Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пам’ять

Раїса  Павлівна ЧИГРИНОВА

Коли б не пішли − друзі ідуть рано, а на душі рана: Р. П. Чигринова. Морозного січневого дня 2016 р. рідні, близькі друзі провели у останню путь вихованку історичного факультету Харківського національного університету Раїсу Павлівну Чигринову. Народилась вона у 1937 р. у Горлівці, де закінчила середню школу. У 1962 р. прийшла на роботу до  Центральної наукової бібліотеки. Її вчителями були відомі бібліографи − професіонали М. Г. Швалб, В. К. Мазман’янц, Х. С. Надель. Так і стала бібліографія  другим покликанням історика.

В університеті відбулася доленосна зустріч із Василем Івановичем Чигриновим − студентом історичного факультету, одним на все життя. І всі ці роки сім’я Чигринових у вирі подій університетського життя, у якому сформувалась і плідно діяла. Істинно університетська сім’я …. Закінчили університет вони і їх діти,  захистили кандидатські дисертації діти  Чигринові  Олег і Марина, онук − Олексій Навроцький. Щасливою берегинею цієї істинно університетської родини на протязі майже 60 років була любляча  дружина професора, мати і бабуся Раїса Павлівна.

…Колектив ЦНБ тепло прийняв Раїсу Павлівну чарівну, скромну, виключно доброзичливу, обрав її керівником своєї профспілкової організації. Це був важкий період підготовки і переїзду ЦНБ у новий Палац знань, освоєння приміщень, організації  об’єднання всіх бібліотек (учбових, кафедральних) в єдину структуру діяльності в нових умовах роботи. За чотири місяці живий ланцюг жінок-бібліотекарів, з першого по чотирнадцятий поверх, перемістив вручну  (ліфти ще не працювали) півторамільйонний фонд бібліотеки. Щоденно, стоячи поруч із Раєчкою, передаючи важкі пачки книг, ми і не уявляли що колись станемо історіографами найстарішої вітчизняної університетської бібліотеки. … У зв’язку із 200 річчям університету починається робота над історією його наукової бібліотеки. Керівництво ЦНБ запрошує у 2000 р. Р. П. Чигринову як фахового історика і бібліографа до участі у підготовці дослідження. То були найщасливіші роки нашої спільної натхненної роботи. Раїса Павлівна працювала над важливою складовою частиною дослідження − Бібліографічним словником керівників університетської бібліотеки за 200 років її існування. 75 персоналій − керівників бібліотеки, серед яких вихованці університету, видатні вчені, бібліотекознавці, з біографічними нарисами про них, бібліографією основних праць склали унікальну історію бібліотеки в обличчях, яка за визначенням рецензентів є самостійною частиною книги. Нашому невеликому тандему пощастило створити видання, гідні 200-річного ювілею університету. Роль Раїси Павлівни Чигринової у цій роботі важко переоцінити.

…Однією доброю, мудрою, душевно щедрою людиною стало менше серед нас. Колектив ЦНБ висловлює глибоке співчуття  всій родині Чигринових. Залишилась пам’ять  про чудового друга. Боляче!

Н. БЕРЕЗЮК, провідний бібліограф ЦНБ.