Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інститут Конфуція

Інститут Конфуція − між Україною та Китаєм


ВІД РЕДАКЦІЇ. Інститут Конфуція Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, заснований  16 грудня 2008 р., ви відшукаєте у Північному корпусі на третьому поверсі. Він  є одним з багатьох Інститутів Конфуція, яких в світі понад 500! Найбільша їх кількість в Америці та в Європі. В Україні налічується 5 таких інститутів. Каразінський є другим за часом відкриття.

БАЙНАЗАРОВ Анатолій Михайлович − директор Інституту Конфуція з українського боку, доцент кафедри фізичної географії та картографії: «Головним принципом створення Інституту Конфуція є двостороннє керування. Нашим партнером з китайського боку є Аньхойський Університет міста Хефей, а співдиректором − доцент цього університету Дін Шивен. Мета Інститутів Конфуція − розповсюдження китайської мови та культури за кордоном, що передбачає вивчення мови, розмовну практику, розважальні та культурні заходи, ознайомлення та шанування традицій».

− Анатоліє Михайловичу, хто може навчатися у Інституті Конфуція?

− Нашими слухачами може стати будь-хто, включаючи студентів факультетів іноземних мов. Наймолодші наші слухачі − діти від 6 років і найстарші − люди до 80 років. Тож ми поділяємо наші курси на дитячі та дорослі. Навчання відбувається за шести рівнями. Перший  − найлегший, шостий  − найскладніший. Один рівень займає приблизно три місяці (72 години). Усі учбові матеріали забезпечує китайська сторона. До того ж підручники є як китайською, так і українською мовами. Для більшої зручності заняття проводять увечері, починаючи з 18:30. Удень займаються тільки діти.

− Хто є викладачами?

− Особливістю Інституту Конфуція є те, що у нас викладають представники Китаю, тобто носії мови. Це передбачено угодою, де сказано що китайська сторона надає нам усі необхідні матеріальні ресурси, та викладачів. Їх у нас 16 – це або співробітники Анхойського університету або студенти бакалаври китайських університетів, що пройшли спеціальну підготовку в Штаб-квартирі Інститутів Конфуція у Пекіні.

Які перспективи дає навчання у Інституті Конфуція?

− По закінченні кожного рівня ми видаємо сертифікат, який свідчить про те, що ви володієте певним рівнем китайської мови. Також ми маємо право приймати іспит з китайської мови, який називається HSK (письмовий) та HSKK (усний) та перевіряється у Китаї. Після успішного складання іспиту, людина має право претендувати на стипендію − можливість стажування в Китаї та отримання роботи в майбутньому. Зараз у нас аж 53 особи є учасниками цих стипендіальних програм. Важливо зазначити, що Інститут Конфуція ХНУ ім. В.Н.Каразіна має величезну бібліотеку наукової, методичної, художньої літератури, а також пізнавальних матеріалів на електронних носіях. Всього в нашій бібліотеці декілька тисяч найменувань літератури. З кожним роком Інститут Конфуція все більше розвивається. Ми маємо позитивну динаміку за всіма показникам, які вимагає Головне управління Інститутів Конфуція. На сьогодні ми є найбільшим за чисельністю слухачів інститутом Конфуція в Україні. 1 Вересня ми мали 1 136 слухачів (включно з нашими 10-ма філіалами у вищих та середніх навчальних закладах Східної України).  Ми маємо понад 50 учасників стипендіальних програм, стандартизований іспит HSK у березні цього року складало близько 300 слухачів. Колектив Інституту Конфуція зараз готується до важливої події, оскільки Посольство Китайської Народної Республіки в Україні обрало саме наш Інститут місцем проведення Всеукраїнського етапу Міжнародного конкурсу «Міст китайської мови». І сподіваюся, що попереду буде ще більше звершень та подій.

− Дякуємо за розмову!

В.ЙОРК.