Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого власного кореспондента

Бабак Тимко ІІ: весна рання, але затяжна…

ВІД РЕДАКЦІЇ. Читачам «Харківського університету» давно припала до душі наша рубрика  від власного кореспондента про незвичне, цікаве, захоплююче, що побачив, почув, помітив:  і репортаж із садиби сера Ісаака Ньютона, із осіннього Ботанічного саду альма матер, про народжене у Харківському дельфінарії дельфіня Гермеса, і про пропозицію подовження життя старих книг… Сьогодні про ТИМКА ІІ…

На улюбленій біостанції всього університетського загалу Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна в селищі Гайдари кожного другого лютого ЩОРОКУ СВЯТО: університетський бабак Тимко ІІ віщує ВЕСНУ!!! Традиція ця живе і процвітає вже понад десять років. Ось і 2 лютого 2016 гості  біля помешкання  заслуженого Тимка почали збиратися заздалегідь. Тимко не просто віщун, він − улюбленець всіх. По-друге, мало того, що він уже ТИМКО-2, а ще й цього року став сім`янином і татом ( має двох дочок і синочка). Кореспонденту загально університетської газети пощастило потрапити до Гайдар найраніше і побачити, як все готувалося на найвищому рівні, як і годиться, на біостанції найзаслуженішого університету України, що тільки-но завершив відзначення 211-ї річниці від свого відкриття. З усієї Харківської області дізнатись прогноз на весну від пухнастого звірка зібралися журналісти, гості, просто місцеві жителі і особливо активні бабусі.

О дев’ятій тридцять прибули студенти-біологи, які прикрасили куточок бабака стендом біологічного факультету, та почали готуватись до свята. А до них ще рано вранці на лісовій галявині розпалили багаття, розставили столики для гостини. На багатті закипав смачний куліш. А поряд парував великий самовар, який потім рятував гостей від морозу. Початок був запланований на одинадцять. Журналісти почали потихеньку розставляти камери, а веселі бабусі в національних нарядах бадьоро співали народні пісні…

…Завідуючий кафедрою, зоології та екології тварин доктор біологічних наук  професор Віктор Арсентійович Токарський голосно озвучує Тимковий прогноз  ВЕСНИ-2016: «Тимко каже: весна вже прийшла! Але вона буде дійсно довгою, затяжною.  Нас ще очікують морози: в середині лютого, в середині березня і навіть у квітні…». Але на цьому віщування не скінчилося. Далі бабак передбачив курс долара. Пухнастика посадили на стіл з двома табличками «25 гривень» і «30 гривень». Тимко спочатку побіг до першої, а потім до другої, в результаті чого вирішили, що курс гривні коливатиметься від 25 до 30 гривень за 1 долар. І, нарешті, втомленого та наляканого фотографуванням віщуна залишили у спокої.

До речі, Тимко отримав багато подарунків. Спочатку Марія Бурова виступила з промовою від студентів-біологів та профкому: «У цьому році наш бабак Тимко ІІ отримує диплом магістра та сертифікат на безкоштовну подорож до Карпат, що дозволить йому поділитися досвідом з іншими віщунами погоди. А також закликати всіх студентів  біологічного факультету та всього університету до збору коштів на створення та установку скульптури степового бабака, як символу українських степів». А ще  Тимко отримав стипендію  та передплату на журнал «Губернія» на цілий рік.

За повір’ям бабак робить прогноз погоди на шість тижнів. Тимко майже ніколи не помилявся у своїх віщуваннях. Отож, віримо − весна не за горами!

Вікторія ДУБОВА, наш власкор.