Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетська наука

Наука стає ближчою


ВІД РЕДАКЦІЇ. В аудиторії імені К.Д. Синельникова двічі на місяць відбуваються пречудові зустрічі −  відкриті лекції, які знайомлять присутніх з цікавим світом НАУКИ! Ось і у січні нашому кореспонденту Л.ЩЕРБАК пощастило побувати на лекції «Органік VS ГМО: хто переможе у світлому майбутньому−». Доповідачем була Анастасія КАЗАНЦЕВА, біолог, науковий журналіст, популяризатор науки та лауреат премії «Просвітитель» (2014). Аудиторія була  заповнена вщерть...

…Проведення таких лекцій вже стало традицією, усі бажаючі можуть завітати сюди двічі на місяць з 18.30 до 20.30 і дізнатися для себе щось нове, поринути у цікавий світ науки. Це виявилось можливим завдяки науково-просвітницькому проекту «Intellect Networking» та його співорганізаторам Юрію Гошовському, Ганні Дорошенко, Олександру Омелаєнко та Іллі Самуйлову. Перша лекція в аудиторії імені К.Д. Синельникова відбулася ще 14 травня минулого року та називалася "Як штовхнути науку вперед за 30 євро та інші методи самоорганізації". На ній виступали переможці міжнародного турніру з фізики − студенти фізико-технічного факультету Каразінського університету Платон Дмитрієв та Роман Видро.

Ганна Дорошенко, співорганізатор проекту: «Ми намагаємося простою мовою розповідати про останні досягнення науки та показувати, як ці знання впливають на наше повсякденне життя».

Юрій Гошовський, співорганізатор проекту:

− Віддаємо перевагу фундаментальним наукам – фізиці, біології, але були в нас і доволі цікаві «гуманітарні» лекції, наприклад, з історії та про японську мову. Лекторів ми запрошуємо найрізноманітніших − від студентів до академіків. Інтерактив також присутній: наші відвідувачі нерідко виступають у якості «піддослідних» − на фізичних демонстраціях, у психологічних експериментах, а деякі лектори відзначають персональними подарунками найкращі запитання, наприклад, дарують свої книги з автографом.

Борис Михайлович Валійов, завідувач навчально-експериментальної лабораторії кафедри експериментальної фізики фізичного факультету: «Ці науково-популярні лекції викликають природний захват у людей абсолютно різного віку: від п’ятирічних дітей до сімдесятирічних бабусь та дідусів. Серед відвідувачів багато студентів нашого та інших ВНЗ, а також школярів. Серед лекторів я можу назвати професіоналів найвищого класу: члена-кореспондента НАН України проф. Ю. Г. Шкуратова, директора НДІ астрономії, члена-кореспондента НАН України проф. В. П. Пойду, завідувача кафедри експериментальної фізики фізичного факультету проф. В. Д. Єгоренкова, кафедра експериментальної фізики фізичного факультету. Всіх їх вітали з корисними та цікавими лекціями в межах цього проекту. Особисто я проводив лекцію «Фізичний феєрверк».

10 лютого відбулася чергова лекція на тему «Ядерні реактори», яку прочитала Тетяна Бушенєва, інженер у сфері виготовлення інформаційних систем для АЕС. І знову аудиторія була переповнена.

Л. ЩЕРБАК, наш спецкор.