Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Квітень-2016

Х. Д. Алчевська: пам'ять, що завжди з нами…

У Каразінському університеті з нагоди 175-річчя з дня народження Христини Данилівни АЛЧЕВСЬКОЇ відбувся науково-практичний круглий стіл. Вона є видатною жінкою в історії України та Харкова зокрема. Понад півстоліття Христина Данилівна присвятила себе справі народної освіти, очолюючи недільну безоплатну школу для жінок, здійснила прогресивні кроки до продукції світових стандартів у навчанні дорослих.

За чаюванням у приємній атмосфері було заслухано доповідь Ольги Ігорівни ВОВК, заступника директора Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька про життя і творчість Х. Д. Алчевської. Олена ЖУКОВА, доцент, завідувач кафедри музеєзнавства і пам'яткознавства Харківської державної академії культури розповіла про музеєфікацію спадку родини Алчевських, низку архітектурних об’єктів, що допомогло більше дізнатися про життя відомої сім'ї: «Перший у світі бюст Т. Г. Шевченка з'явився у дворі родини Алчевських, а місто Алчевськ Луганської області названо на честь чоловіка Христини Данилівни - фінансиста, власника Харківського торгового банку». Тетяна ІСАЄВА, директор Центру гендерної культури презентувала проект у регіональному контексті «Жіночі сторінки історії Харкова». За її словами, жіноча історія є маловідомою та майже не дослідженою, а тому це є актуальним на сьогодні. Також Тетяна запросила здійснити разом з Центром історичний маршрут місцями відомих харків'янок. Серед них − засновниці художньої школи, безоплатної бібліотеки, швидкої медичної допомоги, перша в Російській імперії доктор наук, винахідниця балетної пачки і дресирувальниця хижаків. Валентина ХОЛОДОК, директор Обласного комунального закладу «Харківський організаційно-методичний центр туризму» виступила із доповіддю щодо здобутків і перспектив проекту «Відомі люди Харківщини». Проект можна знайти у соціальних мережах за хештегом #Нам є ким пишатися.

Доповідач Ольга Ігорівна ВОВК, заступник директора Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька:

− Христина Данилівна Алчевська завжди була шанована в місті. Вона називала Харківський університет справжнім храмом науки і писала навіть, що ладна стати перед цим закладом на коліна. В родині Алчевських було шестеро дітей і зокрема четверо її синів отримали освіту саме в Харківському університеті. Згодом вони стали знаменитими діячами вітчизняної освіти і культури. Наприклад, Іван Алчевський став відомим оперним співаком, який співав на сценах Брюселя, Парижа, Лондона, Нью-Йорка, Москви, а другий син Григорій став композитором. До речі, дві доньки Христини та Олексія Алчевських теж увійшли до історії. Її старша донька Анна після закінчення гімназії, вчителювала у недільній школі і зрештою стала дружиною архітектора О. М. Бекетова, який багато в чому сформував архітектурне «обличчя» нашого міста. Христина Олексіївна-молодша уславилася як поетеса та викладач.

Модератор заходу Наталя Володимирівна АКСЬОНОВА, доцент кафедри українознавства філософського факультету:

− Мета практичного круглого столу полягала у тому, щоб не просто дослідити історичну пам'ять про Христину Данилівну, а й показати її постать як одну із відомих та непересічних особистостей, адже вона сприяла розвитку історичного процесу міста, університету зокрема. Сьогодні ми побачили, як можна використовувати пам'ять про історичну особу, дізналися про екскурсійні маршрути щодо висвітлення цих постатей. Захід відбувся разом із «Організаційно-методичним центром туризму» Обласного комунального закладу, який все це популяризує. Ми ж, у свою чергу, повинні взаємодіяти з ними як освітяни та науковці саме у площині практичного втілення наших доробок.

А. МАЙСЬКА.