П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого спеціального кореспондента

Історія харківських магнолій

ВІД РЕДАКЦІЇ. Коли цвіли магнолії у Ботсаду Каразінського, наш спеціальний кореспондент Карина БОНДАР побувала там  на запрошення директора саду О. О. АЛЬОХІНА. Дякуємо, Олександре Олексійовичу! Близько двох тижнів у квітні  око відвідувачів радували білі, ніжно-жовті, блідо-рожеві, яскраво-лілові великі квіти.


Магнолії можуть бути як кущами, так і деревами. А виростають майже до 4-ьох метрів. У саду більше ранньоквітучих представників. Терміни і період цвітіння цих рослин змінюється залежно від кліматичних умов. Волога погода краще впливає на магнолії. Вони потребують родючого слабкокислого ґрунту, який необхідно мульчувати, щоб вона не пересихала. Сорти магнолій цвітуть в різний час, тому якщо підібрати різноманітні види рослин, сад матиме квітучий вигляд близько двох місяців.

Листя ж з’являється вже після опадання квітів. А наприкінці вересня-жовтня воно починає жовтіти. Магнолії існували близько 90-100 років тому. У них зберігся древній механізм пристосування до запилення. «Рослини з’явилися, коли бджіл ще не було, - зазначає директор ботанічного саду ХНУ імені В. Н. Каразіна Олександр Альохін. - Тоді існували лише жуки. Через це вони  мають великі м’ясисті квітки, які витримують важких комах. Нині ж магнолії запилюються як жуками, так і бджолами. Перші магнолії до Ботанічного саду завезли в 1962 році. З п’яти прижилася тільки одна. Вона відцвітає раніше, ніж молодші дерева. В оранжереях зараз ростуть два види вічнозелених магнолій, у відкритому ґрунті - 15 видів, 25 форм і сортів листопадних рослин, які вже пристосувалися до умов помірного клімату. Якщо дерева цвітуть повторно, то не від гарного життя. Адже це лише шкодить рослинам. Провокується стовбуріння».

Чотири  роки тому сюди  завезли нову магнолію. Дай Бог, вона  не буде останньою. У світі ж налічується близько 210 видів магнолій. Здебільшого вони ростуть в східній Азії та Америці. А Ботанічний сад Каразінського ще має багато нових сюрпризів.  У наступному номері ми вам розкажемо про них.

Карина БОНДАР, ЛЖ-21.