П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Змагання ХХІ ст.

SpinOffHack 2016: практика, натхнення, спілкування

ВІД РЕДАКЦІЇ. Під  дахом класичного Каразінського  університету вкотре відбувся  SpinOffHack − ІТ-змагання ХХІ століття. Він зібрав 17 команд-учасників, близько 26 менторів-розробників програмного забезпечення рівня senior, маркетологів, продуктологів, менеджерів IT галузі, засновників IT компаній, успішних стартаперів та представників бізнес-інкубаторів. Правила змагання залишилися майже незмінними. Учасники мали дві доби на те, щоб розробити прототип та презентацію проекту на запропоновану тему і показати напрацьоване журі. Команди не покидали стін університету, їжею та простором для роботи їх забезпечили організатори. Матеріал про 48hackathon (попередника SpinOffHack), який проходив у нашому університеті влітку, ви можете прочитати у №12 2015 року (він зібрав найбільшу кількість позитивних відгуків наших читачів та шанувальників).


Курс на розширення?

Хакатон у нашому університеті проходить вчетверте. Щоразу організатори ставлять амбітні цілі та досягають запланованого: змагання виросло із факультетського заходу  до масштабу трьох міст-мільйонників. Перший відбувся два роки тому серед студентів факультету комп’ютерних наук. Другий хакатон (листопад 2014-го) охопив усі факультети Каразінського. У третьому взяли участь студенти, що навчаються у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна, Національному аерокосмічному університеті імені М. Є. Жуковського, Харківському національному університеті радіоелектроніки та Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут». Цього разу ІТ-захід SpinOffHack  змінив не тільки назву, а і географію змагання.

Подробицями ділиться Юлія ШАПТАЛА, координатор заходу у Харкові: «Змагання проходить паралельно у трьох містах України. У Києві (на базі бібліотеки НТУУ «КПІ») його координує Олександр Баєв, у Харкові − я, а у Львові (НУ «Львівська Політехніка») − Олексій Молчановський. Змагання побудовані за спільним сценарієм, учасники працюватимуть в межах однієї теми. Назва «SpinOffHack» символічна − про spin-off − вид активності у великих компаніях, що породжує нові компанії або підрозділи. Захід пройде у два етапи: команди-переможці першого етапу з усіх міст зустрінуться у Дніпропетровську, де продемонструють результати своєї роботи». Готувалися до заходу три місяці. До організації харківського хакатону знову долучилися Валентин ЛАЗУРИК (декан факультету комп’ютерних наук), Мер’ям ЙОЛ, Віталіна ФЕДОРЕНКО (викладач факультету комп’ютерних наук), Олексій АРТЮХ та багато інших. Помітно, що вони намагаються зробити перебування команд якомога комфортнішим. Робочі місця зручно розташували у Колонній залі Північного корпусу, тож учасники матимуть особистий простір. Організували куточок із кавою та печивом, ось розкидані близько 20 яскравих пуфів, на яких можна буде не тільки посидіти, а і подрімати. Обідати  будуть на другому поверсі-балконі, який буквою «П» обіймає Колонну залу.

Поки я озираюся на всі боки, команди займають свої місця.  Наближається момент істини − оголошення цьогорічної теми, яка повністю займе думки студентів на найближчі дві доби. Після вступного слова Юлія Шаптала розкриває інтригу: «Device mesh». Ця тема охоплює портативні пристрої, доповнену реальність, транспорт, що не потребує водія.

«Цього разу відбір учасників змагання був жорсткішим, − розповідає мені Юлія ШАПТАЛА. − Зареєструвалося близько 140 людей − 30 команд. Але такої кількості не може вмістити Колонна зала, до того ж, презентації журі слухало б занадто довго. Після відбіркового туру, який складався із трьох типів завдань (програмерських, бізнесових та відео-пітчу), залишилося 17 команд».

Отже,  на хакатоні зібралися кращі!

«U» означає «університет»?

Два дні поспіль учасники мали шанс поспілкуватися із наставниками − «акулами» світу ІТ. Сьогодні у них заплановано дві менторські сесії: перша − зранку, з десятої до дванадцятої, дозволяє більш прицільно попрацювати з окремим наставником, а швидкісний менторінг, який відбудеться ввечері, привчає якісно подавати ідею великій кількості людей.

На годиннику − 16:00. Студенти рухаються у напрямку поставлених буквою U столів. Тут на них чекають 17 менторів. З одним із них − Катериною Хоткевич − ви зустрічалися у минулих номерах газети. Вона − одна з кращих випускниць факультету комп’ютерних наук, в минулому − постійна учасниця та член команди-переможниці першого хакатону та фіналістки другого. Їх проект «Ink Hunter», який дозволяє «приміряти» татуювання у режимі реального часу, зараз активно завойовує закордонну аудиторію, згадується у найавторітетніших IT виданнях та має більш ніж 1 000 000 користувачів. Тому цього разу дівчина опинилася з другого боку столу − не як конкурсант, а як ментор.

Деякі учасники, які представляли свої проекти минулого разу, також винесли свої ідеї за межі змагання. Наприклад, команда «Rampage» просувала «Hiking» − «розумний рюкзак», який стане у пригоді любителям походів. Взагалі, помічаю у залі багато знайомих облич: ось учасники минулих хакатонів, ось організаторіи Karazin University Programming Cup 2015 (студенти факультету механіки і інформатики четвертокурсник Віктор Соболь та другокурсник Філіпа Кофман). Усі сподіваються на перемогу і не шкодують сил для результату.

Як робити класні презентації?

Відповідь на це питання точно знають учасники SpinOffHack! На обличчях написані два вирази − «впевненість» та «оптимізм». Жартую. На третій день усі трохи знервовані, черга біля столику з кавою та енергетичними напоями і не думає зменшуватись. Роблять останні штрихи до презентацій, адже зовсім скоро настане час познайомити журі, гостей та суперників із результатами праці. Оцінювати проекти будуть провідні фахівці з ІТ-сфери: Євгеній Шпіка (Pics.io, Fabrika.space), Максим Бурцев (Hotspot School of English, Baggage School, Arriba! Creative Agency), Олександр Євсюков (TeamDev), Кіра Гончарова (Dev-Pro), Андрій Колос (Концерн АВЭК и Ко) та Дмитро Зінов’єв (EPAM).О другій годині починається найцікавіше. Першою виступає команда«Shameless». Їх проект полегшує комунікацію: він показує, наприклад, підприємцям-початківцям, де люблять відпочивати їхні потенційні інвестори.

Команда «NonStop» дійсно виправдовує свою назву. Вони спроектували вібруючу масажну устілку для взуття, якою можна керувати за допомогою смартфону. Такий пристрій допоможе забути про біль у ногах, тож ніщо не заважатиме рухатися уперед − і в прямому, і переносному сенсі.

Розробка команди «Moxy» дозволяє зв’язуватися з деякими пристроями без допомоги Інтернету (користуючись ІР-телефонією). Оцінять люди, які не люблять робити зайвих рухів: наприклад, відкрити двері можна за допомогою телефону.

Мабуть, у команді «Трое в лодке, не считая женщины» зібралися справжні меломани. Їх додаток дозволяє слухати улюблені треки у будь якому закладі, просто обравши їх у картотеці.

«Massive Paradise»  запропонували додаток для тих, хто прагне боротися із корупцією. Завдяки йому будь-хто може зафіксувати порушення, відправивши повідомлення до правоохоронних органів та в Інтернет.

Слідкувати за здоров’ям під час подорожей можна завдяки додатку команди «5KB». Окрім контролю життєвих показників, додаток допоможе розробити програму харчування та фізичних навантажень.

Команда «YADIS» потурбувалася про водіїв під час тривалих поїздок. Камера нічного бачення та система сигналів не допустять, щоб автомобіліст заснув за кермом.

За допомогою продукту команди «Impulse» можна досягати найкращих урожаїв: він допоможе контролювати стан грунту, температуру та вологість всередині теплиці.

Члени команди «Шошо?» представили сервіс для міжнародного обміну професійним досвідом, який діє за принципом CouchSurfing. Наука стає ближчою за кілька дотиків до екрану смартфону!

Команда «YNot» взялася до оптимізації крос фіт-тренувань. За допомогою їхнього додатку можна слідкувати за власним спортивним прогресом, слідкувати за статистикою вправ. Зручно, і від тренування не відволікає.

Віртуально «приміряти» нові меблі з Інтернету пропонують хлопці з команди «X-Lemma». Через екран смартфону можна оцінити, як новий пуф виглядатиме у кімнаті. Фантастика!

Рятувати життя дозволить розробка команди «MindSpin». Їхня система комплексного моніторингу в режимі реального часу дає можливість слідкувати за солдатами на полі бою, відстежувати стан та місцезнаходження кожного, щоб вчасно прийти на допомогу. Цю систему також оцінять рятувальники.

Дорости до рівня оратора Демосфена допоможе проект команди  «FANT4STIC». Додаток позбавить від слів-паразитів та додасть впевненості у собі.

«Meme Team» зекономить час, який ми витрачаємо, стоячи у черзі до каси супермаркету. Кілька міток на продуктах + телефон = швидкі покупки.

Команда «Lovook» розробила приладдя для популярних нині квест-кімнат. Окуляри віртуальної реальності позбавлять необхідності перероблювати інтер’єр кімнати, адже натомість можна використовувати різноманітні відео.

Одяг майбутнього запропонувала команда «Global mind»: завдяки їхній розробці «розумні» речі підлаштовуватимуться під температурний режим. Термайзером можна керувати за допомогою смартфону та smart-watch.

Останньою виступає команда «PAK2W». Учасники пропонують полегшити життя під час ремонту: за допомогою програми, в режимі реального часу, можна змінювати фактуру стін. Це вбереже від розчарувань та мук вибору.

Після презентацій журі йде на нараду. Третє місце − каразінці з «X-Lemma», друге місце − команді з ХНУРЕ «YNot», перше місце − представникам ХАІ «YADIS». Звучать дійсно бурхливі оплески! Команди-переможці отримують місяць коворкінгу в Fabrika.space − щоб наблизити проекти до ідеалу і представити Харків на Всеукраїнському демо дні (нагадаю, наприкінці квітня дев’ять команд представлятимуть проекти у Дніпропетровському Spalah).

Після оголошення результатів учасники, журі та гості нарешті розслабляються та осмислюють дві надзвичайно напружені доби. Дівчата й хлопці з «YADIS» так поринули у роботу, що навіть не помітили зміни погоди. «Вийшли на вулицю лише раз, десь о другій годині ночі», − розповідають вони. Студенти та працівники ІТ-сфери невимушено розмовляють, обговорюють проекти та діляться враженнями про SpinОffHack.  Тут, серед однодумців, можна не тільки цікаво провести час, а і обрости необхідними зв’язками, ба, навіть придивитися до потенційних роботодавців. Практика, натхнення, спілкування − що може бути краще? Переможцям − продуктивної роботи, вболіватимемо за них під час другого етапу змагання!

P. S. На SpinOffHack Demo Day була відмічена як найперспективніша харківська команда «X-Lemma» з проектом «How it looks like»! Хлопці отримали квитки на міжнародну «Lviv IT Arena 2016» − одну з найграндіозніших ІТ-конференцій країни. Вітаємо переможців!

О. ЛІБРА.