Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Новий напрямок підготовки

«Біотехнологія»


У межах цієї вступної кампанії біологічний факультет оголосив набір студентів за новим напрямом підготовки «Біотехнологія» за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр. Більш детально про створення нового напряму розповіла доцент кафедри молекулярної біології та біотехнології Юлія Олександрівна КУЗНЕЦОВА, яка безпосередньо займалася підготовкою документації для його ліцензування:

- Ідея створення цього напряму підготовки виникла на нашому факультеті вже давно. І ось у цьому році вона нарешті була втілена в життя. Ця вступна кампанія була першою для набору біотехнологів та, на жаль, була підготовлена не найкращим чином. Це відбулося через те, що вища акредитаційна комісія при Міністерстві освіти і науки України занадто довго розглядала наші документи. Ми дізналися про рішення щодо надання нам ліцензію на підготовку біотехнологів 15 червня, за 3 тижні до початку кампанії. Саме тому прорекламувати себе належним чином ми не встигли. Не зважаючи на це, на напрям «Біотехнологія» було подано приблизно 200 заяв на 25 ліцензованих місць. Ще одна особливість цієї кампанії полягала в тому, що спочатку ми не отримали бюджетних місць, був тільки контракт. Лише 20 липня нам виділили 5 бюджетних місць. В  підсумку ми набрали групу з 6 людей на денне відділення та 2  - на заочне.

Специфіка навчання біотехнологів у ХНУ ім. В.Н. Каразіна полягає в тому, що вони отримують фундаментальну біологічну освіту, чого не можуть запропонувати ані НТУ «ХПІ», ані Харківська державна зооветеринарна академія, які також готують біотехнологів. У той же час наші студенти отримують й досконалі технічні знання, адже ми залучаємо до їх підготовки спеціалістів з фізичного, механіко-математичного та хімічного факультетів. Через три роки на нас чекає акредитація нашого напряму, тоді ж ми плануємо й ліцензування спеціальності для підготовки магістрів, щоб наші випускники мали змогу завершити повний цикл вищої освіти у стінах ХНУ м. В.Н. Каразіна.

Декан біологічного факультету Людмила Іванівна Воробйова, кандидат біологічних наук, професор поділилася своїми думками щодо нового напряму:

- Ідея створення цього напряму підготовки виникла в мене давно, ще у 2006 році, коли була відкрита кафедра молекулярної біології та біотехнології. Її завідувачем з того часу й до сьогодні є Анатолій Іванович Божков, доктор біологічних наук, професор. Я з самого початку існування кафедри рекомендувала йому створити напрям підготовки «Біотехнологія», який вважаю дуже перспективним. Завдяки нашим спільним зусиллям у цьому році це стало можливим.

Спеціалісти у області біотехнології є доволі затребуваними як у нашому місті, так і в країні загалом. Я можу для прикладу назвати такі місця їх потенційного працевлаштування: Роганський пивний завод, Харківський солодовий завод, Харківська біофабрика та інші. Взагалі, перспективи розвитку біотехнології величезні. Я вважаю, що професіонали з фундаментальною біологічною та інженерною освітою обов’язково знайдуть себе. А саме таку освіту можна здобути за нашим новим напрямом підготовки «Біотехнологія»!

Л. ЩЕРБАК.