Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Факультет міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу

Факультет міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу

Факультет готує фахівців за напрямами підготовки «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Туризм», «Міжнародна інформація», «Готельно-ресторанна справа», «Міжнародний бізнес» та «Країнознавство». В 2016 році факультет оголошує набір на спеціальності: «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Туризм», «Готельно-ресторанна справа», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» та  спеціалізації: «Міжнародний бізнес», «Міжнародні відносини та регіональні студії», «Міжнародна інформація та міжнародні комунікації».

Протягом поточного року кафедрами факультету за сприянням студентського наукового товариства факультету, Харківського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація економістів-міжнародників» було проведено наукові конференції: Х науково-практична конференція молодих вчених «Актуальні проблеми світового господарства і міжнародних економічних відносин», міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Актуальні проблеми міжнародних відносин та туристичного бізнесу» та II Інтернет-конференція «Іноземні мови у світовому економіко-правовому просторі: студентські студії». Факультет готується до проведення 20 листопада 2015 року VII міжнародної науково-практичної конференції з нагоди 10-річчя кафедри туристичного бізнесу «Туристичний бізнес: світові тенденції та національні пріоритети».

На факультеті діє аспірантура та Спеціалізована Рада з захисту кандидатських дисертацій за спеціальністю «Світове господарство і міжнародні економічні відносини» для підготовки кадрів вищої кваліфікації. Щорічно проводяться методичні семінари та круглі столи для викладачів та аспірантів факультету, зокрема, в листопаді 2014 р. відбувся методичний семінар «Використання «хмарних» технологій для організацій дистанційного навчання у ВНЗ», а в лютому 2015 р. ‒  міжкафедральний методичний круглий стіл «Сучасні підходи до побудови освітніх програм та навчальних планів у ВНЗ»

Весною 2015 року кращі студенти 5 курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини» успішно пройшли переддипломну практику в Міністерстві закордонних справ України та комітетах Верховної Ради України. В червні та жовтні 2015 року студенти-міжнародники та викладачі факультету в рамках проекту Європейської школи взяли участь у програмі дипломатичного стажування в Литві та Угорщині.
В жовтні 2015 року на Міському турнірі економістів збірна команда університету за участі студентів кафедри міжнародних економічних відносини посіла призове друге місце.

Студенти і викладачі кафедр факультету постійно залучаються до участі в наукових семінарах та конференціях, круглих столах, зустрічах-дискусіях присвячених актуальним проблемам розвитку міжнародних відносин, зовнішньоекономічної політики та стратегії країни, європейської інтеграції України тощо. З метою  посилення практичної складової освітнього процесу, щорічно організовуються зустрічі студентів напряму підготовки «Міжнародні економічні відносини» з керівництвом Харківської митниці та екскурсії на митний пост «Харків ‒  Аеропорт».

На факультеті діє Організаційно-інформаційний центр туристичного бізнесу, який сприяє організації практик студентів факультету та Університету в галузі туристичного бізнесу за кордоном; а також науково-дослідний гурток «Універ-Інтур», де студенти факультету мають змогу проводити дослідження актуальних питань розвитку туристичного бізнесу в Україні та світі. У вересні 2015 р. продовжено традицію посвячення студентів 1 курсу до студентів факультету, на святкуванні відбувається закладення «Капсули Часу» першокурсників.

На факультеті проводяться різноманітні заходи за участі студентів та викладачів: інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?», активно працює студентський Дебатний клуб тощо. Викладачі та студенти постійно організовують туристичні тури з метою знайомства та вивчення рідного краю: Полтава, Опішня, Диканька, Сковородинівка, Тростянець, Красний Кут, Дніпропетровськ,  а також оглядові тури містами України та зимові виїзди до Карпат. Студенти факультету постійно приймають участь у всіх спортивних змаганнях університету на яких виборюють призові місця. В 2014/2015 навчальному році факультет посів друге місце в конкурсі творчості першокурсників «Alma Mater».

Проф. В.СІДОРОВ, декан МЕВ і ТБ.