П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого власного кореспондента

Сер Ісаак Ньютон

ВІД РЕДАКЦІЇ. Продовжуємо презентовану рубрику. Тут Ви вже зустрілися із незвичайними  «цікавинками», які принесли наші власні кореспонденти звідти, де вони побували. Слідкуйте уважно за рубрикою. Сьогодні ви разом із нашим  власкором О.НОВИКОВОЮ ознайомитеся   із рідним домом видатного фізика Ісаака НЬЮТОНА, поблизу Грантема в Англії.


12-річним хлопчиком Ісаак  прийшов навчатися до Грантемської школи, а в 1661 р. вступив до Трініті-коледжу Кембриджского університету як субсайзер (так називали малозабезпечених студентів, які для  заробітку виконували обов’язки прислуги у коледжі). Закінчивши коледж у 1665 р., Ньютон отримав вчену ступінь бакалавра. В 1665-67 рр., під час епідемії чуми, він жив у своєму рідному хуторі Вулсторп. Ці роки примусового затвірництва виявились найбільш  продуктивними у його науковому доробку. В цей час Ньютон викристалізував ідеї, які привели його до створення диференціального та інтегрального обчислень, винайденню дзеркального телескопа (власноруч виготовленого ним у 1668 р.), відкриттю закону всесвітнього тяжіння. Тут він здійснив досліди з дисперсії світла. Суворі і навіть аскетичні умови життя генія-фізика вражають.

У 2015р. Ньютону виповнилося  473 роки.   Геніальний учений прожив 84 р. на цьому світі.

Епітафія

Ньютон помер у 1727 р. в Кенсінгтоні і був похоронений в англійському національному пантеоні Вестмінстерського абатства. На його могилі викарбовано:  "Тут упокоївся  Сер Ісаак Ньютон,… який майже  божественною силою свого розуму вперше пояснив за допомогою свого математичного методу:  рух і форми планет,  шляхи комет, приливи та  відлив океанів. Він перший  дослідив різноманіття світлових променів та особливості квітів, що з цього витікають, чого до нього ніхто навіть і не підозрював. Старанний і мудрий, точний дослідник природи, старовини  та святого писання, він прославив своїм ученням Всемогутнього Творця. ПРОСТОТУ, що вимагає Євангеліє, він підтвердив своїм  життям. Нехай смертні радіють, що серед  нас жила така прикраса людства…»
Народився 25 грудня 1642 р.
Помер 20 березня  1727 р.