П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Харківський hackathon

48 hackathon у Каразінському університеті

ВІД РЕДАКЦІЇ. З 27 по 29 червня у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна тривав 48hackathon - IT-захід, що зібрав 11 команд із 4 ВНЗ Харкова, 17 менторів-наставників із Харкова, Києва і Одеси, п’ятьох членів журі та море гостей. Захід відбувся за підтримки провідних IT-компаній Харкова та України: TEAM International, Microsoft Ukraine, Fly Elephant, Global Logic, Sigma Software, S-Label IT-School, IT Dev Group та W-net. Учасники змагань за 48 годин мали розробити прототип проекту на запропоновану організаторами тему та презентувати його журі. Під час змагання студенти не покидали нашого університету. Організатори забезпечували їх харчуванням і простором для роботи та відпочинку. Під час роботи учасникам допомагали ментори - експерти в різних галузях: програмісти, маркетологи, продуктологи. ЧИТАЙТЕ РЕПОРТАЖ нашого спеціального кореспондента Ольги ЯКОВЧЕНКО.


ДЕНЬ 1: «Зламай» свій мозок

Ранок суботи. Від виходу зі станції метро «Держпром» і аж до самої Колонної зали Північного корпусу зустрічаю молодих людей, що несуть сумки, із яких подекуди виглядають каремати. Ні, це не велике переселення студентів! Це збираються учасники 48hackathon - безперервного змагання із програмування, під час якого за 48 годин команди вигадують та розробляють прототип проекту на задану тему. Оцінюють результати члени журі - експерти з IT-компаній. 48hackathon організовує незалежна команда, яку підтримують співробітники нашого університету та ІТ компанії України.

Учасників заходу зустрічають біля входу до Колонної зали - одного з найгарніших приміщень Північного корпусу: світло-бежеві стіни із зображеннями університету, висока стеля, багато повітря. Архітектоніка кімнати якнайкраще підходить для проведення хакатону, адже, за словами декана факультету комп’ютерних наук проф. В. Т. ЛАЗУРИКА, вона поєднує загальне та приватне: достатньо місця, аби зібрати багатьох людей, а «особистий простір» забезпечують колони, що немов ділять приміщення на сектори. Якраз між цими колонами і розташували свої столи 12 команд-учасників. Знайомлюся: «Sout», «Neko?», «h4», «Stepan.cpp», «WhyNot?», «Rampage», «LazyDevs», «Coala_Lab», «Justice», «Команда», «Ruboss» та «MSDV». Ці хлопці та дівчата навчаються у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна, Національному аерокосмічному університеті імені М. Є. Жуковського, Харківському національному університеті радіоелектроніки, Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут».

Організатор та ідейний натхненник заходу Олександр БАЄВ розповідає мені, що хакатон у нашому університеті проходить уже втретє, щоразу беручи курс на розширення. Перший відбувся рік тому, залучивши до змагання студентів факультету комп’ютерних наук. Другий хакатон (листопад 2014-го) охопив усі факультети Каразінського. А третій - поки що наймасштабніший: у ньому беруть участь студенти із кращих ВНЗ Харкова.

З висоти балкону, що «опоясує» усю кімнату, спостерігаю за учасниками: хтось налаштовує комп’ютери, фотографується, ще хтось спілкується із суперниками та менторами (адже хакатон - чудова нагода завести нові знайомства та обмінятися досвідом), ще хтось дивиться на квадрокоптер, що літає залою. Ближче до центру - імпровізована сцена, біля якої розташували стенди із назвами компаній-партнерів.

Напевне, координація такого заходу - нелегка справа? Звертаюся із цим питанням до співорганізатора та, за сумісництвом, суворого члена журі Юлії ШАПТАЛИ: «Через те, що 48hackathon проходить уже втретє, партнерів знаходити легше: вони самі зацікавлені у пошуку активних та амбітних кадрів. Ми переживаємо за бренд, адже маємо «тримати марку», вигадувати нові «фішки». У нас - велика команда, тож іноді буває складно досягти компромісу: кожен має свою думку з того чи іншого питання. Але все це - не суттєво, адже врешті-решт учасники та гості залишаються задоволеними. Я вважаю, що головна мета хакатону - класно проведений час у компанії однодумців. Тут команди знайомляться із працівниками ІТ сфери, налагоджують професійні контакти. Переможці отримують подарунки від спонсорів: місяць ко-воркінгу у наданому приміщенні, подорожі на конференції, гаджети».

За розмовою із Юлією настає час офіційного відкриття заходу. Його координатор Олександр БАЄВ розповідає про історію створення 48хакатону, знайомить нас із членами журі (Костянтином Кладько (CLOUDESSA), Ігорем Стефураком (GROWTHUP), Полем Уецом (TEAM INTERNATIONAL), Юлією Шапталою (DEV-PRO.NET) та Євгенієм Шпикою (TOPTECHPHOTO). До аудиторії звертається декан факультету комп’ютерних наук професор Валентин Тимофійович ЛАЗУРИК, операційний директор в Україні компанії TEAM INTERNATIONAL Поль УЕЦ, Ігор ЛЕОНТЬЄВ з компанії MICROSOFT. Також знайомимося із тими, хто вніс свою лепту до організації хакатону. Це -  Юлія ШАПТАЛА, Валентин ЛАЗУРИК (декан факультету комп’ютерних наук), Мер’ям ЙОЛ, Марія ЧЕРПАК, Валерія МАМАЙ, Віталіна ФЕДОРЕНКО (заступник декана з виховної роботи факультету комп’ютерних наук), Олексій АРТЮХ.

Реєструючись на 48hackathon, учасники знали, що їм знадобляться знання таких технологій, як mobile development, WEB/cloud development, embeded development. Але тему, у межах якої вони мають працювати, організатори оголосили лише під час відкриття хакатону. Ось Олександр БАЄВ демонструє слайд, на якому написано - «Internet of things» («Інтернет речей»). Це - тісна взаємодія реального та віртуального світів, яка відбувається за допомогою мережі  Інтернет. Лунають оплески, і рівно о 13:00 розпочинається змагання.

Команди групуються навколо своїх столів, розходяться коридорами університету. На них чекає «брейншторм» (швидкий обмін ідеями) та 48 годин роботи, під час яких вони втілять слоган заходу - «Hack your brain» - «Зламай» свій мозок»: розроблять прототип проекту і його презентацію, враховуючи багато критеріїв (аудиторію, бізнес-привабливість, новизну та інші).

Чи залишать вони час на їжу та відпочинок? Дізнаюся згодом.

День 2: Без сну, але з ентузіазмом

Що допоможе нашим учасникам досягти найкращих результатів? Консультації експертів з ІТ сфери. Захід передбачає три менторські сесії, під час яких студенти радяться із провідними спеціалістами: Юрієм Кареліним, Олександром Кондуфоровим, Олександром Кузьменком, Андрієм Кутузовим, Ігорем Леонтьєвим, Євгенієм Нечипоренком, Миколою Павловим, Миколою Савіним, Олександром Саєнком, Олександром Семченковим, Дмитром Сподарцем, Олексієм Тарасюком, Томом Хікерсоном, Андрієм Чеботарьовим, Іллею Шевченком, Дмитром Штефаном та Сергієм Шульгою.
Цього року передбачено нововведення: третя менторська сесія проходить у форматі «спід-менторінг». Столи розташували півколом, за кожним - наставники. До них підсідають студенти, і за обмежений час викладають свої ідеї. Олександр БАЄВ: «Темп дуже швидкий. За шість хвилин студент має розказати про свій проект, проблеми, які з ним виникають, і почути відповідь ментора. Це необхідно, щоб команди навчилися якнайкраще доносити свою ідею до аудиторії».
До речі, взаємодія з експертами розпочалася ще до старту хакатону. Команди мали змогу відвідати майстер-класи лекторів зі сфери ІТ та реклами: Костянтин Голоцван із Team International розповідав про «Product development from A to Z, opportunities and threats, a first-hand experience of Ukrainian», Ігор Леонтьєв із Microsoft читав лекцію із теми «Using Event Hubs and Stream Analytics», «Презентацію про презентації» показував Максим Бурцев із Arriba!.
Розмовляю із В. Т. Лазуриком: «Хакатон - це сучасно. Це незвичайний та цікавий підхід. Захід - потужна мотивація для подальшого навчання студентів. Вони відчувають, що це - реальне життя, справжні проекти, які можуть закласти основу їхнього професійного майбутнього».

День 3: Виживає найсильніший

Святковий понеділок. До фіналу дійшли 11 команд. По мірі того, як структурються ідеї у головах студентів, зростає творчий безлад на партах. Побільшало дротів та девайсів, які лежать по сусідству із кавовими чашками та блокнотами. Коридорами ходять учасники, які повністю поринули у репетицію доповідей. О 13:00 - здача презентацій. Команди помітно нервують, адже після обіду, який організувала Віталіна Вікторівна, - найцікавіший момент усього 48hackathon - час знайомити публіку із новоствореними проектами.
Першою виступає «Rampage», розповідаючи про свою ідею. Їхній «Hiking» - це «розумний рюкзак», який стане у пригоді любителям походів. Звучать перші питання від членів журі.
Другою презентує проект команда «Justice». Їхній «Petroom» - це клітка із датчиками, якою зацікавляться ті власники домашніх улюбленців, що часто подорожують і не завжди можуть піклуватися про своїх тваринок.
Хлопці із «Ruboss» запропонували нам «Shake & Bump» -  мобільний додаток, який допоможе молоді без проблем знаходити друзів безпосередньо у тих закладах, у яких вони розважаються.
«Магнит горячих предложений» розробила команда «WhyNot?». Корисна програма повідомляє користувачам про знижки та акції у магазинах, що розташовані неподалік.
Допомогти малому та середньому бізнесу вирішили студенти із команди «h4» - призера двох попередніх хакатонів. Вони розробили сервіс «Crowdway», який відслідковує маршрути потенційних клієнтів та покупців.
Попіклуватися про своїх рідних закликає «Sout». Проект «Fam & Care» прослідкує за станом та самопочуттям користувача, передаючи інформацію про стан його здоров’я.
Хлопці із «Neko?» розробили систему, яка контролює кількість використаних набоїв та відслідковує локацію солдата-користувача. Проект знадобиться і у міліарній сфері, і у сфері розваг (наприклад, пейнт-бол клубах).
Додати до буднів трохи музики пропонує команда «Stepan.ccp». За допомогою «Air Band» кожен перетворюється на музиканта. У цьому переконуються і члени журі.
«Команда» вирішила проблему нудного очікування поїздів у метро. Додаток «Subway Track» - знахідка для тих, хто хоче слідкувати за розкладом руху підземки.
«MSDV» - команда мрійників-любителів продукції кіностудії Pixar. Вони вирішили перенестися у недалеке майбутнє та наділити побутові прилади справжнім інтелектом  і емоціями. Хочете холодильник із характером Джека Горобця?
Команда «Koala_lab», з деякими членами якої ми вже зустрічалися на сторінках газети (дивіться матеріал про турнір фізиків), пропонує сміливий проект - лабораторію природничих наук, за допомогою якої можна «торкнутися живої фізики» не порушуючи правил техніки безпеки та не нервуючи вчителів.
Після останньої починається нарада журі. Тим часом, учасники зітхають із полегшенням. Фотографуються, слухають музику. Невимушено спілкуються: подеколи, якщо не звертати уваги на написи на беджах, незрозуміло, де ментор, а де студент. Ветерани хакатону змішалися із новобранцями. Така вона, «IT тусовка».
Хлопці з «MSDV» (першокурсники Харківського національного університету радіоелектроніки) цього року вже брали участь у подібному хакатоні. Їм сподобались обидва змагання, але 48hackathon вразив своєю масштабністю.
Завдяки каразінцям з «Neko?» (КС-32) трохи вчу японську, адже їх назва перекладається як «кішка». Хлопці були на всіх майстер-класах, не втрачають можливості дізнатися щось нове.
Бачу знайоме обличчя, це - Катерина Хоткевич, одна з кращих випускниць факультету комп’ютерних наук. Її команда («h4») - гарний приклад того, що змагання може стати трампліном у насичене професійне життя. «На першому хакатоні ми перемогли із додатком «Ink Hunter», який дозволяє «приміряти» татуювання у режимі реального часу. З ним ми нещодавно їздили до Сан-Франциско на саміт молодих підприємців, який організував Пітер Тіль. Там ми виграли 1000 доларів за кращий демо-пітч (скорочену презентацію проекту). На другому хакатоні ми посіли друге місце із додатком «Tut You», який допомагає опановувати іноземні мови».
Година наради добігає кінця, журі готове оголосити результати третього 48hackathon. Перше місце посіла команда «Rampage» (вони виграли місячний абонемент в  ко-воркінгу Spalah), друге - «MSDV», третє - «Koala_Lab». Їх призи фінансував генеральний партнер Team International. Спеціальні призи від компанії Microsoft отримали «Neko?» та «Sout».
Поль УЕЦ ділиться зі мною враженнями:
«Проект, що отримав перше місце, дуже гарно продуманий, буквально від початку до кінця. Хлопці врахували майже все. На другому місці - найоригінальніша ідея, яка має величезний потенціал: і проект, і гра, і поезія. Команда, що посіла третє місце, також дуже вірить у свою ідею, за 48 годин встигла зробили дуже багато. Також мені сподобалася ідея «Petroom» - учасники зробили працюючий прототип, гарна робота. В основному, задоволений презентаціями учасників».
Тим часом, проектор погас, припинився запис відео. Учасники та гості обговорюють ідеї, роблячи плани на майбутнє. Це означає, що третій хакатон, який проводиться за підтримки нашого університету, добігає кінця. Зовсім не дивно, що заходи на кшталт хакатону популярні в усьому світі, адже вони прокладають ще один місток між студентом, університетом та роботодавцем. Змагання запам’ятається мені цікавими ідеями, невимушеним спілкуванням та величезною кількістю неологізмів зі сфери IT. Цікаво, яких обертів набере четвертий 48hackathon? Чекатиму із нетерпінням.
О. ЯКОВЧЕНКО.