П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Жінки Університету

Викладач фундаментальних дисциплін


ВІД РЕДАКЦІЇ. У  грудні 2015  відбулося нагородження переможців XVII обласного конкурсу «Вища школа Харківщини − кращі імена». Наталія Олександрівна ВОДОЛАЗЬКА доктор хімічних наук,  професор кафедри фізичної хімії стала переможцем у номінації «викладач фундаментальних дисциплін». А ми додамо один із найкращих університетських викладачів…

Своє знайомство із  Наталією Олександрівною я розпочала із розмови із проф. М. О. Мчедловим-Петросяном, завідувачем кафедри фізичної хімії. Микола Отарович: «Наталя Олександрівна дуже рано захистила докторську дисертацію. А ще відзначимо, що фізична хімія складна галузь науки. І в 35 років стати доктором наук - це потребує великого обсягу досліджень, творчості, наполегливості, регулярної праці над темою. Наталя Олександрівна має багато робіт в міжнародних журналах  високого рівня. Кілька разів талановитого дослідника запрошували до Франції, де вона продовжувала займатися науково-дослідницькою роботою. Переді мною лежить докторська дисертація Наталії Олександрівни: «Кислотність і сольватація в організованих розчинах диференціююча дія наночастинок у ліофільних дисперсіях». Тема  нам з вами, шановні читачі, не скаже нічого. Але коли я спробувала просто підняти семисотсторінкову працю - це навіть фізично зробити нелегко! А ще  Микола Отарович поклав поруч із дисертацією  підручник авторки англійською мовою для студентів медиків (вона читає студентам-медикам курс дисципліни англійською!). Проте, це далеко не все, адже Наталія Олександрівна має на своєму рахунку тринадцять книг та навчально-методичних посібників, одну монографію, п’ятдесят дев’ять тез та сімдесят дві статті.  А ще… Втім краще зайдемо до кімнати 2/82. Цікава  така особливість: дуже зайняту людину зовсім нескладно відшукати. Помічали? Здавалося б  таких людей, зайнятих постійно, яким завжди не вистачає часу, неможливо на розмову викликати, але… Варто лише постукати в двері 2/82, як вам відчинять.

- Наталю Олександрівно, що означає  хімія для Вас?

-Цікавитися хімією я почала ще у школі завдяки своїй викладачці, яка добре зналася на предметі. Можна сказати, що спочатку мені сподобалась сама людина і тоді вже хімія. Теж саме сталося із наукою. З третього по п’ятий курс нам викладала фізичну хімію Бережна Тетяна Анатоліївна. Далі була співпраця із  Миколою Отаровичем Мчедловим-Петросяном. Саме він ввів мене у світ науки та досліджень і був моїм науковим керівником дипломної роботи, кандидатської дисертації, та науковим консультантом з докторської дисертації. В 1998 році я вступила до аспірантури,  із 2000 - асистент,  викладач фізичної,  колоїдної хімії. Університет для мене - друга домівка. Сьогодні викладаю фізичну хімію, колоїдну хімію та медичну хімію.

Доктор хімічних наук та професор зазначила, що має другу освіту з психології і займається консультуванням. Ця тема для мене як співрозмовника була набагато ближчою, ніж фізична хімія, навіть захотілося попроситись на консультацію, але я на наважилась. Тож затриматися на хобі не вийшло і ми знов продовжили розмову про попереднє - НАУКУ.  Якщо людина присвячує своє життя науковій діяльності виникає питання, як їй живеться і працюється сьогодні?  Проф. Н.О.ВОДОЛАЗЬКА:

− Ось на це питання я можу чітко відповісти: мене точно не влаштовує все, що відбувається зараз в країні з наукою. Тому, якщо я раніше жила наукою та університетом, то сьогодні моє ставлення до всього кардинально змінилося…

− Наталю Олександрівно, який  ваш життєвий девіз?

− Треба бути людиною в широкому сенсі та жити по-людськи.

Вікторія ДУБОВА, наш спецкор.