Вівторок, квітня 16, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ветеранська організація

Звітно-виборна конференція

ветеранської організації Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна зібрала делегатів від усіх факультетів та структурних підрозділів - 75 осіб. Із звітами про діяльність організації виступили голова Ради ветеранської організації В. П. Бездітко та голова Ревізійної комісії Г. П. Макаренко.  У обговоренні доповідей взяли участь члени Ради ветеранів університету доц. М. З. Бердута,  Г.С.  Бенда, ректор, академік В. С. Бакіров. Віль Савбанович подякував ветеранам за їх роботу у справі виховання молоді. Він відзначив, що ректорат недостатньо взаємодіє із ветеранською організацією. А це і сприяння більш тісній взаємодії із міською владою, і ширша волонтерська робота студентів у допомозі ветеранам, і ще багато проблем, які будуть вирішуватись адміністрацією. Голова профкому співробітників О. Ф. Тирнов відзначив зростання чисельності організації ветеранів університету від декількох десятків до сотень (коли до організації увійшли діти війни та  ветерани праці - до 500 осіб). У своєму виступі С. Д. Орлова зазначила, що рішення керівництва Харкова про пільги ветеранам на проїзд у громадському транспорті міста залишаються без змін та ін.  Робота організації ветеранів університету оцінена позитивно. Обрано склад ради ветеранів у кількості 23 осіб.

 

Як студенти ветеранів навчали…

На факультеті комп’ютерних наук відбулися неординарні заняття. В аудиторіях, де традиційно проходять студентські пари, влітку за комп’ютерами сиділи ветерани, які опановували комп’ютерні технології. Таке нововведення запропонувала голова комісії по роботі з молоддю Червонозаводської районної ради ветеранів м. Харкова.

К. А. ШАРАПАТОВА:

«Я їздила по інших районах нашого міста, але нам ніхто не хотів допомогти. Тому я звернулася до Університету, де мене підтримали декан факультету комп’ютерних наук проф. В. Т. ЛАЗУРИК та ректор В. С. БАКІРОВ. Я дуже вдячна, що факультет запропонував саме індивідуальну форму роботи, бо спочатку ми хотіли зробити оглядові заняття для всієї групи, що було б не так продуктивно, враховуючи, що у кожного із «учнів» свій темп роботи».

Протягом 8 стаціонарних занять та дистанційних консультацій за телефоном чи електронною поштою 15 ветеранів навчились користуватися Інтернетом, програмою Skype, e-mail тощо. Людей похилого віку навчали студенти ІV-V курсів факультету комп'ютерних наук, у яких на той час була виробнича практика.

Старший викладач кафедри моделювання систем і технологій Д. В. ЗІНОВ'ЄВ:

- Такі заняття допомогли подолати ветеранам психологічний бар'єр у роботі з комп'ютерними технологіями. Так, наприклад, у багатьох із них родичі перебувають за кордоном і спілкування з ними проходить по скайпу. Але проблема у тому, що самостійно вони запустити цю програму не можуть, а тому чекають поки хтось їм допоможе. Безумовно, це було для них корисно, адже індивідуальна форма навчання - запорука успіху.

Ніна Володимирівна ПРОЦЕНКО, ветеран праці:

- Життя триває, тому хочеться опанувати Інтернет, щоб вміти самостійно читати книги-онлайн чи спілкуватися із рідними.

А. ОРЛОВА.