П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Духовність

«Пікнік на узбіччі або Мандруюча бібліотека»

ВІД РЕДАКЦІЇ. У серпні 2013 року Центральну наукову бібліотеку Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна внесли до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання. Загальний фонд бібліотеки складає близько 3.5 млн. томів, а унікальний фонд книжкових пам’яток, що віднесено до реєстру - 85 тис.  примірників.


23 квітня, відзначаючи  Всесвітній день книги та авторського права і День англійської мови  у рамках Року англійської мови, ЦНБ провела захід «Пікнік на узбіччі або Мандруюча бібліотека». За рішенням ЮНЕСКО Всесвітній день книги святкують з 1996 року. Цього дня в багатьох країнах проходять книжкові ярмарки та фестивалі. Директор ЦНБ І. К. Журавльова додає: «ЮНЕСКО обрала цю дату також з огляду на її символічність для світової літератури, вшануючи пам'ять М. Сервантеса, В. Шекспіра, також у цей день  народилися М. Дрюон, В. Набоков. А, наприклад, у Каталонії цього дня дарували троянду за кожну куплену книжку. Також прийнято презентувати книгу близьким людям».

У День книги перший поверх університету на декілька годин перетворився на таку собі мандруючу бібліотеку-ярмарку. Креативні міми закликали  усіх відвідати  мобільні бібліотечні майданчики та  миттєво отримати літературу й консультації з електронних ресурсів. Найбільш активним користувачам пропонувалося взяти участь у лотереї, в якій розігрувалися книги, що люб’язно надали харківські видавництва. Однією з таких щасливиць стала Серпухова Валентина, співробітниця Наукової бібліотеки Харківського національного медичного університету, яка виграла видання «Бібліотека Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна за 200 років». Десятиріччя Центру «Вікно в Америку» ЦНБ співпало з Роком англійської мови в Україні, тому у бібліотеці збільшилася кількість заходів, присвячених розвитку англійської мови. Студенткам 4 курсу філологічного факультету Марії Коваль та Олені Кравицькій дуже сподобались міми, які запрошували відвідати бібліотеку, навіть танцювали з читачами. Наприкінці заходу було представлено дві унікальні книжкові пам’ятки: перше друковане видання Евкліда в перекладі математика-астронома Джованні Кампано «Начала». Книгу видали у Венеції в 1482 році. Книга-травник Леонхарта Фукса привернула велику увагу відвідувачів. Вона містить ілюстрації, які вручну розфарбовані аквареллю. Ця книга вийшла в Базелі у 1543 році. Видання має опис близько 500 лікарських рослин. Фукс збирав відомості понад 30 років. Отакий вийшов «пікнік», який не залишив нікого байдужим.

К. МОСЬПАН.