Вівторок, квітня 16, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Б’ють куранти

Охоронець Каразінського часу…


ВІД РЕДАКЦІЇ. Пам’ятаєте у дні 210-річного ювілею університету ми розповідали про долю великого каразінського годинника?  Наш баштовий охоронець часу веде нас до далекого 1963 р., коли його встановили з нагоди переїзду університету зі старої споруди по вул. Університетській до нового корпусу на майдані Свободи…

Виготовлений на Ленінградському оптико-механічному заводі і встановлений харківськими майстрами Сергієм Івановичем Натаровим та Миколою Андрійовичем Терещенком, наш прекрасний охоронець ось вже понад півстоліття вірно та невпинно відраховує університетський час. І не лише університетський. Взагалі-то цей годинник на споруді вже другий. Коли встановили перший, виявилося, що він замалий для даної площі… Ви тільки-но погляньте на цей унікальний знімок  найбільшого майдану у Європі! Довелося відразу ж замінити на другий, серйозніший. Відтоді наш годинник найбільший у Харкові. А його попередник служить на будівлі Харківської Південної залізниці. У ті далекі часи без бою курантів Каразінського не починалося жодне важливе свято на майдані. Гучний бій відкривав  початок кожного нового навчального року. І сьогодні його час є еталонним. І хоча наш годинник пережив капітальний ремонт (замінили старі стрілки), працює ветеран безперебійно.

…Тривалий час харків’яни були позбавлені голосу Університетського годинника. Та ось нинішній навчальний рік приніс неймовірну радість: забили знову куранти!!!  Я стою перед альма матер і, закинувши голову, слухаю мелодійний передзвін… Один, два, три… Восьма година ранку. Університет починає новий трудовий день. Головний механік університету В.І.ФУРСОВ: «Ідея про бій курантів виникла  рік тому в Асоціації випускників університету. Годинник  - міський, він працює синхронно із годинником Успенського Собору. З  90-х рр.. ХХ століття механізм, що відповідає за бій курантів не працював. Сьогодні вирішуємо питання - віднести годинник у власність класичного університету. Якщо це стане дійсністю  - залунає для харків’ян Гімн університету. Те, що ми чуємо сьогодні  - пробний варіант. Працюємо також над  ремонтом барометра - єдиного подібного пристрою у Харкові, виконаного  у такому розмірі. Тривають реставраційні роботи.

ВІД РЕДАКЦІЇ: А ми, шановні читачі, обіцяємо вам репортаж  про цю подію у наступних номерах.

О.ДЕУС.