П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Група моя студентська

Майбутнє української соціології


ВІД РЕДАКЦІЇ. У конкурсі на кращу групу, який традиційно проводять у Каразінсьому, почесне друге місце посіла СЦ-45 (нині - СЦ-55) соціологічного факультету. Чотирнадцять студентів стали прикладом того, як вдало можуть співпрацювати яскраві індивідуальності.


Наприкінці другого курсу кожен соціолог Каразінського переживає відповідальний момент - обирає майбутню спеціалізацію. Студенти-переможці вирішили стати частиною кафедри методів соціологічних досліджень. Старший викладач Тетяна Сергіївна ЗУБ, куратор групи, пояснює, у чому особливість кафедри: «Ми стараємося, щоб студенти отримували практичні знання, закінчували університет не з приблизним, а з якомога точнішим розумінням своєї професії. По-максимуму залучаємо їх до дослідницьких проектів, щоб вони спробували себе у різних ролях - і керівників команд, і інтерв’юерів, і супервізорів, і аналітиків».


Які найголовніші риси успішного соціолога? Допитливість, уміння знайти своє місце у команді та великі аналітичні здібності.  Під час роботи, студенти СЦ-55 доводять, що це - саме про них. За словами Тетяни Сергіївни, група дуже сильна, практично у всіх - високі бали, але вирізняються вони не тільки оцінками, а і різноманіттям інтересів. «Наприклад, Марина Литовченко - знана спортсменка, неодноразово перемагала у турнірах з настільного тенісу, до того ж, вона здатна чудово комунікувати з людьми, їй по силі інтерв’ю із будь-яким, навіть найскладнішим інформантом, - зазначає куратор. - Вероніка Руцька, староста, гарний стратег та організатор.  Хтось професійно займається танцями та співами, ще хтось бере участь у правозахисних акціях. Для соціолога дуже важлива зацікавленість оточуючим світом, людьми, і мені у цьому сенсі з ними дуже пощастило. Гадаю, у майбутньому вони стануть дуже успішними спеціалістами».


У групі поєдналися цікаві особистості. Марина ЛИТОВЧЕНКО уміє долати труднощі - і професійні (коли, щоб взяти інтерв’ю, необхідно прорватися через «бюрократичну завісу»), і спортивні (кілька років професійно займається настільним тенісом). У 2014/2015 навчальному році вона отримувала стипендію міського голови «Обдарованість», є призером чемпіонату Європи у 2013 р. (третє місце в командному заліку) і 2015 р. (третє місце в особистих змаганнях), отримала ліцензію на цьогорічну Паралімпіаду (Бразилія, м. Ріо де Жанейро). З найцікавіших моментів університетського життя дівчина вирізняє участь у святкуванні дня соціологічного факультету, проведення Кубку з настільного тенісу серед соціологів, у якому брали участь і студенти, і викладачі.


Олександра Педченко - активний організатор, «права рука старости», разом з Веронікою бере участь у роботі студентського наукового товариства. У міжнародних виданнях, що відображені в базах даних SCOPUS та ISI публікує статті Марія Тітова. Анастасія Бєлозор - професійна співачка, Марія Адамова - лауреатка міжнародних танцювальних змагань.


Корисним досвідом, про який згадують і куратор, і студенти, стали три дослідницькі проекти, які група реалізувала з нуля під час минулорічної виробничої практики, якою керувала Наталя Миколаївна Орябінська. Кафедра  співпрацює з реальними замовниками, тож дослідження мають прикладне застосування.


Через те, що СЦ-55 досить велика (як для кафедри), є можливість ділитися на підгрупи і реалізовувати більше проектів або детальніше та швидше робити одне дослідження. Під час практики група поділилася на три команди. Студенти розглянули харківський ринок дитячої літератури, ринок пластикових панелей та розробили стратегію покращення маркетингової діяльності Харківського Національного Академічного театру опери та балету. До речі, щоб віддячити студентам, ХНАТОБ подарував їм екскурсію, творчу зустріч із членами колективу театру і співачкою Ксенією Бахретдиновою та  відвідування допрем’єрного показу балету «Попелюшка».


Вероніка РУЦЬКА настільки захопилася дослідницькою роботою, що планує дійти і до магістратури, і до аспірантури. Цього року студентку та ще кількох каразінців з СЦ-55 нагородили грамотою від Харківської міської ради за активну наукову роботу та актуальні соціологічні дослідження. «Наші наукові пошуки складалися із трьох частин - «кабінетної», проведення глибинних інтерв’ю з працівниками сфери та оцінки торгівельних точок. Я розглядала харківський ринок дитячої літератури, - розповідає Вероніка. - Ми дізналися, що, хоча книжковий ринок в Україні переживає не найкращі часи, дитяча література користується незмінною популярністю, адже для батьків важливо, щоб дитина знайомилася саме з паперовою книгою. До того ж, україномовний переклад переважає над російськомовним (наприклад, україномовна версія «Гаррі Поттера» вважається однією з найкращих у світі)».


Після кожного серйозного дослідження колектив кафедри і студенти усіх курсів збираються, щоб послухати презентацію його результатів. Це щоразу і корисно, і хвилююче, адже молоді науковці можуть почути думку авторитетних людей. На кафедрі методів соціологічних досліджень звикли заохочувати студентів. Наприклад, з нагоди перемоги, СЦ-55 нагородили жартівливою грамотою та влаштували чаювання. Це їхня перша спільна перемога, але ми точно впевнені, що не остання.


О. ЯКОВЧЕНКО.