Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентська наука

11 років з новою назвою


ВІД РЕДАКЦІЇ. Студентське наукове товариство університету, як єдиний координаційний центр наукових гуртків і товариств студентів та аспірантів, було створено в 1936 році. Його функціонування було відновлено тільки в 2004. А цього року університет відзначав 11-річчя роботи СНТ, правда відзначали його вже під інший абревіатурою, оскільки півтора року функціонує не просто Студентське наукове товариство, а Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету. Богдан Дикань − навчається у групі СЦ-51 п’ятого курсу соціологічного факультету та паралельно протягом цього навчального року очолює Правління Студентського наукового товариства університету. Ми поспілкувалися зі студентом та дізналися яких же результатів досягло СНТ за рік.

− Богдане, скільки людей зараз входять до складу СНТ?

− У Науковому товаристві зараз близько 300 осіб, 40 з них − це безпосередньо актив Наукового товариства університету, решта студентів входять до складу наукових товариств своїх факультетів, які є частиною всього СНТ університету. Вищевказані 40 осіб − члени правління, − це голови і заступники голів Наукових товариств студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених факультетів. Але, звичайно, ми не обмежуємося таким складом при проведенні заходів, і будь-який зацікавлений студент може долучитися до нас. Формально, щоб стати членом Наукового товариства університету, потрібно стати членом Наукового товариства свого факультету, написавши відповідну заяву на ім’я Голови свого факультету.

− Які заходи були організовані Вами цього року?

− Цього року ми організували публічні популярні лекції від студентів, аспірантів, докторантів і викладачів. Теми були різноманітні, але об’єднувала їх спільна тема: «Наука − це важливо». Крім того, на честь 11-річчя відновлення діяльності СНТ, в Північному корпусі був проведений квест для студентів з елементами наукових міні-досліджень. До цієї ж дати був приурочений кінопоказ для всіх бажаючих. Ми продовжуємо проведення вже традиційних турнірів з інтелектуальних ігор «Брейн-ринг» і «Що? Де? Коли». При чому, в рамках «Що? Де? Коли?» розігрується перехідний кубок Наукового товариства університету. Важливим елементом діяльності є організація першого (університетського) етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, за результатами якого кращі роботи йдуть на другий (власне, Всеукраїнський етап). У цій роботі участь беруть вже Наукові товариства факультетів. Величезна робота проводиться саме на рівні факультетських Наукових товариств: щорічні Міжнародні та Всеукраїнські студентські конференції ( «Соціологія у (пост) сучасності», «Сучасні проблеми математики та її застосування у природничих науках та інформаційних технологіях», «Вектори психології», «Актуальні питання сучасної медицини», Всеукраїнську Студентська наукову конференцію «Каразінські читання» та ін.), школи, турніри, допомога в організації олімпіад на університетському рівні. Наукові товариства факультетів організовують щотижневі секції для поглибленого вивчення того чи іншого матеріалу за своїми спеціальностями, у них функціонують кіноклуби.

− Хто з викладачів куратори  університетського СНТ?

− Наш безпосередній куратор − проректор з науково-педагогічної роботи Микола Олексійович АЗАРЄНКОВ. Кураторами на рівні Наукових товариств факультетів часто є заступники деканів з наукової роботи. Допомогу ми завжди можемо отримати як від представників адміністрації, так і від викладачів.

−  В організації яких ще заходів беруть участь члени СНТ?

− Серед інших заходів можна назвати організацію зустрічей для студентів з роботодавцями, представниками програм, які організовують навчання за кордоном, з видатними діячами науки, мистецтва. Інтелектуальні ігри ми намагаємося не обмежувати університетським середовищем, і сприяємо тому, щоб в нашому університеті проводилися міжуніверситетські Харківські і Всеукраїнські турніри, Ліги Українських Клубів «Що? Де? Коли?». Зараз ми сприяємо також проведенню дослідження в рамках акції «Харків на фронтах АТО».

А.СПАСІБКО.