П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Змагання ХХІ ст.

Чим жив університет на вихідних: ІТ-змагання з програмування

ВІД РЕДАКЦІЇ. В один із останніх тижнів року  ВПЕРШЕ відбувся Karazin University Programming Cup 2015. Це ІТ-змагання, у якому взяли участь близько ста студентів з  п’яти факультетів нашого університету. Команди доводили, хто кращий у математиці та програмуванні: вирішували авторські задачі на логіку та на знання комп’ютерних наук.

…Ранок неділі видався похмурим та незатишним, але в аудиторії імені Синельникова аншлаг − вона вщерть наповнена студентами-учасниками змагання. Десята година − час урочистого відкриття, де команди привітали декан факультету математики і інформатики проф. Г. М. ЖОЛТКЕВИЧ та представник однієї з компаній-спонсорів. Після офіційної частини, студенти організовано переходять у Північний Корпус, адже тут, на факультеті комп’ютерних наук, на них вже чекають три аудиторії, устатковані комп’ютерами. Правила змагання прості: команди у складі двох-трьох чоловік мають п’ять годин та один комп’ютер, щоб вирішити десять задач. Забігаючи наперед, скажу, що рівень складності завдань був надзвичайно високим, усі десять не встигла виконати жодна з команд.

Учасники працюють, зосереджено вдивляючись у монітори. Запропоновані їм задачі вимагають не абиякої  логіки, адже необхідно знайти оптимальне рішення за короткий термін. А я нарешті підходжу до ідейних натхненників заходу − студентів факультету механіки і інформатики четвертокурсника Віктора СОБОЛЯ та другокурсника Філіпа КОФМАНА. Віктор розповідає, що спочатку виникла ідея провести олімпіаду на своєму факультеті. Але, в ході обговорень (в тому числі зі співорганізатором заходу від ФКН старшим викладачем Д. М. ЛИТВИНОВИМ), вирішили, що можна долучити більше факультетів, підшукати спонсорів і вивести захід на новий рівень. «Зараз змагаються команди з фізико-енергетичного, фізико-технічного, факультету математики і інформатики, фізичного та факультету комп’ютерних наук, − говорить Віктор. − Сюди прийшли студенти з усіх курсів. Ми розуміємо, що першокурсники не такі досвідчені, тому зробили загальнокомандний залік окремо для них. До речі, наше журі − це повністю неупереджена тестуюча система, яка автоматично перевіряє запропоновані учасниками варіанти відповідей».

П’ять годин промайнули непомітно, настав час дізнатися результати. Знову повертаємося в аудиторію імені Синельникова. Тим часом помічаю, що в Північному корпусі світяться вікна лише на п’ятому поверсі, де власне і змагалися університетські ентузіасти.

Церемонія нагородження проходить демократично. Віктор та Філіп багато жартують, уникають зайвого пафосу. Називають переможців у загальному заліку: І місце виборола команда 4 курсу ФКН (Андрій Колгатін, Богдан Талалаєв, Антон Мартинов), ІІ місце посіла команда 2 курсу ФКН (Ілля Стрельников, Роман Богдан, Олександр Синельников), ІІІ місце за командою 3 курсу ФМІ (Юлія Кризька, Микита Лупашко, Михайло Сидоренко). Їх очікують сертифікати від магазину "ROZETKA" на 2000, 1000 та 500 гривень відповідно. У окремому заліку для першого курсу кращою стала команда ФМІ (Арсеній Громовий, Ніно Ліпартія та Олексій Храмов), друге місце − у команди з ФКН (Сергій Кандій, Володимир Цвігуєнко).

Учасників команди-переможниці я пам’ятаю ще з часів хакатону, що проходив у Каразінському влітку. До того ж, минулого року вони організовували олімпіаду з програмування на факультеті комп’ютерних наук. «У нашому університеті − активний науковий рух, і нам хочеться спробувати усе на собі, долучитися до чогось цікавого, − говорять хлопці. − Такі змагання − це гарна розминка для мозку, добре тренування мови програмування. До того ж, ми вкотре вчилися працювати у команді, адже складно не заважати одне одному, коли комп’ютер один на трьох. Звичайно, не все було гладко: першу задачу вирішили лише з п’ятої спроби, але такий заряд адреналіну у недільний вечір − безцінний».

Організатори планують проводити Karazin University Programming Cup раз на рік. Цей турнір дозволяє студентам не лише показати свій потенціал та отримати винагороду, а і дає шанс на працевлаштування: переможців змагань часто запрошують на співбесіди до компаній-спонсорів.

О. ЯКОВЧЕНКО.