Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Сила традицій

Петро Тимофійович Тронько


100-річчя від дня народження П. Т. Тронька - історика, краєзнавця, почесного громадянина Харкова й області, академіка, Героя України, першого голови Наглядової ради відзначив Харківський університет влітку. З цієї нагоди було відкрито  меморіальну дошку на будівлі Головного корпусу університету, меморіальну аудиторію при Центрі краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька, а також видано спеціальний вісник історичного факультету (серія «Історія»), присвяченого П. Т. Троньку.

Петро Тимофійович був одним з основоположників та першим головою Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. За його ініціативи було відкрито Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років» у Києві, Національний музей народної архітектури та побуту України в Пирогово, Музей історії запорізького козацтва на о.Хортиця, Шевченківський національний заповідник на Черкащині та інші заклади. Окрім цього, під його керівництвом було видано «Історію міст і сіл УРСР» в 26-ти томах, розпочато видання науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією». У 1978 році Петра Тимофійовича було обрано академіком Академії наук УРСР, через деякий час - її віце-президентом. З 1979 року він очолював відділ історико-краєзнавчих досліджень Інституту історії Академії наук УРСР, а з 1990 року - відроджену Всеукраїнську (з 2008 року - Національну) спілку краєзнавців України. Вченого було відзначено Державною премією СРСР в галузі науки й техніки та іншими орденами і медалями СРСР та України, присвоєно звання Героя України. Також професійна діяльність Петра Тимофійовича була тісно пов’язана з Каразінським університетом: у 2003 році його обрано першим головою Наглядової ради університету, а у 1997 році - почесним доктором університету, його іменем названо університетський Центр краєзнавства.

Голова Національної спілки краєзнавців України, проф. О. П. РЕЄНТ: «Життя та діяльність Петра Тимофійовича була тісно пов’язана з Харківською землею, яка народила вірного сина українського народу… Харківський університет став для академіка улюбленим дітищем. Він опікувався нагальними справами закладу, дбав про його високий авторитет, пишався вагомими досягненнями колективу. Краєзнавці щиро вдячні усім, хто зберігає пам'ять про Петра Тронька - визначну постать в історії та культурі України, продовжує справу Патріарха українського краєзнавства».

Автор пам’ятної дошки -  скульптор Олександр Рідний, руками якого зроблені пам’ятники Олександру Ляпунову та Дмитрові Багалію, що розташовані біля Південного корпусу.