Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Профком діє

Підбиваючи підсумки

ВІД РЕДАКЦІЇ. Профспілкова організація забезпечує допомогу та кваліфіковані консультації з питань стипендіального забезпечення, проживання в гуртожитку, навчання, оздоровлення, спорту та дозвілля. Які заходи провів Профком за цей навчальний рік та яку допомогу надав студентам ми дізналися від Голови первинної профспілкової організації студентів, аспірантів і докторантів Сергія МАХНОВСЬКОГО та його заступника Дар’ї БОРТНИКОВОЇ.

Профспілкова організація студентів, аспірантів і докторантів входить до складу Профспілки працівників освіти і науки України, є членом Євразійської асоціації профспілкових організацій університетів (ЄАПОУ) та Асоціації правозахисних організаторів студентів України. Комісії Профкому працюють в напрямках соціально-економічних, житлово-побутових питань, спортивно-оздоровчої, організаційної та культурно-масової роботи. До складу профспілкового комітету входять представники з кожного факультету Каразінського, в цілому, дев’ять тисяч осіб.

2014-2015 навчальний рік для Профкому пройшов у відстоюванні соціальних прав студентів. Проходила активна взаємодія зі малозабезпеченими студентами та учнями з зони АТО: проводили збори коштів, персональні зустрічі з охочими.

- Основним завданням цього року була підтримка студентів з зони АТО, в цьому напрямку ми приклали всі можливі зусилля, адже таких студентів, за нашими підрахунками, приблизно 1500 чоловік і близько трьох сотень з них отримали  матеріальну допомогу. Наступним викликом стало зупинення фінансування пільгового проїзду в метрополітені з боку держави, але за півтора місяці переговорів з міською владою фінансування було відновлено, -  зазначає Сергій Сергійович.

Актуальною цього року була проблема недофінансування індексації студентських стипендій, представники Профкому зверталися і до Міністерства, і в Кабінет Міністрів, щоб підняти питання виплат стипендій в повному обсязі, але на даний час фінансування проходить лише на 30 відсотків. Профспілкова організація допомагає студентам з оформленням субсидій на проживання в гуртожитках, яка передбачає допомогу держави зі сплати житлово-комунальних послуг. Вдалося уникнути підняття цін у платі за гуртожитки, зараз середня ціна складає 270 гривень. Але, на жаль, як і раніше є заборона на закупівлю меблів та техніки у гуртожитки та навчальні корпуси.

- Минулий навчальний рік був дуже багатим на культурно-масові події: дякуючи Профкому, проводилися конкурси фото і відео робіт, присвячених 210-річчю університету, щорічний конкурс першокурсників «Альма Матер», «Міс університет», дні факультетів. Безліч спортивних заходів, наприклад, Кубок Профкому з боулінгу, - відзначила Дар’я Олександрівна.

Для більш тісного спілкування з профгрупоргами та налагодження ефективності їх роботи була відкрита школа лідерства «TUSA». На практиці студентам була пояснена роль та цілі профспілкового руху.

Під час літніх канікул Профком надав студентам варіанти економного відпочинку. Цього літа особливим попитом користувалася Одеська база відпочинку «Улыбка», також каразінців зустрічали база відпочинку «Тиса» у Карпатах та спортивно-оздоровчий табір «Фігуровка».