Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

А ви бачили?

Лелека біля Каразінського: норма чи відхилення?


ВІД РЕДАКЦІЇ: А ви бачили чорногуза, який без остраху прогулювався поблизу університету? Більше тижня студенти та працівники вибудовують свої версії щодо причин такої незвичної поведінки птаха, із задоволенням підгодовуючи та фотографуючи пернатого. Лелека біля університету - це норма чи відхилення? З цим питанням ми звернулися   до професіонала - Тетяни Андріївни АТЕМАСОВОЇ, кандидата біологічних наук, доцента кафедри зоології та екології тварин біологічного факультету.

- Тетяно Андріївно, чи варто нам хвилюватися за чорногуза?

- Хоча о цій порі року більшість лелек уже відлетіли на зимівлю, поведінка цього птаха є нормальною і непокоїтися за нього не варто. Минулого року площею також гуляли двоє білих лелек, які народилися у Харківському зоопарку. Там мешкає пара птахів, які не можуть відлетіти до Африки через пошкоджені крила. Але вони розмножуються, щороку виводять пташенят. Наш лелека також із пізнього виводку цієї пари, - говорить Тетяна Андріївна. - Щоби «стати на крило» і відлетіти до Африки, молоді птахи приблизно два тижні  ходять та літають біля гнізда, освоюються. А на ніч знову повертаються додому, у нашому випадку - в зоопарк, де їх добре годують. Лелеки - синантропні птахи, селяться неподалік від людей. Але цікаво те, що цей лелека один, а зазвичай їх у виводку декілька. Можливо, його брати та сестри також неподалік.

- До якого часу пернатий має відлетіти на зимівлю?

- Лелеки можуть відлітати і у жовтні, але краще якщо він зробить це раніше. Ці птахи зимують у Африці. Там вони харчуються сараною, тому місцеві жителі так їх і називають -  «саранові птахи». Відомі випадки, коли лелеки, що затрималися, летіли на зимівлю наодинці, без зграї. Їх маршрут відрізнявся від того, яким зазвичай літають досвідчені птахи. Наприклад, одинак міг полетіти «напролом» через Середземне море (а зазвичай лелеки не літають над відкритим морем). Там, на зимівлі, лелеки шукають собі пару. Цікаво те, що здебільшого першим в Україну повертається самець, який займає гніздо, а слідом за ним - самиця. Молодим лелекам складніше, адже вони займають вільні гнізда, до яких пізніше можуть повернутися колишні господарі.  У таких ситуаціях між птахами починається боротьба, - говорить Тетяна Андріївна.

До речі, навесні ми можемо розраховувати на повторну зустріч із пернатим, адже близько двох третин молодих особин селиться на відстані 50 кілометрів від батьківського гнізда.

Лелека віддавна є передвісником щастя і добробуту. До речі, за повір’ями, якщо скривдиш чорногузів - накличеш на свою родину усілякі нещастя. Тож краще і надалі поважати довгоногого птаха і милуватися частинкою дикої природи у великому місті.

Я. ЛІБРА.