П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

СНТ діє!

Наука навчанню не заважає!


На факультеті геології, географії, рекреації та туризму активно діє і приносить свої плоди наукове товариство для молодих науковців. Студентів активно залучають до наукової діяльності. Наприклад, на кафедрі соціально-економічної географії і регіонознавства щороку проводяться  міжнародні конференції «Регіон: суспільно-географічні аспекти» та «Регіон: стратегії оптимального розвитку». Діє дискусійний клуб, видається міжнародний збірник наукових праць «Часопис соціально-економічної географії». З 2000 року на кафедрі фізичної географії та картографії діють наукові творчі об’єднання в роботі яких беруть участь усі студенти 2-5 курсів спеціальності "Географія".

«Наукова діяльність для студента — це не перешкода якісному навчанню» , —  так вважає голова наукового товариства студентів, аспірантів, і молодих учених, студентка п’ятого курсу кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства Марина Логвинова.

Марина закінчила університет з червоним дипломом і вже три роки очолює товариство науковців на факультеті геології, географії, рекреації та туризму. За роки навчання дівчина досягла неабияких результатів в галузі наукової діяльності. В минулому році посіла третє місце на всеукраїнському конкурсі наукових робіт, виборювала перші місця в олімпіадах, брала участь у волонтерській програмі у місті Стразбурзі, була стипендіатом фонда «Обдарованість».

Куратор наукового товариства на факультеті геології, географії, рекреації та туризму, заступник декана з виховної роботи, координатор з міжнародної роботи, доц.. П. А. Вірченко: «Наукове товариство на факультеті зараз налічує близько 150 осіб. Студенти разом з викладачами обирають цікаву для них тематику і пишуть статті, які потім цитуються в ВАКівських виданнях, друкуються в наукометричній базі Scopus. У молодих науковців є можливість брати участь в олімпіадах, міжнародних конференціях та стипендіальних програмах. Дискусійний клуб, постійними членами якого є 56 студентів та викладачів. На щомісячних засіданнях клубу обговорюють актуальні проблеми, пов’язані з сучасними суспільно-географічними дослідженнями та розвитком самої науки. Тема цього місяця — «Виробничі практики і їх роль у формуванні професійної майстерності соціо-економіко-географів».

В 2015 році  відбувся другий етап ІХ університетського конкурсу студентських наукових робіт Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна у секції «географія і геологія». Перше місце посіли студенти старших курсів — Ольга Суптело та Аліна Овчаренко. Аспірант кафедри Катерина Кравченко має публікації у різних наукових збірниках у тому числі і закордонних. Понад 20 студентів факультету братимуть участь у науково-практичній конференції «Географія, картографія, географічна освіта: історія, методологія, практика»

К.ДАША.