П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Працюємо на майбутнє

На бронзі не зупинятися


ВІД РЕДАКЦІЇ. Команда харківського ліцею №161 «Імпульс» виборола бронзу на 29-му Міжнародному турнірі юних фізиків IYPT-2016, який проходив в Єкатеринбурзі з 26 червня до 3 липня. За звання найрозумніших змагалися діти з 29 країн світу. Під час п’яти раундів харків’яни зустрілися із 11 суперниками, тричі перемогли, двічі були другими. Минулого року ми показали 18-й абсолютний результат, а цього року == 10-й. Нині це найкращий результат українських учнів за 25 років незалежності. Керував командою викладач Каразінсського університету доцент кафедри теоретичної фізики імені академіка І. М. Ліфшиця фізичного факультету Захар Олександрович МАЙЗЕЛІС. Супроводжували команду Вікторія ЗАЙЦЕВА, студентка Каразінського, та Віктор Семенович ПИВОВАР, член правління Фонду випускників фізико-технічного. Слово переможцям.


Доц. З. О. МАЙЗЕЛІС: «Загалом для турніру готують 17 завдань, частину яких наша команда представила в п’яти раундах. У кожному фізбою розігрують по три задачі. Нині ми отримали завдання для наступного року та вже займаємося їхньою ретельною підготовкою. Три роки тому нам вдалося потрапити на Всеукраїнський турнір юних фізиків. Тоді ми посіли друге місце. З того часу почалася більш професійна підготовка. Уже два роки поспіль перше місце посідає команда Сінгапуру. Саме на них ми й орієнтуємося. Важливо, що в нашій команді учні добре знають англійську мову. Адже всі заходи відбувалися англійською».


Євген МЕЛЬНИК, член команди: «Порівняно з минулим роком ми багато чого виправили. Ми з Ольгою та Назаром уже брали участь у Міжнародному турнірі. Тож мали досвід в побудові доповіді, опонуванні, рецензуванні. Хоча перший бій нам не задався, через що ми засмутилися, але не дали собі розклеїтися».


Ольга ЗАЙЦЕВА, член команди: «Із Захаром Олександровичем ми познайомилися ще під час підготовки до шкільних олімпіад. Коли позаминулого року моя сестра закінчила школу, то у команді звільнилося 3 місця, на які взяли мене, Євгена та Назара. Наступного року плануємо з Євгеном супроводжувати наших на турнірі. Також було приємним те, що нас впізнавали журі з Білорусії та Росії».


Проф. І. О. ГІРКА, декан фізико-технічного факультету: «Минулого року турнір проходив у Таїланді. Тоді нам допоміг зі сплатою організаційного внеску та перельоту до Таїланду випускник університету Юрій Анатолійович САПРОНОВ. Форму для команди придбала фірма NIX Solutions, в якій працюють випускники ФТФ. Цього року я звернувся до випускника фізико-технічного факультету Петра Олексійовича КАТЕРИНЧУКА за допомогою в оплаті переїзду; NIX Solutions знову сплатила за костюми для команди. Захар Олександрович є справжнім талановитим учителем».


ВІД РЕДАКЦІЇ. Шостого липня ректор Каразінського університету академік В. С. БАКІРОВ  прийняв команду ліцеїстів Харкова, які привезли додому бронзові нагороди 29-го Міжнародного турніру юних фізиків. Керівнику команди, доценту фізичного факультету університету Захару Олександровичу Майзелісу було вручено Грамоту університету. На згадку - спільне фото.


К. БОНДАР.