Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетський викладач

Вікторія Коваль − олімпійська чемпіонка!

ВІД РЕДАКЦІЇ. В жовтні в Лозанні (Швейцарія) пройшов сьомий Всесвітній форум спортсменів, який організував Міжнародний Олімпійський Комітет. Представником з України була викладач кафедри фізичного виховання Каразінського, голова комісії атлетів Міжнародної комісії федерації стрільби з лука Вікторія Олександрівна КОВАЛЬ.

Вікторія Олександрівна − українська лучниця, олімпійка, майстер спорту міжнародного класу, призерка Всесвітніх універсіад − 2005 та 2009 років, чемпіонка Європи-2010, призерка Чемпіонату світу-2007, переможниця і призерка Кубків світу 2008-2011, 2013 років, Гран-Прі Європи 2010-2011. Випускниця хімічного факультету ХНУ імені В.Н.Каразіна, а останні часом − викладач фізичного виховання секції «Стрільба з лука», яка в університеті існує три роки.

− Вікторіє Олександрівно, скажіть, хто прищепив Вам любов до спорту та став мотиватором?

− Моя мама − Маргарита Анатоліївна Коваль − чемпіонка світу, Заслужений тренер України. Я з дитинства спостерігала за тим, як проходять мамині тренування і з 11 років я − у спорті.

− Напевно складно було поєднувати навчання в університеті з участю в міжнародних змаганнях?

− Я завжди мала дуже напружений графік роботи: ще під час навчання в університеті на четвертому курсі був випуск з бакалаврату і ліцензійний Чемпіонат світу, на п’ятому курсі − магістерська робота та Олімпійські ігри.

− А зараз Ви виступаєте?

− Я вже не стріляю, існують просто фізіологічні обмеження. Зараз мені набагато цікавіше брати участь в різноманітних форумах та привозити медалі звідти.

− Розкажіть про участь у цього річному форумі.

− Для мене це вже третій форум, вони проходять один раз на два роки. Перший був у 2011 році в Америці, тоді ще були вибори в комісію атлетів Міжнародної федерації стрільби з лука і мене обрали  її головою. Вибори проходили за стандартним зразком: всі учасники Чемпіонату світу отримують бюлетені і йдуть голосувати в своїй категорії. В  2013 році в Сінгапурі за подібно схемою проходив другий форум. На форумах голові комісії атлетів надається право представляти свій вид спорту. Цього року мене переобрали головою комісії атлетів і я в черговий раз поїхала.

− І в чому полягає Ваше завдання на таких заходах?

− Перш за все, я була представником свого виду спорту. Ми є посередницькою ланкою між Всесвітньою Федерацією та спортсменами нашого виду спорту.

− На таких подіях нам розповідають інформацію, яка потрібна для різних видів спорту, для місцевого провідного організаційного комітету Олімпійських ігор. Є комісії, які проводять олімпійські ігри, вони зацікавлені в певних аспектах. Цю інформацію доносять до нас, від нас збирають відгуки, і на основі цього щось намагаються покращити. Розглядають також питання  екіпіровки та спонсорства.

− Чи плануєте ви найближчим часом відвідати подібні заходи?

− Так, але не зовсім скоро. В травні 2016 року в Анталії буде проходити Кубок світу, де я також буду представником.

А 13-15 листопада в Харкові буде відкритий Кубок університету, приїдуть учасники зі всієї України. Наш університет також має чемпіонку світу − Олену Борисенко, вона студентка третього курсу соціологічного факультету. Займається всього два роки, але вже цього літа Олена була на чемпіонаті світу та завоювала перше місце в команді. Вона ніколи раніше не займалася спортом, а вступивши до університету, просто прийшла на заняття з фізичної культури в мою секцію.

− Як Ви вважаєте, що потрібно людині для досягнення мети?

− Робота над собою! Якщо ти маєш бажання, то ти будеш прагнути досягти мети, ти будеш діяти. Якщо бажання немає − не варто витрачати час.

Ми дякуємо Вікторії Олександрівні за бесіду та зичимо подальших перемог!

А.СПАСІБКО.