П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інтерв’ю у номер

Щодня на варті безпеки!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Як ми і обіцяли, вміщуємо інтерв’ю з проректором із питань безпеки та охорони університету В. Ю. ДМИТРІЄНКОМ. Наш спецкор Ліна ТИМАРСЬКА зустрілась із Валерієм Юрійовичем. Сонячна і простора аудиторія 3-41… де уже почуваєшся затишно та безпечно.


− Валеріє Юрійовичу, які, на Вашу думку,  передумови створення нової посади в стінах альма матер?

− Необхідність та поява посади проректора з питань безпеки та охорони університету зумовлена вимогами часу: воєнні дії у країні, Харків розташований обабіч територій АТО, місцезнаходження університету на майдані, де регулярно відбуваються різноманітні громадські акції та скупчення народу, великий потік переселенців, − криміногенні обставини значною мірою посилились. Університет один із найбільший вузів в Україні. Тут навчається багато іноземних студентів. Це також змушує тримати руку на пульсі. Хоча, мушу визнати, ще поки що жодного кримінального випадку з іноземним студентами не зафіксовано. Чого, на жаль, не скажеш про подекуди зухвалу харківську молодь.  Сьогодні ставлення студента до викладача не таке шанобливе, як за моїх часів. Тоді викладач, університетський співробітник був в авторитеті. Нині ж − часто інша поведінка. Сьогодні суспільство змінилося і змінилося ставлення до безпеки. Змінилися і вимоги до охорони в цілому.

− На чому базується Ваша робота?

− Найголовніше у моїй роботі − створення безпечних умов життя, діяльності університету, студентів та викладацького складу. Основні моменти роботи − профілактика, попередження небезпечних ситуацій. Моя робота полягає в організації безпечної життєдіяльності усіх, хто знаходиться,  навчається та працює у стінах університету. У Каразінському університеті − 44 об’єкта, що належать охороні. Сьогодні велика увага приділяється питанням захисту та технічному оснащенню. З метою посилення безпеки ми вже почали встановлювати систему автоматичного пропуску.  І це дуже об’ємна робота. На кожного студента та співробітника, а це близько 20 000 осіб, включаючи іноземних студентів, треба створити базу даних  та пластикові картки.  Варто доповнити, що студенти живуть у гуртожитках. Що також потребує уваги та контролю. Разом зі студентським активом намагаємося не допускати жодних конфліктів між студентами з різних країн. Харків − багатонаціональне місто, але славиться повагою та хорошим відношенням до людей різних віросповідань та кольору шкіри. І сьогодні, не зважаючи на складну політичну та економічну ситуацію, наші іноземні студенти мають почувати себе безпечно.  У нашому університеті навчається багато студентів  із Луганська, Донецька, які бачили війну на власні очі та побували у стресових ситуаціях. У такої молоді дуже часто спостерігається постраждала психіка та неадекватність. Робота з ними також потребує нашої уваги.

− Чи були правопорушення у стінах університету за час відколи ви стали проректором?

− Так. Наприкінці вересня разом з охоронцями університету ми виявили злочинця. Під виглядом студента, він пробрався в університет і почав трощити скляні вітрини на другому поверсі. Охорона університету його знешкодила та передала міліції для подальшого розслідування. У вересні у восьми студентів було знято кошти з банківських карток, які обслуговуються в університеті та у 20-ти інших студентів зафіксовано спроби поцупити гроші з банківських рахунків. На даний момент охорона університету розслідує справу про махінації з банківськими картками: впритул працює з відповідним банком та постраждалими студентами.

− Куди звертатись у разі небезпеки?

− Якщо є поруч охорона треба безпосередньо до неї і звертатись. Охорона проінструктована, кваліфікована надавати допомогу. Усе залежить від ситуації. Якщо у студента невідкладна неприємність, то можна телефонувати відразу 102.

− Над чим посилено працюєте сьогодні?Що плануєте зробити у перспективі?

− Окрім оснащення системами автоматичного пропуску обох корпусів університету та гуртожитків, активно встановлюємо відеокамери спостереження. Але фінансова ситуація не дозволяє зробити це швидко та якісно. Наприклад,  вартість турнікетів лише в одному корпусі  становить близько 700 000 грн. Треба урахувати, що будуть задіяні штатні співробітники, які контролюватимуть та обслуговуватимуть  пропускну систему. Це і зарплати та інші витрати. Наразі багато зусиль спрямовано  на виконання завдань по забезпеченню пожежної безпеки, встановлюємо сучасне рятувальне обладнання. З ректором обговорювалось, що  у перспективі усі навчальні корпуси університету будуть забезпечені надійною системою безпеки. Усі виходи та входи. У гуртожитках також буде посилена варта, встановлюються відеокамери. Велика увага приділяється зовнішньому периметру будівлі університету. Під час демонстрацій та громадських рухів, ми також будемо разом з правоохоронними органами проводити міри убезпечення. Аби менше транспорту заїжджало на територію університету. Також піднімалося питання, аби створити камери схову для багажу студентів, які щотижня їздять додому і приходять в п’ятницю з сумками на пари.  Планів багато. Перші кроки уже здійснюються.  Але я прийшов сюди не розмірковувати, а дбати про безпеку кожного з вас. Адже найголовніша цінність − це людське життя. Охоронець − це не просто професія, це є місія. Хочу побажати мирного неба, аби у житті кожного з вас були лише навчальні та робочі  тривоги.