботи з журналістики та французької. Всерйоз смак перемоги відчула у 10 класі, коли посіла перше місце на четвертому етапі олімпіади з економіки. Мені складно відповісти, чому ж я все-таки обрала кібербезпеку. Ми живемо у світі сучасних технологій, де без захисту інформації просто не обійтися. Проблема хакерства актуальна, тому моя спеціальність буде затребувана.

«Каразінський - серйозний університет!» - Ігор МАТЧЕНКО із м. Краматорськ:

- Вибір спеціальності був не випадковим, адже я давно захоплююся сучасною технікою: разом із однокласником обслуговував усі шкільні комп’ютери.  З дев’ятого класу  брав участь у олімпіадах з інформаційно-комунікаційних технологій. Першого разу дійшов до стадії зборів, але дев’ятий клас не передбачає Всеукраїнського етапу. У десятому класі не зміг подолати цю сходинку через трагічні події на Сході (не вийшло виїхати із міста). Зате у одинадцятому таки вийшло поїхати до Черкас, де і виборов третє місце на Всеукраїнському етапі олімпіади.

Відчуття новизни, радості від вступу до університету завжди зі мною. Красиве місто, багато цікавих людей. Перші пари, величезні аудиторії, блискучі лекції високих професіоналів… Каразінський -  серйозний університет із багаторічними традиціями, чудовим викладацьким складом і веселим студентським життям. Тут навчалося багато моїх знайомих, від них я чув лише схвальні відгуки. Судячи з перших днів, я не помилився».

О. ЯКОВЧЕНКО.


Ольга ЗАЙЦЕВА - випускниця Харківського ліцею № 161 "Імпульс", студентка групи ФО-12, переможець (диплом ІІІ ступеня) 29-го Міжнародного Турніру Юних Фізиків:


 

- Мені пощастило, адже я почала поглиблено вивчати фізику ще в 10 класі. З того моменту я точно знала, що мені потрібно. Якщо ж є можливість займатись цікавою справою - обов’язково варто спробувати.

- І як воно, бути призером наймасовішого за всю історію (29 команд) Міжнародного Турніру Юних Фізиків?

- Чесно кажучи, якщо перша спроба була навіть «неочікуваною», то другий раз ми вже їхали тільки за перемогою. Турнірне життя - це як наукова робота, яку спочатку необхідно написати, а потім захистити на конференції. Саме тому бажаю продовжити участь в студентських турнірах, а вже потім займатись серйозною наукою. Але в той же час, міжнародний рівень потребує нанометрової детальності розгляду кожної проблеми, і саме тому більшість учасників турніру публікують свої вже справжні наукові праці за результатами рішень турнірних задач. Можливо, й ми з командою незабаром підготуємо публікацію. Також не варто забувати, що важливим в житті не лише фізиків, але й кожної людини, є вміння говорити, зокрема - вміння виступати перед аудиторією.

- А як справи з навчанням?

- Поки що все гаразд. Мені подобається те, що рівень математичної освіти на фізичному факультеті один із найвищих в університеті. Також не можна не виділити харизматичного Володимира Павловича Пойду, викладача курсу з механіки. Але насправді мені подобається все, що нам викладають.

Розмовляв другокурсник фізичного факультету Влад ХРАМЦОВ.

 

 

«Мрію стати археологом…» - Віталій ДУБІНІН, першокурсник історичного факультету, переможець III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України:

- Закінчив Охтирську загальноосвітню школу I-III ступенів № 11. Із сьомого класу писав науково-дослідницькі роботи МАН. В 11-ому здобув третє місце у Києві за темою: «Пам’ятки селітроваріння 17 - початку 18 ст. на території Охтирщини». Люблю займатися науковою діяльністю! Чотири роки тому мав можливість стати учасником цікавої експедиції, був її наймолодшим дослідником. Там і познайомився з викладачами Каразінського: кандидатом історичних наук Є. Ю. ЗАХАРЧЕНКО, доцентом К. В. МИЗГІНИМ, професором М. В. ЛЮБІЧЕВИМ... Можу сказати, що саме ця експедиція прищепила мені любов до археології, а саме до залізного віку, життю і побуту скіфів. Я пройшов на бюджет до багатьох університетів, але обрав саме Каразінський, бо саме тут бачу справді яскраві перспективи здобути знання з археології. Чого я очікую від університету? Незбагнений багаж знань, який допоможе стати мені відомим вченим з археології. Мрію, щоб моє ім’я увійшло до історії, хочу стати частиною наукового простору ХНУ імені В. Н. Каразіна. І знаю, що для цього потрібно дуже багато працювати над собою, бути лідером на факультеті та у групі. Тривають перші тижні занять і я щасливий, що бачу високий рівень викладачів, їх досвід. До речі, нещодавно знову їздили на розкопки до смт. Зачепилівка, що у Харківській області.

О. АЛІНКА.

 

 

«Мови різні, душа одна» - Артем КОМАРЬ,  факультет іноземних мов:

- Я посів I місце у районному конкурсі на кращий переклад творів Т. Шевченка «Мови різні, душа одна» англійською мовою (Дергачівський район),   отримав 199.5 балів на ЗНО з української мови та літератури. Національний Каразінський університет - головний університет м. Харкова. Я давно мріяв вступити саме на факультет іноземних мов, бо переконаний, що тут отримаю гарну освіту.

За перші тижні навчання я вже встиг познайомитися з багатьма цікавими людьми. Багато нових знайомств, вражень і досвіду  від занять,  від позааудиторного життя. Знання іноземних мов -  квиток у великий світ. Англійська мова вже давно стала міжнародною, тому вважаю, що сьогодні англійською повинен володіти кожен. Скільки ти знаєш мов - стільки разів ти людина.

Біолог

«Біологія - мій пріоритет!» - Євгенія ЛИТОВЧЕНКО

- Мені дістався щасливий квиток у житті: після сьомого класу за успіхи в навчанні я отримала запрошення в КЗ «ОСШІ ІІ-III ступенів «Обдарованість» Харківської обласної ради. У новій школі я вчилася в класі з біолого-хімічним ухилом. Пріоритетним предметом для мене завжди була біологія, саме це вплинуло на вибір університету і факультету. Середній бал мого  атестату 10,4. З 8 по 11 клас я брала участь в олімпіаді з біології та отримувала призові місця на обласному етапі. Також в 10 і 11 класі я була в складі шкільної команди «Макроерг», і ми вибороли ІІІ місце на Всеукраїнському турнірі з біології. В 11 класі я здобула перемогу в Всеукраїнському конкурсі Малої академії наук і посіла І місце у відділенні «Біології і хімії» на секції: біологія людини». Захоплюся малюванням,  закінчила «Школу естетичного виховання» смт. Чапаєве Кегичівського району Харківської області за класом образотворчого мистецтва.

 

«Фізика - королева наук» - Антон Катруха та Ілля Пишняк -

першокурсники фізико-технічного факультету.

Ілля ПИШНЯК, переможець Всеукраїнської інтернет-олімпіади з лінгвістики - І місце, Всеукраїнських Турніру Юних математиків  і Турніру юних фізиків - ІІІ місця, Всеукраїнської олімпіади з астрономії - ІІІ місце, Всеукраїнської олімпіади з астрофізики - ІІІ місце, власник кубку університету з інтелектуальних ігор «Universal» - І місце:

- База знань, яка дається на фізико-технічному факультеті, дає можливість працювати в сфері фізики на всіх передових напрямах. На сайті фонду випускників факультету є "карта фізтехівців", де відзначаються колишні учні, які нині працюють за фахом у всьому світі. А це говорить про високий рівень кваліфікації, отриманому в університеті. Фізика - наука, без якої неможливо прожити цивілізованій людині. І смартфони заряджаються від електрики, отриманої на теплоелектростанціях або АЕС - і те, й інше придумано фізиками. Без фізики не було б зв'язку, супутників, ракет, моніторів, камер, телескопів, окулярів, двигунів, автоматичних дверей. Ви уявляєте собі це? А навчання в Каразінському - це величезні перспективи - високооплачувана робота, можливість займатися тим, чим хочеш.

Антон КАТРУХА, переможець обласних олімпіад з фізики в Луганській області  - 1 місце, обласної олімпіади з математики - 2 місце, переможець Всеукраїнської олімпіади з фізики - 2 та 3 місця, 2 місце в 3 етапі МАН з фізики. ЗНО: Українська - 196, математика - 196, фізика - 200, біологія - 194):

- ХНУ імені В. Н. Каразіна - один з кращих в Україні, це університет європейського рівня. Мені подобається фізика і математика і я б хотів займатися тут тим, що мене дійсно цікавить і що непогано виходить - вивчати, як влаштований наш дивовижний світ. Тут викладають професори, академіки НАН України, учні перемагають у багатьох олімпіадах і конкурсах, багато випускників стають відомими вченими або їдуть за кордон, де знаходять високооплачувану роботу. Якщо цікавитися наукою і не лінуватися, то викладачі зможуть вкласти в нас потрібну кількість знань і підготувати до дорослого і успішного життя. Мені подобається фізика, тому що вона вивчає все. Вона королева наук. У таких темах як квантова механіка, теорія відносності Ейнштейна і взагалі у Всесвіті і його зародженні стільки загадкових явищ, що я не можу залишити це без уваги!

 

«Відвідував Малий Каразінський університет» - Олександр НІКОЛАЄНКО, першокурсник фізичного факультету, срібний медаліст Міжнародної фізичної олімпіади (Швейцарія):

- Вирішив вступити на фізичний факультет, оскільки маю гарну підготовчу базу. Спочатку відвідував Малий Каразінський університет, в якому любов до математики мені прищепили Сергій Олександрович Ліфіц та Анастасія Валеріївна Лисакевич. У 9 класі зацікавився фізикою. Підготуватися до олімпіад мені допомагали університетські викладачі: Наталія Миколаївна Бичкова, Ілля Маркович Гельфгат, Захар Олександрович Майзеліс. Адже все, чим ми користуємося, стосується фізики. Після перемоги на обласній олімпіаді почав більш ретельну підготовку до всеукраїнського рівня. Особливого хвилювання під час Міжнародної фізичної олімпіади я не відчував. Крім того, також знадобилися знання з математики. У нашому Харківському фізико-математичному ліцеї № 27 також дуже гарні вчителі фізики та математики. Адже для того, щоб потрапити на міжнародний рівень, треба досконально знати програму не тільки школи, а й перших курсів університету. Раніше я також займався баскетболом, але згодом повністю захопився фізикою. Після закінчення університету планую стати викладачем та надалі займатися науковою діяльністю.

К. КУПЕР.