П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Музей археології

Здійснилося диво: унікальний Музей археології − відкрито!

Біля витончених брам Музею археології, на першому поверсі Головного корпусу університету, зібралося багато гостей та перших відвідувачів. Ректор академік В. С. Бакіров та декан історичного факультету проф. С. І. Посохов урочисто перерізають стрічку,  відкриваючи унікальний та довгоочікуваний музей.

Ректор академік  В. С. БАКІРОВ: «211 років університет зберігає і збагачує традиції класичної освіти, адже справжній класичний університет − це не лише навчання й наукові дослідження, це ще й висока культура, скарби духовного життя, а Каразінський завжди вирізнявся цим. І сьогодні ми відкриваємо оновлений Музей археології, який з 1807 року накопичував предмети давнини. Без перебільшення, подібних унікальних та сучасних музеїв − одиниці у всьому світі»!

Проф. С. І. ПОСОХОВ, декан історичного факультету: «Диво здійснилося. На відкриття цього музею очікували покоління археологів… За лаштунками цього дива −  велика робота багатьох людей. В першу чергу хочеться подякувати ідейнику та організатору проекту − ректору В. С. Бакірову,  який вірив, що унікальний музей запрацює у наших стінах попри всі труднощі. Слова вдячності колективу  та особисто директору Музею І. Б Шрамко, які добре попрацювали  аби нова експозиційна зала відкрила свої двері…»

У  Музеї археології залишки давньої історії накопичувалися з 1807 року. На урочистості зібралося багато гостей не лише з Харкова, а й Києва та інших міст України.  Усі виступаючі відзначали, що дана подія є визначальною не лише  для регіону. Даний музей буде візиткою флагману розвитку освіти, культури держави, підтвердженням першості Каразінського університету в українському освітньому просторі. Настінні панно і художні розписи, ефектно освітлені вітрини з цікавими експонатами та вмонтовані в підлогу знахідки й сучасне устаткування − все це лиш невелика частина цього закладу, який справедливо можна назвати шедевром сучасного музейного мистецтва. Цей заклад − місток між минулим і майбутнім, це  своєрідний альбом-презентація  того, як створювалася дана колекція титанічною працею багатьох поколінь археологів, і не тільки. Адже колекція починає свій шлях від  кабінету старожитностей, що згодом перетворився на Музей витончених мистецтв та старожитностей.

Директор Харківської філармонії Юрій ЯНКО:  «Я був на розкопках, і за цим надзвичайно цікаво спостерігати: археологи міліметр за міліметром з глибин піднімають нашу історію. Лише таким шляхом ми доберемося до сучасності, відтворимо нашу історію і вшануємо пам’ять видатних особистостей».

Доц. І. Б. ШРАМКО,  директор Музею археології: «Музей − це не лише виставкова зала, а й величезні фонди, що нараховують близько 200 000 одиниць зберігання, а також бібліотека й «золота комора», в якій знаходитимуться вироби з цінних металів і коштовних каменів. До того ж − це чудовий витвір мистецтв − Панно, на якому зображені артефакти, що зберігаються у наших фондах…»

…Кожна вітрина у Музеї − захоплює! Окрім експонатів та артефактів, тут представлені і  фото розкопок, особистостей, які очолювали експедиції. Найбільше нас вразили модулі-вітрини у підлозі із яскравим підсвічуванням! Музей археології зберігає багато таємниць давнини! Брами  Музею археології  відкриті для кожного − ласкаво просимо!

НЕ  ПРОПУСТІТЬ В НАСТУПНИХ НОМЕРАХ  ГАЗЕТИ  СПЕЦІАЛЬНИЙ РЕПОРТАЖ-ЕКСКУРСІЮ  ІЗ ДИВОВИЖНОГО МУЗЕЮ

Л. ТИМАРСЬКА.