Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювілеї

«Нетлінні скарби»  проф. В. С. Калашника

ВІД РЕДАКЦІЇ. У липні доктор філологічних наук, Заслужений професор  Володимир Семенович КАЛАШНИК відсвяткував ювілей - 80 років!



…З дитинства Володимир Семенович тяжів до знань, отож і усе своє життя  присвятив навчанню, вчителюванню та поетичній творчості. Академік АН ВШ України, дійсний член УВАН (США), член НСПУ, член Національної правописної комісії, член редколегії академічного часопису «Українська мова». Упродовж дванадцяти років В.С. Калашник очолював Харківське обласне відділення товариства «Україна-Світ», а також був першим головою регіонального відділення Конгресу української інтелігенції.


У 1958 р. з відзнакою закінчив  Харківський університет, а в тридцятирічному віці повернувся до Каразінського на посаду  викладача  із  м. Барвінкове, де працював учителем за призначенням. Неабияким досвідом можна вважати два роки викладання української мови на відділенні славістики Університету в Бордо (Франція) з 1974 по 1976 рр.


ПОЧНЕМО ІЗ ЦИФР:  п’ятдесят років свого життя ювіляр присвятив науково- педагогічній діяльності в університеті, двадцять п’ять з яких -  завідував кафедрою української мови. У науковому доробку мовознавця понад 200 статей з української мови, навчальні посібники, навчально-методичні праці та словники.  Підготував доктора наук та 14 кандидатів, зараз консультує двох майбутніх докторів. Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, Відмінник освіти України, Заслужений працівник освіти України.


ТВОРЧИЙ ДОРОБОК. Та що цифри поряд із особливим творчим доробком Володимира Семеновича.  У 2000 році вийшла перша збірка поета «Осінній дивоцвіт», в 2004 - «Бентежне надвечір’я», далі через два роки - «Біла зоря», у 2010 -  «Незгасимі світи», п’ята поетична збірка  «Осоння осені» була презентована в 2012 році. До речі, слова гімну Каразінського університету належать саме Володимирові Семеновичу.


До 75-річчя від дня народження завідувача кафедри проф. В. С. Калашника факультет видав збірник наукових праць «Людина  та образ у світі мови», де зібрано статті з лінгвопоетики, лексикологіїї, фразеології та стилістики художньої мови, написані професором впродовж останніх сорока років. Зараз в університетському видавництві знаходиться ще один збірник - «Студії з історії українського мовознавства та лінгвопоетики», до якого ввійшли 15 статей, написаних за останні п’ять років. А у харківському відділенні спілки письменників заплановано вихід мемуарів «Тет-а-тет з Аквітанією та інші французькі враження. Бордо 1974-1976» - своєрідний щоденник Володимира Семеновича про подорож до Франції, викладацьку діяльність в університеті міста Бордо, про численні екскурсії та зустрічі зі співвітчизниками.


Щодо ювілею Володимир Семенович зізнається, що з кожним роком все менше хочеться святкувати, а найкращим подарунком вважає добрі слова за співпрацю і допомогу. Проф.  В. С. Калашник: «Ювілей для мене не радість, а тягар років. Але є й те, від чого я отримую задоволення - це всі книжечки та збірники, які певною мірою підсумовують мою поетичну і наукову діяльність. Я вважаю себе щасливим, бо був пов’язаний з гарними школами, і досі працюю в одному з найкращих університетів світу. Кращого місця для творчої діяльності я для себе не уявляю»!


Д. КАЛЬНІЦЬКА.