Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

З історії

Інна Михайлівна Мельник

доцент кафедри загальної психології, кандидат психологічних наук стояла у джерел заснування відділення психології на біологічному факультеті. Сьогодні вона згадує:

− Деякий час існувала лише кафедра психології, відкрита у 1963 р. завдяки зусиллям проф. П. І. Зінченка, який і став її завідувачем. Кафедра забезпечувала вивчення психології студентами всіх факультетів університету. Згодом на її базі  було відкрито відділення психології на біологічному факультеті, яке з 1972 р. почало готувати професійних психологів. Значну роль у його створенні відіграв проф. Г. К. Середа, який став першим завідувачем  відділення та продовжував обіймати цю посаду до останніх днів свого життя (1995 р.). Набір студентів складав 25 чол. Відділення було нововведенням не лише для Харкова, але й для всієї України. Психологія не користувалася значною популярністю. Студенти, які приходили до нас навчатися, не завжди розуміли, ким вони далі збираються працювати. Але я можу відзначити, що перші набрані групи виявилися дуже яскравими та непересічними.

У той час навчалися не лише студенти, але й ми, викладачі. Наприклад, якщо раніше студентам читався лише курс загальної психології, то сьогодні  кількість курсів та спецкурсів зросла у декілька разів. Поступово зростав й інтерес до нашого відділення. Прийшло розуміння того, що настав час виходити за межі біологічного факультету та створювати окремий факультет. Наша мрія збулася і у вересні 2000 р. почав функціонувати факультет психології. Велика заслуга у цьому проф. Лактіонова О.М. та проф. Н. П. Крейдун, яка сьогодні успішно очолює наш факультет. Слід додати, що майже всі викладачі факультету − вихованці саме нашого університету. І ми  пишаємося цим.

СТОРІНКУ ПІДГОТУВАЛА Л.ЩЕРБАК