П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Біологічний факультет

Біологічний факультет

Біологічний факультет за 210 років закінчило багато гідних випускників, серед яких всесвітньо відомий Нобелівський лауреат І.І. Мечников. Сьогодні факультет готує висококваліфікованих випускників-біологів за спеціальністю 091  «Біологія» на восьми кафедрах за десятьма спеціалізаціями: біоекологія і ботаніка; біохімія; генетика і цитологія; зоологія і екологія тварин; лабораторна діагностика; мікологія і фітоімунологія; мікробіологія і вірусологія; фізіологія і біохімія рослин, фізіологія людини і тварин. З 2015/2016 навчального року розпочата підготовка студентів-бакалаврів ще за однією спеціальністю 162 ‒  «Біотехнологія та біоінженерія».

Навчання на біологічному факультеті відбувається за денною та заочною формами. Додатково здійснюється прийом на другий курс на базі освітньої кваліфікації молодшого спеціаліста споріднених спеціальностей. Є можливість отримати другу вищу освіту на контрактній основі.

В освітньому процесі на факультеті пріоритетною є професійно-практична підготовка студентів. Важливе значення надається численним практикам. Свої перші науково-дослідні роботи студенти виконують саме під час навчально-польової та виробничої практик. У мальовничих місцях Харківщини знаходяться структурні підрозділи біологічного факультету: лабораторія екології водних організмів у с. Мартове на Печенізькому водосховищі та біологічна станція у с. Гайдари Зміївського району на річці Сіверський Донець, які використовуються як у навчальній, так і науковій діяльності. У вересні 2015 року на біологічному факультеті відбулися Читання, присвячені 120-річчю з дня народження знаного зоолога професора І.Б. Волчанецького, та наукова конференція, присвячена 190-річчю заснування Гербарію Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна CWU, який має статус Національного надбання  України А 2-4 грудня 2015 року біологічний факультет готується провести ювілейну Х Міжнародну конференцію молодих науковців «Біологія: від молекули до біосфери». Саме Студентське наукове товариство щорічно успішно організовує та проводить цю конференцію, яка важлива для реалізації науково-творчого потенціалу її учасників, а також налагодження дружніх стосунків зі студентами та аспірантами інших ВНЗ України та зарубіжжя.

У 2015 році студент кафедри мікології та фітоімунології Шлахтер Михайло виборов призове Ш місце на Всеукраїнській студентській олімпіаді з біології, студентка кафедри зоології та екології тварин Вегеріна Анастасія здобула перемогу на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. А студентка кафедри біохімії, голова СНТ факультету, стипендіатка фонду Ю. Сапронова Олена Федорова входила до складу команди Харківського університету, яка стала переможцем Міжнародного студентського турніру природничо-наукових дисциплін (травень 2015 р., Мінськ, Білорусь).

Колектив біологічного факультету проводить плідну природоохоронну, науково-просвітницьку профорієнтаційну роботу. Зокрема, активно співпрацює з Музеєм природи, Харківським зоопарком, Фельдман-екопарком, національними парками Слобожанщини. Студенти, аспіранти та співробітники факультету є учасниками традиційних Наукових пікніків, Ночі науки, тематичних заходів Ландау-центру.  На базі університету щорічно за участю біологів відбувається Хіміко-біологічний турнір імені І.І. Мечникова, обласний етап конкурсу-захисту робіт учнів-членів МАН України та інші заходи.

Вочевидь, вчитися та працювати на біологічному факультеті цікаво і шляхетно. Ми всебічно вивчаємо та зберігаємо найголовніше  ‒  ЖИТТЯ!

Випускники факультету викладають біологічні дисципліни в середніх і вищих навчальних закладах, працюють науковими співробітниками в науково-дослідних установах біологічного, медичного, фармацевтичного, сільськогосподарського, природоохоронного профілів. Кращі випускники продовжують навчання за кордоном та в аспірантурі університету за спеціальністю «Біологія».

Проф. Л. ВОРОБЙОВА, декан біологічного факультету.