П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Нагороди!

Державними нагородами

з нагоди Дня працівників освіти України за значний особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців, багаторічну плідну педагогічну діяльність та високий професіоналізм освітян Каразінського університету відзначено:  І. М. Гельфгата − «За заслуги» І ступеня, С. О. Ліфиця − «За заслуги» ІІ ступеня, А. В. Лисакевич − орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, а також відзначено декана філологічного факультету університету Ю. М. Безхутрого орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Директору Центру довузівської освіти університету доц. В. І. Чеботарьову присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України», старшому викладачу факультету математики і інформатики О. С. Щербині − почесне звання «Заслужений вчитель України».

«Заслужений працівник освіти України» −

таке почесне звання до Дня освіти присвоєно Указом Президента України директору Центру довузівської освіти Вадиму Івановичу ЧЕБОТАРЬОВУ. З 1961 року він почав працювати в університеті викладачем, а згодом поєднав викладацьку діяльність із посадою директора Центру довузівської освіти. Як провідний лектор та освітянин Вадим Іванович має низку нагород в цій сфері − Почесний знак Міністерства України − «Відмінник освіти України», «Василь Сухомлинський», «За активну громадську діяльність», нагороджений дипломом «Заслужений викладач Харківського державного університету», дипломом учасника обласного конкурсу «Вища школа − кращі імена», має медаль імені В. Н. Каразіна. Вадим Іванович є автором 8 навчальних посібників, 32 методичних посібників та понад 70 наукових праць.

Ще до створення Центру довузівської освіти Вадим Іванович очолював Підготовче відділення харківського університету. Це була форма підготовки військовослужбовців і передових робітників до вступу в університет на пільгових умовах. Завдяки його продуктивній праці, університет закінчили випускники, які потім успішно реалізували себе у житті. Наприклад, меценат Ю. А. САПРОНОВ, численні професори, доценти та науковці університету.

Безперечно, всі ці нагороди свідчать про те, що Вадим Іванович своїми зусиллями дав поштовх новому розвитку довузівської освіти в університеті. Зараз в Центрі довузівської освіти працюють підготовчі курси для майбутніх абітурієнтів та Малий каразінський університет для позашкільних занять з учнями різного віку.

«Малий каразінський університет − це різноманіття форм навчання з використанням інноваційних технологій − заняття, гурткова робота, клубна робота, лекції, індивідуальні заняття, конференції, практична робота в лабораторіях, екскурсії, змагання», − коментує Вадим Іванович.
З 2000 року учні Малого каразінського університету перемагають в національних та Міжнародних олімпіадах, турнірах і конкурсах. За роки його роботи переможцями III етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад по Харківській області стали понад тисячу учнів Малого каразінського університету, 24 − переможцями Міжнародних олімпіад, багато дітей здобули перемоги в інших наукових змаганнях.

На початку кожного навчального року Малий каразінський університет проводить для учнів 5-8 класів фізико-математичне свято «Наукові старти», в якому щорічно беруть участь близько 600-800 школярів. Для учнів молодшої школи з метою залучення їх до поглибленого вивчення математики відбувається «Зимове математичне свято».

Протягом навчального року Центр довузівської освіти проводить загальноміські наукові змагання для школярів: у листопаді для учнів 7-11 класів − Хіміко-біологічний турнір імені І. І. Мечникова, навесні для учнів 8-11 класів − конкурс знавців української мови «Грамотій» та «Конкурс знатоков русской словесности», в травні − математичну олімпіаду для випускників молодшої школи. «Всі ці заходи проводяться для того, щоб заохотити до навчання якомога більше дітей та зацікавити їх поповнити лави студентів нашого університету» − зазначає Вадим Іванович Чеботарьов.

На підготовчих курсах Центру довузівської освіти щорічно сотні майбутніх вступників готуються до складання Зовнішнього незалежного оцінювання та більше половини з них кожного року стають студентами Каразінського.
Варто зазначити, що серед шести викладачів університету, нагороджених Президентом України орденами та званнями напередодні Дня працівника освіти, п’ятеро − викладачі Центру довузівської освіти.

Запитую у Вадима Івановича:

− Що відчуває людина, яка отримала цю нагороду?

− Безмежну радість і гордість, але не за себе, а за весь наш дружній колектив. Тому що це не тільки мої досягнення, а всього колективу. Наша робота не стоїть на місці, кожного дня ми працюємо на благо дітей, школярів, щоб вони змалечку могли долучатися до освіти. Ми ж, у свою чергу, намагаємося робити її доступною та бажаною для кожної дитини.

Розмовляла А. ОРЛОВА.