П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Музей археології

Сім вітрин - сім чудес…

ВІД РЕДАКЦІЇ. ЯК ВАМ І ОБІЦЯЛИ, спеціально для читачів газети «Харківський Університет», екскурсію проводить директор Музею  Ірина Борисівна ШРАМКО. Перш ніж розпочати, Ірина Борисівна зазначила, що дуже важливо, для кого проводиться екскурсія. Адже екскурсійні програми різняться за тематичним наповненням. Отже, перша екскурсія для студентів!  …Вам цікаво, як жило давнє населення України?  Як обробляли землю, будували житла, виготовляло знаряддя праці,  зброю та воювали на своїй землі?  Тут, у дивовижному  та  унікальному місці,  зберігаються рідкісні знахідки давнини, яких не знайдете ніде!  У нашому Каразінському Музеї археології  експонати будуть оживати за допомогою магічних слів екскурсовода….

Перші враження про Музейний простір.

Коли відчиняєш вишукані брами Музею з візантійським оздобленням-ковкою, впадає в око  дизайнерське рішення сучасної виставкової зали!  Як просторо! Дихайте, дихайте історією!  Музейний простір, ніби поділений на три зони: зона активного спілкування глядача з вітринами та Панно, зона інформаційної насолоди мистецтвом,  творчим відображенням того часу, який відтворюється в експонатах. Друга зона доповнює першу - це вмонтовані у підлозі вітрини зі спеціальним освітленням та ефектом 3D.  Їх - шість. У спеціальних нішах-вітринах винесені найцікавіші артефакти тієї доби, що і поруч - в основній вітрині! Це справжня родзинка, і приваблює кожного відвідувача. Хочеться аж присісти, щоб зазирнути у глиб віків… Третя зона - посередині виставкового простору - тематичні тимчасові вітрини у вигляді скляних столів. Їх - чотири. За інформаційним наповненням, Музей умовно можна розділити на три блоки за епохами, що стали концепцією структурного простору: бронзовий вік, залізний вік, середньовіччя…  Окремий  пункт - оригінальне декоративне панно,  перлина музею. Панно, начебто хвилями одна за одною змінює епохи,  починаючи Палеолітом і закінчуючи Козацькою добою, рельєфно відображаючи усім відомі історичні речі.

- Багато віків людина не вміла говорити - тому спілкувалася саме малюнками на стіні… Панно має і художньо-естетичну функцію, знімає інформаційне навантаження з експонатів та з людини - такі ідейні таємниці розкриває наш екскурсовод І. Б. ШРАМКО.

Продовження у наступному номері.