П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рейтинг кафедр

Інноваційна кафедра

ВІД РЕДАКЦІЇ. За підсумками конкурсу кафедр на краще науково-методичне забезпечення навчального процесу третє місце посіла кафедра екології та неоекології екологічного факультету. Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю із завідуючою кафедрою, деканом екологічного факультету Г. В. ТІТЕНКО:

− Скільки існує ваша кафедра?

− Кафедру було створено 2007 року одночасно із заснуванням екологічного факультету. Проф. НЕКОС В. Ю. був засновником цієї кафедри, що є наступницею кафедри геоекології та конструктивної географії геолого-географічного факультету. Ця перемога вже не перша, два роки тому наша кафедра теж була на третій сходинці у тій же номінації. Цього разу ми представили розробку доц. М. І. КУЛИКА удосконалення навчальної дисципліни «Альтернативна енергетика». Цю дисципліну вдосконалювали протягом року в рамках проекту, яким керує Британська Рада (British council) спільно з Київським університетом. Наша делегація відвідала Велику Британію, а потім з представниками Ради відбулася дистанційна онлайн-конференція. Таким чином, за основу ми взяли нашу дисципліну і адаптували її з урахуванням досвіду британських колег. Я вважаю, що будь-які інновації неможливі без міжнародного співробітництва та дистанційних технологій, тобто електронне навчання має бути обов'язково. Напевно, це наша особливість, коли викладачі беруть участь у грантових проектах не заради себе, а щоб втілити ці результати до навчального процесу.

− Розкажіть про склад кафедри?

− У нас працюють 23 викладачі, у тому числі 3 професори. Так, наприклад, А. В. ГРИЦЕНКО − доктор географічних наук, директор УкрНДІ екологічних проблем, що є нашою базою практики. Сфера наукових інтересів Анатолія Володимировича − екологічний менеджмент та організація природокористування. А. Б. АЧАСОВ − доктор сільськогосподарських наук. Він працює не тільки в нашому університеті, а й в ХНАУ імені В. В. Докучаєва. Сфера наукових інтересів − дистанційні методи, ГІС. Проф. В. М. МОСКОВКІН − доктор географічних наук, фахівець з обробки інформації і за сумісництвом працює в Бєлгородському державному університеті. Кандидати наук, доценти Н. Л. РИЧАК, М. І. КУЛИК, О. В. БІРЮКОВ, В. Г. КАРПОВ, К. М. КАРПЕЦЬ, А. А. ЛІСНЯК, Л. В. БАСКАКОВА та викладачі Н. Б. КРАВЧЕНКО, А. Г. ГАРБУЗ, Т. Ю. УСАТИЙ, А. В. ЛИПЧАНСЬКА. Тож, власне кажучи, у кожного із нас окремо своя спеціалізація. Кафедра має досить широкий профіль серед кадрового складу. От, наприклад, доц. Н. Л. РИЧАК спеціалізується на екологічній гідрології, доц. М. І. КУЛИК − альтернативна енергетика та енергозберігаючі технології, у мене − ґрунтова екологія та екологічна експертиза, а ст. викладач Н. Б. КРАВЧЕНКО займається економікою природокористування. Тобто на кафедрі немає «універсальних солдатів», а тому кожен викладач займається тільки своєю спеціалізацією.

− Що вдалося зробити за минулий рік?

− Одним із основних напрацювань є купа підручників серії «Бібліотека еколога», яка започаткована саме для студентів. Тому всі кафедри та всі нормативні дисципліни забезпечені навчальною літературою. Також не менш важливим пріоритетом є міжнародна діяльність кафедри. Минулого року ми закінчили Міжнародний проект ТЕМПУС «Удосконалення освіти в галузі екологічного менеджменту». Завдання цього проекту полягало у тому, щоб партнери із європейських університетів провели навчання для наших викладачів щодо організації підготовки фахівця в галузі екологічного менеджменту. Два комп'ютерних класи з програмним забезпеченням − результат цього проекту. Тут ми проводимо електронні тести та заняття, використовуючи Інтернет. Тобто завдяки участі у цій програмі, нам вдалося обладнати аудиторії. Наразі у нас є поточний проект ТЕМПУС «Рамка кваліфікацій у сфері наук про навколишнє середовище в українських університетах − QANTUS», який теж є досить цікавим.

− У конкурсі ви посіли призове місце за напрямом «Розробка та впровадження інноваційних технологій». У чому ж особливість організації навчального процесу на кафедрі?

− По-перше, це електронне тестування, по-друге − присутність 2 викладачів на тестових контролях, зокрема у старших курсів. Це підвищує об'єктивність оцінки знань студентів.

− Де працюють ваші випускники?

− Всі кафедри екологічного факультету готують студентів за одним напрямом. Протягом 4 років студенти вивчають однакові дисципліни. Після того, як вони отримують диплом бакалавра, студенти, які вступають до магістратури, обирають для себе спеціалізацію. Кожна кафедра має 2 спеціалізації. Так, наприклад, наша кафедра викладає «Екологічний менеджмент і аудит» та «Економіку природокористування». Останні 3 роки найбільшим попитом користується спеціалізація «Екологічний менеджмент і аудит», адже це не тільки цікава дисципліна, а ще й виграшна при влаштуванні на роботу в органи управління.
Багато випускників працюють в Державних екологічних інспекціях, в екологічних регіональних представництвах Міністерства екології та природних ресурсів України. У студентів досить фундаментальна база з екологічного менеджменту, вони знають основи управління, систему моніторингу. Тому один із головних напрямків працевлаштування - контролюючі органи, а також будь-які підприємства, де є відділи екології. Деякі випускники вступають до аспірантури в Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», де продовжують свою наукову діяльність.

− Які плани на майбутнє?

− На даний момент ми плануємо подати документи атестаційної справи на здобувача вченого звання доцента кандидатами наук М. І. КУЛИКОМ та А. А. ЛІСНЯКОМ. Наші молоді викладачі активно займаються англійською мовою.
Влітку ми зробили проектну заявку на державну тематику до конкурсу проектів НДР молодих учених НАН України. Обов'язково будемо брати участь у сьогоднішніх міжнародних проектах, адже це наш постійний пріоритет. Зараз готується проектна заявка за енергозберігаючими технологіями. Також в нас є поточний проект з компанією «Шелл», за яким у співпраці з факультетом геології, географії, рекреації і туризму та хімічним факультетом, з цього року відкрита нова магістерська спеціальність − «Екогеохімія нафти і газу». З цієї нагоди ми готуємо посібник «Екологічна експертиза та аудит», активно облаштовуємо лабораторію, закуповуємо обладнання.

А. МАЙСЬКА.