Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Листопад-2015

Перший ювілей!

ВІД РЕДАКЦІЇ. У кінці жовтня кафедра теоретичної та прикладної системотехніки факультету комп’ютерних наук відсвяткувала свій перший ювілей − 10 років! Історія кафедри почала свій відлік у рік 200-річчя Університету.  Вже з вересня 2006 р. почалася підготовка фахівців з напряму «Комп’ютеризовані системи, автоматика і управління» (сьогодні − «Системна інженерія») та спеціальності «Комп’ютеризовані системи управління та автоматика».

Завідуючий кафедрою доц. С. І. ШМАТКОВ: «У підсумках діяльності кафедри − дві монографії, десятки наукових статей, патентів на винаходи та інших наукових результатів. Троє викладачів кафедри захистили докторські дисертації. Нині кафедра − провідна в університеті. Ми випустили 91 бакалавра, 28 магістрів, 36 спеціалістів. У наших планах організація постійно діючого наукового семінару за розподіленими інформаційними системами, на якому буде обговорення наукових проблем».

На день народження кафедри завітало багато гостей з інших факультетів альма матер та університетів міста − з подарунками, сюрпризами, побажаннями… Ви тільки погляньте на ці фотографії! НЕ ПРОПУСТІТЬ детальнішу розповідь  в наступних  номерах!

Публічна лекція

Чергова публічна лекція Елліно-Візантійського лекторію «Візантійський Херсон за часів князя Володимира» відбулася у Свято-Пантелеймонівському храмі на вул. .Клочківській (настоятель Свято-Пантелеймонівського храму і глава Недільної Школи отець Микола (Терновецький). Лекції тут читають університетські історики з 2011 року і передбачають знайомство з проблемами Візантії та історії церкви. Організатори заходу Харківська єпархія та Каразінський університет в особі кафедри історії стародавнього світу та середніх віків (завідувач проф. С.Б.СОРОЧАН). Вони ж видають альманах "Нартекс. Byzantia Ukrainensia". Головою на зборах товариства є настоятель Свято-Антоніївського храму при ХНУ архімандрит Володимир (Швець).

Проф. С. Б. СОРОЧАН: «Мета заходів − пропаганда в широких масах уявлення про історію Візантії, яка була найтіснішим чином пов'язана з духовною історією нашої країни. Наразі прочитано близько 30 публічних лекцій, які викликають великий інтерес не тільки в Харкові, але і у наукової громадськості Німеччини, США, Франції, Росії, Англії».   Лекції видаються в щорічнику, який носить символічну назву "Візантійська мозаїка" (вийшли два його випуски і готується до друку третій). Як бачимо, церковна зала завжди переповнена.

«Крапля надії»

Така благодійна акція за ініціативи Студентської ради та за підтримки Профкому студентів відбулася днями у Каразінському. Всі умови для процедури забезпечили медики з Харківської обласної станції переливання крові. Всього до процесу залучилось 64 студенти. Серед найактивніших: медичний, біологічний, геолого-географічний, радіофізичний, філологічний. Зібрано три десятки літрів життєдайної рідини.  Завідуюча здорового пункту Р. Х. ШАБАЛТАС: «Акція проходить  не вперше і дуже необхідна тим,  хто потребує невідкладної медичної допомоги.  Раніше за участь у донорських акціях студентам надавався вихідний та кошти, необхідні для відновлення фізичних сил.  Цьогорічна акція безкоштовна».

Мить зупинила Д.КАЛЬМІУС.

Фонд Юрія Сапронова

нагородив іменними  стипендіями 21 студента та молодого науковця Каразінського університету. Урочисту церемонію нагородження стипендіатів уже дванадцятий рік поспіль влаштовує Харківський міський благодійний фонд мецената Юрія Сапронова. Щомісячно протягом нинішнього навчального року нагороджені юнаки та дівчата отримуватимуть  1430 грн.  (для студентів) та 2210 грн. (для молодих вчених).
Дмитро РУБАНОВ, п’ятикурсник факультету математики та інформатики: «Стипендію фонду я отримую вчетверте, починаючи з другого курсу. Перші чотири роки я навчався на фізико-технічному факультеті, тож заслуги, за які я отримав стипендію цього року, стосуються насамперед фізики. Щороку я брав учать у Всеукраїнській олімпіаді з фізики, у Міжнародній олімпіаді з теоретичної механіки, був призером. Більшу частину стипендії витрачатиму на вивчення французької мови, бо планую провести наступний навчальний рік у Франції, в університеті  м. Ніцци (Софії Антіполіс)».

Ольга РИЖОВА, молодший науковий співробітник кафедри ядерної та медичної фізики фізико-технічного факультету: «Прогрес у розвитку медичних і біологічних технологій нерозривно пов'язаний з розробкою нових ефективних підходів до дослідження структурно-динамічних властивостей біологічних об'єктів. Останніми десятиліттями одним з основних фізичних методів, який дає можливість охарактеризувати структурні та функціональні фактори на молекулярному рівні, є метод флуоресцентних зондів. Мій керівник − проф. Г. П. Горбенко. Ми давно мріємо взяти участь у конференції «Methods and Applications in Fluorescence». Раніше організатори надавали гранти, а тепер науковцям доводиться покладатися лише на власні сили і кошти».

Традиційно іменні стипендії призначалася за чотирма напрямками: фізика та астрономія, хімія, математика й інформатика та  науки про життя (екологія з біологією). Цьогорічною несподіванкою стало введення п’ятого напряму − для студентів відділення «Журналістика».

Я. ОЛЬЖИК, четвертокурсниця відділення журналістики, стипендіат Фонду Юрія Сапронова,
творча майстерня викладача О.НЕРУХ.