П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пізнати Університет

Мандрівка Каразінським


ВІД РЕДАКЦІЇ. Часто влітку, проходячи повз пам’ятник засновнику Харківського університету В. Н. Каразіну, ми звертали увагу на галасливі натовпи школярів - це і були вони - наші майбутні абітурієнти, яких шанобливо зустрічала  у своїх стінах Альма Матер. Хлопчаків та дівчаток вражало все: десятки корпусів Головного та Північного корпусу, кілометри вузівських коридорів, галереї сучасного мистецтва, ЦНБ, майстер-клас із подання документів на вступ до університету. На Ваші прохання - інтерв’ю із відповідальною за  проведення цих унікальних екскурсій Мариною Віталіївною ГРИГОР’ЄВОЮ, фахівцем відділу реклами та брендингу:


- Екскурсії відбувалися з 18 травня по 18 червня. Усього нас відвідало приблизно 700 школярів, які навчаються з першого по одинадцятий класи у різних школах нашого міста. Крім того, були й відвідувачі зі шкіл Маріуполя, Мелітополя, Одеси, Краматорська, Запоріжжя, Чернігова та, звісно ж, зі шкіл Харківської області. Усі учасники мали змогу попередньо зареєструватися на сайті університету за допомогою спеціальної онлайн-форми чи зателефонувавши на контактний номер телефону. Обирали факультети, які бажали б відвідати. Кожна група мала можливість відвідати до трьох факультетів. У програму екскурсій обов’язково входило відвідування Музею історії університету, Музею археології та Центральної наукової бібліотеки. Крім того, усі бажаючі мали змогу взяти участь у майстер-класі з подачі документів для вступу до ВНЗ. Було дуже багато дітей з початкової школи, хоча ми чекали, що нашими відвідувачами будуть переважно учні старших класів, майбутні абітурієнти. Тривалість екскурсії залежала від віку відвідувачів: від години до двох з половиною. Екскурсії проводилися майже кожного дня, бувало й таке, що в один день нас відвідувало чотири екскурсійні групи. За місяць у нас було лише три-чотири вільних від екскурсій днів. Все залежало від того, наскільки активно реєструвалися бажаючі.
Найбільшою популярністю традиційно користувалися факультет іноземних мов та факультет міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу. Крім того, багато школярів побажали відвідати історичний, біологічний, медичний факультети та факультет комп’ютерних наук. Звісно ж, на кожному факультеті був свій екскурсовод, який відповідав за корисне та цікаве проведення екскурсії. На думку відвідувачів, одними з найкращих екскурсоводів можна вважати Марію Вікторівну Гречишкіну, аспірантку, старшого лаборанта історичного факультету та Дарину Олександрівну Іванову, наукового співробітника Музею археології. Дуже приємно, що з нами співпрацювали і професори, і заступники деканів. Наприклад, Андрій Павлович Гуслєв, заступник декана з виховної роботи факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу, особисто приймав гостей та проводив екскурсії на своєму факультеті.


- Як виникла ця ідея?


- Ідея проведення цих екскурсій належить Центру зв’язків з громадськістю (керівник М. А. Фоломєєв). Саме тоді відділом реклами та брендингу Центру зв’язків з громадськістю (начальник - О. О. Гужва) було розроблено концепцію екскурсійної програми. До речі,  екскурсії будуть проводитися й восени, після літніх канікул. Планується зробити їх постійними та більш масштабними. Дуже приємно, що ми отримали багато позитивних відгуків. Є вже й бажаючі відвідати Каразінський у вересні. Усім гостям ми вручали невеличкі подарунки з університетською символікою: блокноти, ручки та наліпки з написом: «Хочу в Каразінський». Крім того, ми дуже вдячні редакції газети «Харківський університет» за те, що нам надали два останні випуски газети. Кожний учасник отримував ці номери та мав змогу ознайомитися із останніми статями, присвяченими життю університету.


- Заходячи до Головного корпусу, ми зустрічалися із стендом «Хочу в Каразінський»…


- Так, це наш бренд-волл і кожен учасник екскурсії мав змогу сфотографуватися на його фоні. Кожну екскурсію обов’язково супроводжував фотограф та усі наші гості потім мали можливість знайти свої фото у соціальних мережах університету. Коли я запитала учнів «ким вони хочуть стати», один хлопчик підняв руку та сказав, що хоче стати професором. Він був дуже задоволений, коли йому дозволили сфотографуватися у кріслі декана.


- Чи виправдала себе подібна форма роботи зі школярами?


- Так, вона була цікавою і для школярів, і для вчителів. Такі великі за масштабом екскурсії надавали можливість познайомитися з університетськими підрозділами та отримати різнобічну інформацію про Каразінський!


Л. ЩЕРБАК.