Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Стипендії

Артем Рижов


ВІД РЕДАКЦІЇ. Стипендію імені О. І. Ахієзера отримує студент групи ТЯ-41 фізико-технічного факультету Рижов Артем. Її розмір складає 981 гривню та вона буде виплачуватися протягом цього навчального семестру. Артем розповів завдяки чому йому це вдалося.

− Вирішальну роль у цьому відіграло моє успішне навчання. Минулу сесію я склав на «відмінно». Крім того, я ще зі шкільних років регулярно беру участь у різноманітних олімпіадах з фізики.

− На що плануєш витрачати стипендію?

− Я був здивований, коли дізнався, що іменна стипендія більше звичайної приблизно на 50 гривень. Фактично уся її цінність полягає у тому, що вона іменна. На що я можу витрати таку незначну суму? Наприклад, за 50 гривень можна зводити дівчину у кіно.

− Чим зумовлений твій вибір спеціальності?  Ти не шкодуєш про нього?

− Ще у школі я дуже цікавився фізикою та мені легко давалася математика. Не варто казати про правильність вибору, треба кожен вже зроблений вибір робити правильним. Якщо подобається тематика діяльності, я вважаю, що це вже щось означає, тому на даний момент я ні про що не шкодую. Я вдячний усім викладачам, які у мене викладали, та декану Ігорю Олександровичу Гірці.  Особливо хочу подякувати С. Н. Шевченку та Ю. А. Бережному, які відкрили для мене деякі тонкощі, пов’язані з науковою діяльністю.

Ігор Олександрович Гірка, декан фізико-технічного факультету, доктор фізико-математичних наук, професор розповів про своє перше знайомство з Артемом Рижовим:

− Три роки тому до приймальної комісії нашого факультету завітав переможець обласної олімпіади з фізики. Він не міг визначитись, чи поступати йому до нас, чи на фізичний факультет. Якби він збирався на якийсь інший факультет, я б знав, що йому сказати. Але фізичний факультет дійсно становить гідну конкуренцію за якістю освіти фізико-технічному: студенти фізичного, поряд з нашими студентами, перемагають на Всеукраїнських олімпіадах з фізики та на Всеукраїнських турнірах фізиків. Тоді справу вирішила монетка: вона випала на користь фізико-технічного факультету, і Артем обрав наш факультет.

Артем − дуже вихована, мовчазна людина. Він відмінно навчається. Успішно виступав на студентській Олімпіаді з фізики у 2013 році, тому саме він заслуговує на стипендію імені О. І. Ахієзера.

Л. МАРТИНЕНКО.