П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Працюємо на майбутнє

Літній фізичний табір для школярів


З 2 по 15 червня 2016 року на базі фізичного факультету та НДІ астрономії працював літній фізичний табір для учнів харківських шкіл. У його межах університет відвідало понад 1500 школярів та вчителів з різних шкіл Шевченківського району міста Харкова. Доц. Г. І. Рашба, виконуючий обов'язки завідувача кафедри теоретичної фізики імені академіка І.М. Ліфшиця:


- Подібний захід було започатковано вперше, але вже зараз ми можемо стверджувати, що він зробив свій значний внесок у налагодження співробітництва Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна та шкіл міста Харкова як запоруки неперервної освіти. Ідея створення подібного табору належить Олександру Ростиславовичу Казачкову, доценту кафедри загальної фізики, кандидату фізико-математичних наук. Саме він і виконав значну частину організаційної роботи. Взагалі, існування цього табору з фізики було б неможливим, якби не тісна співпраця з Управлінням освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради. Наприклад, на конференції, присвяченій підсумкам навчального року, яка проходила саме там, була показана презентація з анонсами усіх заходів літнього фізичного табору. Цю презентацію підготував О. Р. Казачков. Вона безумовно викликала зацікавленість у присутніх на конференції директорів шкіл, адже метою табору були розвиток та просвіта школярів. Подібний захід повинен був урізноманітнити час, який діти проводять у літніх таборах у межах шкіл. Лекції, фізичні експерименти, екскурсії до астрономічного музею - все це входило до програми літнього фізичного табору.


Зацікавленість фізичного факультету у подібному заході для школярів полягала у тому, що він дозволив налагодити контакт з адміністрацією шкіл. Слухачами стали учні молодших та середніх класів, але в нас з’явилася можливість у майбутньому відвідувати ці школи та проводити профорієнтаційну роботу серед потенційних абітурієнтів - учнів 11 класів.


До організаційного комітету літнього фізичного табору входили: проф. Р. В. Вовк, декан фізичного факультету, Ю. Г. Башкірова, начальник управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, О. М. Євлахова, керівник методичного об’єднання вчителів фізики та астрономії Шевченківського району, доц. О. В. Шеховцов, заступник декана фізичного факультету, ваш покірний слуга, доц. О.Р.Казачков, доц. М.О. Макаровський, доц. В. Г. Шевченко. Серед провідних лекторів: доц. Ю. П. Степановський, доц. А. Т. Котвицький, доц. Д. Г. Станкевич, доц. І. Г. Слюсарев, проф. В. Д. Єгоренков та Б. М. Валійов, завідувач навчально-експериментальної лабораторії кафедри експериментальної фізики.


Після лекцій в аудиторії ім. академіка К.Д. Синельникова школярі йшли до музею астрономії. Через те, що влітку дуже пізно темніє астрономічних спостережень не було, але учні мали змогу роздивитися діючі телескопи та побачити астрономічне обладнання, створене ще у ХІХ столітті. Досвід проведення лекцій та екскурсій до музею астрономії у межах літнього фізичного табору для школярів виявився дуже вдалим. Було вирішено зробити літній фізичний табір регулярним.


О. Р. Казачков:


- Вразила цікавість дітлахів та їх позитивна, безпосередня реакція, усі вони хотіли особисто доторкнутися до обладнання, яке використовувалося під час фізичних експериментів, взяти в них особисту участь. Я завжди намагався надати їм таку можливість. З кожним днем програми кількість школярів лише зростала, і під час останньої презентації величезна аудиторія ім. академіка К.Д. Синельникова була переповнена. Фізика - це не лише формули та розрахунки, але й цікаві, часом несподівані експерименти. Були свідомо обрані фізичні досліди зі звичайними предметами, які школярі зможуть відтворити й самі вдома. Під час фізичних демонстрацій здебільшого використовувалося недороге обладнання, були й рідкісні речі, наприклад, паперові кульки з Японії, світлодіодні пристрої із США, справжня вода з Атлантичного океану, яйце з Британського музею в Лондоні та ін.


Л. ЩЕРБАК.