П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Історичний факультет

Історичний факультет

2014-2015 навчальний рік був для історичного факультету достатньо продуктивним. Вже традиційно факультет в цілому та окремі кафедри мають високий рейтинг (чотири кафедри увійшли до п’ятірки кращих кафедр гуманітарного профілю університету). У цьому році було видано чимало наукової та навчальної літератури (зокрема, 9 наукових збірників, 6 навчально-методичних посібників, 22 монографії та брошури, десятки наукових статей), аспірантами та співробітниками було захищено декілька дисертацій, факультет провів декілька міжнародних конференцій, зокрема XXХІІ Міжнародну краєзнавчу конференцію «Наука і освіта в краєзнавчому вимірі», XV Кирило-Мефодіївські читання «Центрально-Східна Європа в умовах глобалізації та регіональної інтеграції», ХІІI Астахівські читання «Проблеми інституалізації історіографії», конференцію-презентацію «Проблеми історії та археології України» та ін. Декілька співробітників факультету отримали гранти для реалізації міжнародних наукових проектів.

Історичний факультет відвідало чимало відомих учених: перед студентами виступили німецький історик К. Шльогель, канадська дослідниця О. Бертелсен, польський історик і політолог Томаш Стриєк, український історик та журналіст Д. Яневський та ін. Наші музеї презентували декілька цікавих виставок. У Музеї археології підготовлено до відкриття нову експозиційну залу на рівні європейських стандартів. Археологічні розкопки здійснювало три археологічні експедиції. Під час музейно-архівної практики студенти відвідали найкращі музеї в Харківський та Полтавський областях.

Плідно працювали Студентське наукове товариство та Рада молодих учених. Минулого року було опубліковано два збірники студентських наукових робіт, сімнадцятий випуск фахового щорічника молодих учених «Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії». Студенти історичного факультету брали участь у «Архівознавчому об’їзді Польщі», який організовує Університет Марії Кюрі-Складовської (м. Люблін). Студенти, аспіранти та викладачі взяли участь у престижних міжнародних конференціях та стажувалися у Польщі, Німеччині, Болгарії, на Кіпрі. Студентка 5 курсу Марина Шевчук перемогла у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт на здобуття премій імені Ковальських у галузі українознавства. Студенти Кирило Каштанов і Вадим Ткаченко посіли відповідно перше і третє місце на Всеукраїнській студентській олімпіаді з історії України.

На факультеті функціонують клуби за інтересами, видається студентський журнал реалізовуються медіа-проекти. Наші студенти стали переможцями декількох творчих конкурсів, зокрема, вибороли Гран-прі на конкурсі «Альма Матер». Факультет є осередком динамічного та цікавого життя.

Проф. С. ПОСОХОВ, декан історичного факультету.