Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рейтинг кафедр

Новітні технології

прийшли на допомогу студентам у  вивченні давніх мов.  У конкурсі кафедр на краще науково-методичне забезпечення навчального процесу за напрямом «Розвиток веб-комунікативних технологій «викладач-студент» третє місце посіла кафедра історії зарубіжної літератури і класичної філології філологічного факультету. Її завідувач, доц. Є. С. ЧЕКАРЄВА, розповіла, завдяки чому це стало можливим. Євгенія Сергіївна:

− В університеті постійно наголошується на важливості розвитку дистанційної форми навчання та необхідності створення сайтів кафедр з актуальною інформацією для студентів. Саме тому упродовж минулого та поточного навчальних років  співробітники нашої кафедри активно працювали над цими питаннями. На нашій кафедрі вперше з’явилися персональні сайти викладачів. Цікавим є той факт, що краще за інших проявили себе в цьому викладачі давніх мов, вони виявилися найпрогресивнішими. Олег Вікторович Сучалкін, старший викладач, що навчає студентів давньогрецької мови, та Олена Юріївна Ярко, старший викладач, яка читає курс латини, розробили справді корисні та цікаві для студентів власні сайти.

Багато хто з моїх колег, спираючись на вдалий досвід цих викладачів, теж працює над створенням персональних сайтів. Ми плануємо й далі розвивати такий напрям роботи зі студентами. А зараз О. В. Сучалкін та О.Ю. Ярко завершують вдосконалення сайту нашої кафедри та наповнення його актуальними матеріалами.

Олег Вікторович Сучалкін, старший викладач: «Ідея назрівала  давно, але остаточно сформувалася у січні 2014 р. На її реалізацію мені знадобився тиждень, і 9 січня сайт вже було опубліковано. Розробляв я його самостійно, користуючись спеціальними платформами, наявними в Інтернеті. Можу сказати, що не зустрічав ще сайтів, подібних моєму та сайту О.Ю. Ярко. Тривалий час у роботі зі студентами я користувався електронним носієм − диском з книгами, текстами для перекладу та іншим, але це було доволі незручно. Інша  річ − сайт! Мені запам’яталася перша фраза студентів, коли я розповів їм про новостворений сайт: «Такий сайт треба було зробити вже давно!» Підтверджую, що студенти цікавляться наповненням сайту, на перших курсах дещо менше, але вже старшокурсники активно ним користуються.

Олена Юріївна Ярко, старший викладач: «У цьому плані я слідувала  за своїм колегою − опублікувала свій сайт через місяць після публікації сайту О.В. Сучалкіна. Вважаю, що ресурси, подібні нашим, дуже важливі, адже специфіка нашої спеціальності полягає у тому, що багато словників, підручників та іншої літератури доступні лише в електронному вигляді. Студенти майже 15 років користувалися такими електронними версіями і відразу визнали, що після створення сайту цей процес став легшим. На моєму сайті, окрім навчальної літератури, є й додаткові матеріали для студентів: відео та аудіо. Статистика відвідування сайту показує, що й ці матеріали їх цікавлять. Хоча в першу чергу вони шукають на сайті домашні завдання та літературу. Щодо літератури:  ми з Олегом Вікторовичем самі її відбирали для сайтів, багато підручників довелося сканувати, але я сподіваюся, що нам вдалося полегшити процес навчання для студентів. Отримавши посилання на сайт під час лекції, студенти вже знають, де зможуть стовідсотково отримати додаткову інформацію.

Л. ЩЕРБАК.