Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентський колегіум

Єдність та взаємодопомога

відзначають студентське самоврядування факультету психології. Майже десять років на факультеті існує таке об’єднання органів студентського самоврядування як КОЛЕГІУМ. В перекладі з латини − це  «товариство» чи «співдружність». Коли факультет переїхав з Головного до Північного корпусу та у нього з’явилось вдосталь  приміщень, декан професор Олександр Миколайович Лактіонов наголосив на необхідності надання студентам свого власного приміщення, де б вони змогли збиратися разом та вирішувати важливі для них питання.  Кабінет надали, і  до складу  колегіуму приєднали й аспірантів.  Тісна співпраця між органами студентського самоврядування продовжується і сьогодні у форматі колегіуму. Наукову студентську конференцію "Вектори психології", свято дня факультету та багато чого іншого вони проводять разом. Слово членам колегіуму.

Ольга ТИХОНОВА, голова Студентської ради, студентський декан, другокурсниця:

− Я стала студентським деканом ще на першому курсі і дуже вдячна за ту довіру, яку мені виказав факультет та його студенти. Зараз я навчаюся на другому курсі та можу відмітити, що студенти більш старших курсів мені завжди допомагають у різних напрямах моєї роботи, наприклад, у волонтерській діяльності. Ми разом з іншими студентами та аспірантами факультету психології допомагаємо дитячим будинкам міста Харкова та області, харківському дитячому туберкульозному санаторію, переселенцям із зони АТО. Таким чином,  продовжуємо традицію, закладену попереднім активом студентів. Перед кожною поїздкою до підшефних ми слухаємо лекції викладачів факультету відповідної тематики та проходимо тренінги. Це потрібно для найбільш ефективної роботи з дітьми. Результативність нашої діяльності зумовлена спільними зусиллями усіх органів студентського самоврядування, аспірантів та викладачів факультету. Ми пишаємося відродженням факультетської газети "Психея", яка зараз активно функціонує, та перемогами в різних університетських конкурсах за всі роки існування факультету, наприклад, в Альма Матер.

Анастасія КРЕМЕНЬ, голова Студентського наукового товариства:

− Наше товариство складається з кількох секцій, за кожну з яких відповідає певна кафедра факультету. Ми маємо клуб математичних методів, кіноклуб.  Проводимо кілька разів на місяць тематичні засідання,  намагаємося організовувати їх у цікавій для студентів формі та обговорювати актуальні для них теми. Студенти отримують додаткові знання, які допомагають їм і у навчанні, і у повсякденному житті. Ми можемо пишатися єдиним в університеті профклубом для школярів. Кожного тижня збирається наше майбутнє поповнення на засідання свого клубу, де студенти та викладачі знайомлять їх з основами майбутньої професії − психології.

До речі, цей клуб за інтересами дає можливість безпосереднього спілкування студентів з викладачами нашого факультету та провідними психологами Харкова та України. Залучення студентів до наукової роботи непроста справа, але спільні зусилля студентів та аспірантів у вирішенні цієї проблеми завжди приносять успіх. Аспіранти на власному прикладі доводять студентам, що їх наукова робота буде затребуваною та не залишиться поза увагою.

Юлія СВИНАРЕНКО, аспірантка, староста аспірантів факультету:

− Ще студенткою я три роки була  головою Студентського наукового товариства факультету і завжди відчувала підтримку аспірантів факультету, молодих учених. Тому і  зараз  продовжую цю традицію. Ми, аспіранти, завжди допомагаємо студентам в організації конференцій, кіноклубу. Приходимо на допомогу у пошуках цікавих особистостей, яких можна запросити на зустріч у межах клубу «Час та ми». До речі, цей клуб за інтересами дає можливість безпосереднього спілкування студентів з викладачами нашого факультету та провідними психологами Харкова та України. Залучення студентів до наукової роботи непроста справа, але спільні зусилля студентів та аспірантів у вирішенні цієї проблеми завжди приносять успіх. Аспіранти на власному прикладі доводять студентам, що їх наукова робота буде затребуваною та не залишиться поза увагою.

Валерія МАНАЄНКОВА, голова профбюро факультету:

− Захист соціальних прав студентів та створення умов для їх відпочинку − головні напрями нашої роботи. Профбюро робить усе для того, щоб студентське життя було забарвлено різними емоціями. Студентське наукове товариство дає радість творчості та залучення до науки. Студентська навчальна рада робить навчання приємним та корисним. Наша організація приходить на допомогу студентам у всьому. Тільки профспілка може надати матеріальну допомогу тому, хто її потребує, заохотити премією того, хто активно займається науковою та суспільною діяльністю. На даний момент ми вже виплатили матеріальну допомогу студентам із зони АТО, а також студенти нашого факультету активно оформлюють субсидії на проживання у гуртожитку. За цей рік багато наших студентів відпочили у Фігуровці, Затоці та на базі Тиса у Карпатах. Профбюро підтримує усі починання інших органів студентського самоврядування, ми разом готуємось до конференцій, займаємося волонтерською діяльністю.

Романа ГЕРАСІМОВА редактор факультетської газети «Психея», профорг 2-го курсу факультету психології:

− Ше на першому курсі я дізналася, що на факультеті тривалий час видавалася газета «Психея», але так склалося, що не знаходилось бажаючих її  робити сьогодні. Мені дуже захотілося спробувати відновити її видання. Разом з іншими студентами ми вирішили змінити її формат: зараз вона доступна читачам, як стінгазета та паблік у Контакті. Останній формат дозволяє нам розміщувати більший обсяг інформації, ми публікуємо там актуальні новини світу психології, освітлюємо важливі події факультетського та університетського рівня, знайомимо наших читачів з цікавими місцями Харкова. Стінгазета ж оновлюється раз на місяць, у ній ми також намагаємося надавати потрібну студентам та викладачам інформацію. Наприклад, у вересні ми розмістили лист першокурсникам  від студентів старших курсів, цікаву замітку, присвячену арт-терапії.

СТОРІНКУ ПІДГОТУВАЛА Л.ЩЕРБАК.