Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Група моя студентська

Срібло для біологів

ВІД РЕДАКЦІЇ. Наукові праці, олімпіади, спортивні досягнення… Підсумувавши всі показники, університет обрав найкращі групи 2014 року. Біологічний факультет цьогоріч пишається  студентами з Б-142, які посіли друге місце. У чому полягав конкурс та яка вона − «срібна» призерка Каразінського?

При визначенні найкращих враховувалось все: середній бал групи, перемоги в конкурсах, олімпіадах, наявність наукових публікацій, участь у громадських заходах, потім підсумовувалися успіхи окремо кожного студента та групи в цілому. За кожен пункт нараховувалася певна кількість балів, а перемагала та група, яка набрала максимальну її кількість. Група Б-142 цього року призерка.

− Якими зусиллями далося друге місце?

− Особливі зусилля саме для перемоги в конкурсі ніхто не докладав, адже що зроблено − те зроблено, і залишалося тільки підвести підсумок досягнень за рік, а їх, на наше здивування, виявилося не мало. Одногрупники написали багато публікацій за цей рік, брали участь у різних заходах рівня університету та Харкова, вийшли навіть на масштаб міжнародних заходів. Перемоги у конкурсах, олімпіадах ... ось так і назбирали на друге місце, −  зазначає староста Віталій Гуков.

Також він  розповів, що на взаємини всередині групи не скаржаться:

− Ми як одна сім'я і цим все сказано. У родині можуть виникати суперечки, але ми всі один за одного горою.
Курує групу Б-142 доцент кафедри мікології та фітоімунології Олександр Юрійович АКУЛОВ. Куратор для студентів − наставник, людина,  до думки якої прислухається більшість. Учні Б-142 поважають Олександра Юрійовича і задоволені тим, що саме йому випало курувати їх групу.

– Я був куратором цієї групи на першому курсі і після вибору студентами кафедр для подальшого навчання майже весь склад групи зберігся, − каже Олександр Юрійович.

На його думку, всі групи біологічного гарні по-своєму, і різниця між ними не дуже велика. У Б-142 навчається всього 14 студентів, а приблизно вісім з них активно проявили себе в становленні групи, як однієї з найкращих. Активно діє Михайло Шлахтер  − переможець університетського рівня олімпіади з біології та срібний призер  Всеукраїнської студентської олімпіади з біології, має п’ять наукових публікацій з 16 загальних. Хлопець займається бадмінтоном, був переможцем університетських змагань і брав участь у відкритому чемпіонаті Харківської області.

− Скажіть, якої політики ви дотримуєтеся при куруванні групи?

− Я стимулюю студентів до того, щоб вони робили наукові роботи, писали статті та тезиси. Один з варіантів, який дійсно стимулює, є можливість поїздити, як мінімум, Україною, побувати в цікавих місцях та познайомитися з колегами. Але, щоб мати таку можливість, треба зробити певну роботу. Наприклад, в липні цього року проходила конференція в Карпатському біосферному заповіднику, на найвищому хребті. Умовою для участі в цьому заході була публікація тезисів та матеріалів по цій території. Мої студенти піднапружилися і написали, адже вони мали велике бажання туди поїхати.

− Що дають такі поїздки студентам?

− Не так просто потрапити на подібні заходи, а завдяки таким подорожам вони зберуть матеріал, і на його основі напишуть вже щось інше. Основний стимул не тільки в кар’єрному рості, це також і можливість показати себе, продемонструвати результати своєї роботи, виступити перед колегами і, звичайно ж, подорожувати.

А.СПАСІБКО.